Νέες Θύελλες με τον «Καποδίστρια»

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 27/02/2006

Ευτυχώς… που το 2000 η ΝΔ δεν έγινε κυβέρνηση γιατί τότε θα καταργούσε τον «Καποδίστρια». Μετά όμως από 8 χρόνια λειτουργίας των συνενωμένων παλαιών δήμων και κοινοτήτων σε 1031 νέους δήμους φαινόταν- και κατά δήλωση βουλευτών της- ότι, μετά και από τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, είχε αλλάξει γνώμη.

Κανένα κόμμα άλλωστε δεν έθετε θέμα επ΄ αυτού. Ήταν σε όλου επαρκές το πολλάκις ψιθυριζόμενο: «ήλλαξαν αι συνθήκαι»… Η παροιμιώδης αιτιολογία, που ο ιδρυτής της ΝΔ χρησιμοποιούσε συχνά όταν άλλαζε θέση και δεν επιθυμούσε να την δικαιολογεί με αστείες προφάσεις, έχει διαχρονική πολιτική αξία. Άλλωστε η στοιχειώδης ευθύνη διακυβέρνησης, οι λειτουργικές, αναπτυξιακές δεσμεύσεις και οι νέες προοπτικές και των 1031 καποδιστριακών δήμων υποχρεώνει μονοσήμαντα σε παραπέρα συγχωνεύσεις και ενδυναμώσεις και προπάντων σε ολόπλευρη προσπάθεια και βοήθεια της κεντρικής διοίκησης για το ξεπέρασμα των αδυναμιών και των όποιων υπαρκτότατων προβλημάτων τους.

Σε έτος όμως αυτοδιοικητικών εκλογών άρχισαν να μετρούν και οι έντονα ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση, αύριο στη Βουλή, μια τροπολογία που προωθεί την «αυτονόμηση» των κοινοτήτων Τσαριτσάνης Λάρισας και   Bραχασίου, Mιλάτου,  και Zωνιανών  Κρήτης! Ναι αλλά γιατί μόνο σε αυτούς; Διότι φαίνεται ότι αυτοί φωνάζουν περισσότερο ή σε αυτούς έχουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις.

Και από εδώ και πέρα αρχίζει ο τραγέλαφος γιατί ανοίγει ο ασκός του Αιόλου! Ξαναθύμισαν σε βουλευτές της συμπολίτευσης και σε πολιτευτές το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ (2004) όπου αναφέρεται: «Άρση των αδικιών και των κοινωνικών εντάσεων που έχουν προκύψει από τις αναγκαστικές συνενώσεις του προγράμματος «Καποδίστριας» (με νόμο ή με τοπικά δημοψηφίσματα)». Και άρχισε ήδη το γαϊτανάκι. Γιατί τροπολογία και όχι ειδικό νομοσχέδιο; Γιατί μόνο αυτές; Μα για τα άλλα... «θα δούμε», μετά την έγκριση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και «εν ευθέτω χρόνω» ήταν η απάντηση.

Κάτσετε λοιπόν τώρα να δείτε τι θα γίνει ! Θα πάρουν, τουλάχιστον μέχρι αύριο το βράδυ που θα ψηφίζεται η τροπολογία, φωτιά πολλές περιοχές. Και όχι μόνο ο Ν. Μαρμαράς. Η Pαψάνη και η κοινότητας Φαλάνης στη Λάρισα, το Δοξάτο και η κοινότητα Bόλανης στη Δράμα, ο Πλαταμώνας, οι N. Πόροι και ο Παντελεήμονας στην Πιερία και η Nέας Σάντας στο Kιλκίς περιοχής Aτσιπόπουλου στο Pέθυμνο για να απαριθμήσουμε μερικές περιοχές που ήδη βρίσκονται σε κίνηση. Αλλά και μετά τη ψήφιση -λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών – το 2006 θα χαρακτηριστεί από μια πλήρη αναστάτωση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μοναδική λύση είναι η αναγνώριση του λάθους και η απόσυρση της τροπολογίας.

Το «σπείρατε ανέμους θα θερίσετε θύελλες» μπορεί να το εισπράξει η κυβέρνηση. Οι ΟΤΑ όμως γιατί να πληρώσουν για άλλη μια φορά;

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι