Χαιρετισμός του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Συνέδριο του Ποταμιού.

27/06/2014

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Σύνεδροι του Ποταμιού,

Σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της Φώτη Κουβέλη

και τις ειλικρινείς ευχές για παραγωγικές και ουσιαστικές εργασίες και αποφάσεις του κόμματός σας. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται το ιδρυτικό σας Συνέδριο, το καθιστούν απολύτως ενδιαφέρον. Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμη, μια περίοδο αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας όσο και των πολιτικών δυνάμεων.

Σήμερα έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι υπαρκτές προγραμματικές διαφορές μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων για την πορεία της χώρας. Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με την δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου - συντήρησης και αριστεράς - δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη.

Εμείς, είμαστε ένα νέο κόμμα όπως και εσείς που είστε ένα κόμμα ακόμη νεότερο. Όμως, δεν φθάνει το νέο βάσει της χρονολογικής εμφάνισης. Χρειάζεται και πολιτικό πλαίσιο. Και το ερώτημα είναι επίκαιρο: θα συμβάλλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας;

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η πρόσκληση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού προέρχεται από την κοινωνία. Και έχετε πολλά να προσφέρετε σε αυτό το πεδίο. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι τα κόμματα παρά τις αδυναμίες τους είναι πυλώνες της δημοκρατίας. Άλλωστε και το Ποτάμι γίνεται κόμμα. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο του διαλόγου να μην συζητάμε με κόμματα αλλά μόνο με πρόσωπα.

Ούτε γίνεται πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν. Εξάλλου σε λίγα χρόνια και όσοι ασχολούνται σήμερα για πρώτη φορά με κόμματα θα έχουν κομματικό παρελθόν.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μίας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς προοδευτική κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας. Η συμμετοχή και του Ποταμιού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτή την συζήτηση η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις.

Χρειαζόμαστε μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές και στον λαϊκισμό, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στην μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Φίλες και φίλοι του Ποταμιού, πρέπει να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι του διαλόγου.

Η οικονομική κατάσταση, η καθημερινή αγωνία των πολιτών αποδεικνύουν ότι χρειάζεται άμεσα να υποστηριχθούν μέτρα αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής. Μόνο με πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Βασικό σημείο αιχμής της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο.

Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε.

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, μπορούμε να συναντηθούμε στην προσπάθεια αυτή.

Φίλες και φίλοι του Ποταμιού, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το ιδρυτικό σας συνέδριο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι