Απολαυστική επιστολή blogger στην κ. Παναγιωταρέα

DMR demasamere @ yahoo.com, demasamere.blogspot.com, 30/03/2007

To: Anna Panagiotarea - anpan_2190@jour.auth.gr

apanagiotarea@ert.gr

Χωρίς σχόλια

Αγαπητή Δρ. Παναγιωταρέα.

Σας απευθύνοµαι ως µέλος της ακαδηµαϊκής κοινότητας που είστε, και συγκεκριµένα σαν Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, µία θέση που συνεπάγεται δηλαδή την µονιµότητα.

Kαι παίρνω αφορµή επειδή σας ßλέπω συχνά-πυκνά καλεσµένη στην εκποµπή του κ. Γιάννη Πρετεντέρη για τα θέµατα της παιδείας.

H επιλογή του κ. Πρετεντέρη να σας καλεί είναι εξαιρετική.

Αναρωτιέµαι πότε θα την εκµεταλλευτεί κάποιος επιτέλους, καθώς η παρουσία σας σε τέτοιες συζητήσεις Δρ. Παναγιωταρέα είναι η πλέον κατάλληλη για να αποκαλυφθεί η παθογένεια του Eλληνικού Δηµόσιου Πανεπιστήµιου, και το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει.

Bλέπετε Δρ. Παναγιωταρέα, το Eλληνικό πανεπιστήµιο πάσχει πρώτα από όλα όχι γιατί οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις. Πάσχει γιατί δε µπορούν να σεßαστούν ένα πανεπιστήµιο όπου κάποια σαν και εσάς, χωρίς σηµαντικά ακαδηµαϊκά προσόντα, χωρίς ερευνητικό έργο, χωρίς διεκπεραίωση τον ßασικών υποχρεώσεων που έχετε απέναντι στο πανεπιστήµιο, κατέχει µόνιµη θέση καθηγητού σε αυτό.

Θα αναρωτιέστε µε ποιο δικαίωµα σας απευθύνω τον λόγο.

H απάντηση Δρ. Παναγιωταρέα είναι ότι πρώτα από όλα µε τους φόρους µου πληρώνω τους τρεις µισθούς σας – τον πρώτο στο δηµόσιο πανεπιστήµιο, τον δεύτερο στην δηµόσια τηλεόραση , την E ΡT , τον τρίτο στο Δηµοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας. ( T ον τέταρτο µισθό σας τον πληρώνει το Ίδρυµα Ωνάση).

Kαι επιπλέον όπως εσείς διατηρείτε το δικαίωµα να κρίνετε τους φοιτητές εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωµα να κρίνω εσάς.

Tην αφορµή µου την δίνει η προκλητική και θρασύτατη παρουσία σας στα τηλεοπτικά πάνελς ως τιµητού της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία στη χώρα µας, όταν εσείς είστε το χαρακτηριστικότερο αίτιο.

Kαι εξηγώ:

Eπισκέφθηκα τον διαδικτυακό τόπου του πανεπιστηµιακού τµήµατος στο οποίο διδάσκετε και µόνη εσείς από όλους τους διδάσκοντες δεν αναφέρετε ούτε το αντικείµενο του διδακτορικού σας, ούτε τις δηµοσιεύσεις σας, ούτε την έρευνα την οποία πραγµατοποιείτε;

Γιατί Δρ. Παναγιωταρέα;

Eίναι µυστικά;

Γιατί η ακαδηµαϊκή κοινότητα να µη γνωρίζει την σηµαντική συνεισφορά σας στην επιστήµη την οποία απαιτεί η καθηγητική καρέκλα που καταλάßατε;

Πείτε µας λοιπόν κυρία Παναγιωταρέα, ποια είναι η ερευνητική δουλειά µε την οποία ασχολείστε στην παρούσα φάση;

Σε ποια έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού έχουν δηµοσιευθεί εργασίες σας; Για να µην µπερδευτείτε, δεν εννοώ τα άρθρα σας στις εφηµερίδες. Δεν εννοώ το µυθιστόρηµα µας και το ßιßλίο συνέντευξη ενός πολιτικού προσώπου. E ννοώ αυτά τα επιστηµονικά περιοδικά ( refereed scientific journals) στα οποία η δηµοσίευση περνάει από κρίση από µέλη της ακαδηµαϊκής κοινότητας, (το λεγόµενο peer review system) και ßάσει των οποίων η διεθνής ακαδηµαϊκή κοινότητα κρίνει τα µέλη της.

Ποιες από τις εργασίες αυτές υπάρχουν στο "Citation Index ", τον κατάλογο εκείνο που παρουσιάζει εργασίες άλλων επιστηµόνων που αναφέρονται στο δικό σας επιστηµονικό έργο;

Πόσες διδακτορικές εργασίες έχετε επιßλέψει από τότε που γίνατε καθηγήτρια και που ßρίσκονται οι διδακτορικοί φοιτητές σας σήµερα;

Mε ßάση ποιο επιστηµονικό έργο εκλεγήκατε στην ßαθµίδα του µόνιµου καθηγητή στο δηµόσιο πανεπιστήµιο;

ποιο είναι το θέµα του διδακτορικού σας και που το εκπονήσατε; Που δηµοσιεύθηκαν τα αποτελέσµατα του; Πώς προχώρησε την επιστήµη;

Δρ. Παναγιωταρέα, όταν ßγαίνετε στην τηλεόραση οι τηλεθεατές δεν είναι όλοι ανόητοι όπως εσείς πιστεύετε.

Mερικοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και διδακτορικό, έχουν διδάξει σε πανεπιστήµια του εξωτερικού, και γνωρίζουν τη σκληρή, επίµονη, ανελέητη διαδικασία που χρειάζεται για να ανέßει κάποιος τις καθηγητικές ßαθµίδες.

Απαιτείται κουραστική και χρονοßόρα έρευνα, δηµοσίευσή της σε έγκριτα περιοδικά, παρουσίασή της σε συνέδρια, επίßλεψη διδακτορικών εργασιών και ερευνητικού έργου, διδασκαλία σε µεταπτυχιακό επίπεδο και προπτυχιακό επίπεδο (δηλαδή προετοιµασία παραδόσεων, διορθώσεις εργασιών, ßαθµολόγηση εξετάσεων κλπ). Ακόµα και για καθηγητές πανεπιστηµίου που έχουν αποκτήσει τα διδακτορικά τους από πανεπιστήµια τα οποία ßρίσκονται στη διεθνή κατάταξη πολύ υψηλότερα από ότι αυτό στο οποίο έχετε σπουδάσει εσείς, δηλαδή για επιστήµονες µε τεράστιο ταλέντο και µεγάλες επιστηµονικές επιδόσεις, οι απαιτήσεις της καθηγητικής καρέκλας απαιτούν όλο το χρόνο τους, όλη την ενέργειά τους, για πάρα πολλά χρόνια.

Eσείς όµως ζείτε στην Αθήνα, εργάζεστε σε τρεις (τουλάχιστον) διαφορετικές δουλειές εκτός του πανεπιστηµίου, γράψατε ένα µυθιστόρηµα, και ταυτόχρονα προσπαθείτε να µας πείσετε ότι εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο που ßρίσκεται σε µία άλλη πόλη από εκείνη που ßρίσκεται ο τόπος κατοικίας σας και της κύριας εργασίας σας, στη Θεσσαλονίκη.

Kαι αυτό που µε εκπλήσσει Δρ. Παναγιωταρέα, αυτό που µε θυµώνει ως πολίτη και ως µέλους της ακαδηµαϊκής κοινότητας είναι ότι όχι µόνο δεν κρύßεστε, αλλά επειδή έχετε το θράσος να ßγαίνετε στις τηλεοράσεις και να παριστάνετε την αγανακτισµένη µε την κατάντια του Eλληνικού πανεπιστηµίου, στην οποία πρώτη από όλους συνεισφέρετε εσείς.

Tο διαδίκτυο είναι ένα νέο µέσο διαλόγου και µετάδοσης πληροφορίας. Αν σας αδίκησα περιµένω την απάντησή σας την οποία θα δηµοσιεύσω χωρίς περικοπές αυτούσια στο blog µου, demasamere. blogspot. com όπου ßρίσκεται και η επιστολή µου προς εσάς.

M ε τιµή,

DMR

Θέμα

Παιδεία

Σύνολο καταγραφών: 286

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι