Η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα

Όμιλος Προβληματισμού Η ΑΡιστερά ΣΗμερα(ΑΡΣΗ)

20/05/2008

Ο όμιλος προβληματισμού και παρέμβασης ΑΡιστερά ΣΗμερα παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στα πανεπιστήμια σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για Πρυτανείες Ιδρυμάτων και για Προεδρεία Τμημάτων.

O όμιλός μας, έχοντας διατυπώσει από καιρό μια ολοκληρωμένη πρόταση για την άρση της κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, επιμένει πως το ζήτημα ήταν και παραμένει ένα: η ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, η αναβάθμιση και θωράκιση των ελληνικών πτυχίων. Πολύ περισσότερο σήμερα που ο υπουργός παιδείας δείχνει να απαξιώνει και να προσβάλλει απρόκλητα το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του πανεπιστημίου παραμένουν εκτός ατζέντας ή εντάσσονται προσχηματικά, ότι ο διάλογος περιορίζεται στο νέο νόμο κι ότι οι αντιπαραθέσεις τείνουν να ενσωματώσουν και να νομιμοποιήσουν τη βία ως πολιτική θέση και πρακτική.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα, μπαίνει στη μέγγενη της τυφλής άρνησης. Κι αντί να τεθεί το ζήτημα της πραγματικής συμμετοχής των φοιτητών, προβάλλεται ως μείζων αντιστασιακή διεκδίκηση η ακατανόητη επιστροφή στο σύστημα των διορισμένων αντιπροσώπων. Μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πληγεί αν οι εκλογικές διαδικασίες διαβρωθούν με πονηριές που θίγουν το κύρος των νέων οργάνων. Και θα πληγεί πολύ σοβαρά, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν ακυρωθούν οι εκλογές με βίαιες ενέργειες, όπως η απαγωγή της κάλπης ή οι καταλήψεις. Όσοι το αποτολμήσουν θα χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο με μόνο αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας..

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να βγει από την κρίση που το μαστίζει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των ακαδημαϊκών συλλογικών οργάνων. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο από τη μέγιστη αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, την ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών του, τη λογοδοσία και την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του, σε συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι