Σουλεϊμάν ο... μεταρρυθμιστής!

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-06-06

Ξεκίνησε λοιπόν η «Ανοιξη» της Τουρκίας; Βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μία κίνηση στο ντόμινο των εξεγέρσεων του αραβικού κόσμου; Μάλλον, όχι. Πέρα από τη χρονική συγκυρία, η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ίδια κοινωνικοπολιτική φάση με τις χώρες αυτές. Το κοσμικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ, που στηρίχθηκε σε ένα στυγνό στρατιωτικό εθνικιστικό κατεστημένο, έφερε στην εξουσία μια κάστα διεφθαρμένων πολιτικών και την Τουρκία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η ανατροπή του κατεστημένου αυτού έγινε το 2003. Οι Τούρκοι πολίτες εξαφάνισαν κυριολεκτικά, στις εκλογές, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και ανέδειξαν παντοδύναμο στην εξουσία το «Λευκό» ισλαμικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία στάθηκε οικονομικά στα πόδια της, έδιωξε το ΔΝΤ, μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτοφανείς για την εποχή. Στον διεθνή του προσανατολισμό, ο Ερντογάν ξεκίνησε με ευρωπαϊκό αέρα και επεδίωξε δυναμικά την προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Στη συνέχεια όμως, εκτιμώντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τις γενικότερες συνέπειες του ευρωπαϊκού δρόμου, προτίμησε να στραφεί στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης. Το κυριότερο όμως είναι ότι, με τη... μονιμοποίησή του στην εξουσία, ο Ερντογάν άρχισε να επιβάλλει στην τουρκική κοινωνία μια σειρά από μέτρα ισλαμικού χαρακτήρα, βάζοντας τη δική του ισλαμική σφραγίδα στο κράτος, στη θρησκεία, την εκπαίδευση, ακόμα και στην καθημερινότητα. Οι κινητοποιήσεις των ημερών εκφράζουν την άρνηση ενός σημαντικού μέρους του τουρκικού λαού να αποδεχθεί τη συστηματική προσπάθεια εξισλαμισμού του. Η Τουρκία ψάχνει να βρει μια προοδευτική διέξοδο, μακριά από τους ισλαμικούς κανόνες, αλλά και μακριά από στρατιωτικά πισωγυρίσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν πολίτες χωρίς ξεκάθαρους στόχους, «αγανακτισμένοι», νοσταλγοί του εθνικιστικού κεμαλικού κατεστημένου κ.λπ. Υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα που κοιτάει μπροστά, προς μια εξελιγμένη κοινωνία σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Αυτήν ακριβώς την προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική έχουμε καθήκον να στηρίξουμε οι Ελληνες. Μια προοδευτική και φιλειρηνική Τουρκία, συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην οριστική επίλυση των μεταξύ μας εκκρεμοτήτων, στην οικονομική συνεργασία και στη συνολική προσπάθειά μας εξόδου από την κρίση. Στις κρίσιμες αυτές -για το μέλλον της γειτονικής μας χώρας- στιγμές, ας στηρίξουμε με συνέπεια τον αγώνα για δημοκρατία και πρόοδο. Γιατί ανάμεσα στον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή και τον Σουλεϊμάν τον... μεταρρυθμιστή, η Ελλάδα έχει σαφώς ανάγκη τον δεύτερο.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Άρθρα

Κώστας Καλλίτσης

Υπάρχει κράτος;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-11

Εξαρτάται πού το αναζητείς. Αν το αναζητείς στην Κυψέλη...

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Μέσος όρος, διάμεσος, affordability και άλλες ιστορίες

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2026-10-06

Χρειάστηκε να περάσει και να σβήσει η τελετουργία της ΔΕΘ,...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

Πώς και γιατί υπάρχουν λεφτά για να… ζεσταθούμε

Ζώης Τσόλης, 2026-09-29

Εφέτος, το Δημόσιο εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους...

▲
×
×