H λογική της Aριστεράς απαιτεί σήμερα την Aριστερά της λογικής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 22/05/2006

Όσοι ήλπιζαν ότι η υπόθεση της ανανεωτικής Αριστεράς μπήκε στο συρτάρι, μάλλον απογοητεύτηκαν... Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, εκ των επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ομίλου προβληματισμού για τη μεταρρυθμιστική Αριστερά, εξηγεί ότι το εγχείρημα αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των «αυτονόητων». Ο ίδιος πάλι δηλώνει πως δεν κουβαλά πικρίες του παρελθόντος, διότι απλούστατα δεν είναι ούτε καταναλωτής ούτε παραγωγός!

H ίδρυση Ομίλου υπαγορεύθηκε από...

Από τη διάθεση πολλών πολιτών, ενταγμένων και ανένταχτων, να βρουν έναν απλό τρόπο συζήτησης, αναζήτησης και έκφρασης ιδεών και θέσεων που να ανανεώνουν την ανανεωτική Αριστερά για τον εαυτό της και για την κοινωνία.

Γιατί ξάφνιασε;

Πολλοί είχαν ελπίσει ότι αυτή η υπόθεση παραμερίστηκε από το προσκήνιο...

Ποιοι συμμετέχουν;

Όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσουν οι ίδιοι, μαζί τους κι εγώ, συλλογικά.

Θορυβήθηκαν στον ΣΥΝ;

Τα μέλη του ΣΥΝ που συμβάλλουν σ’ αυτήν την προσπάθεια, η οποία είναι εν εξελίξει, σίγουρα δεν... θορυβήθηκαν.

H ανανεωτική Αριστερά αναζητά...

Να συνεχίσει, όπως έκανε πάντα, να διαμορφώνει αναλύσεις και προτάσεις που να αμφισβητούν την κυριαρχία των «αυτονόητων» και των στερεότυπων που ταλανίζουν σήμερα τον χώρο της πολιτικής και των ιδεών. H λογική της Αριστεράς απαιτεί σήμερα την Αριστερά τής λογικής.

Ο Όμιλος θα μετεξελιχθεί σε κόμμα;

Ούτε όσοι είμαστε μέλη του ΣΥΝ, όπου εκφράζεται και δρα σημαντικό μέρος της ανανεωτικής Αριστεράς, ούτε όσοι δεν είναι έχουν τέτοια αντίληψη ή θέση.

Θα κατέβει σε κάποια εκλογική αναμέτρηση;

Ως μη κόμμα...

Και είναι ανοιχτός στους...

... ενεργούς πολίτες που επιδιώκουν μία σύγχρονη και αποτελεσματική σύγκλιση ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, της αειφορίας, του ευρωπαϊσμού, του διεθνισμού, σε προτάσεις και προγράμματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Γιατί να ενταχθεί κάποιος στον Όμιλο;

Αν αυτός ο «κάποιος» ενδιαφέρεται για όλα αυτά και δεν βρίσκει άλλον τρόπο να συμμετάσχει στην προώθησή τους, θα βρει ο ίδιος επαφή και δικτύωση.

Ο ΣΥΝ δεν σας καλύπτει προσωπικά;

Είμαι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος, και με καλύπτει. Δεν με καλύπτουν κάποιες άλλες προοπτικές, που κατά καιρούς προτείνονται για τη... μετεξέλιξή του. Πάντως το κύριο πρόβλημα είναι αν καλύπτει τους πολίτες που επιμένουν να κινούνται πέριξ αλλά εκτός του...

Λένε ότι κουβαλάτε πικρίες του παρελθόντος...

Τέτοιες «ψυχολογικές» ερμηνείες είναι καταφύγιο λόγω εξουσιαστικού που δεν θέλει ή δεν μπορεί (όπως εν προκειμένω...) να συζητήσει με διαφορετικές αντιλήψεις πολιτικά. Πάντα πολιτικά, εγώ δεν είμαι καταναλωτής ούτε παραγωγός πικριών!

Πώς βλέπετε την πορεία του ΣΥΝ;

H πλειοψηφία του συνεδρίου εξήγγειλε, έπειτα από μια «αριστερή στροφή», πολιτικές και οργανωτικές καινοτομίες. Ως προς αυτές, περιορίζεται σ’ ένα κουραστικό σημειωτόν. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ παραμένει ένας οργανισμός με πολλές δυνατότητες και το αποδεικνύει κάθε τόσο σε διάφορα επίπεδα.

Θα είναι στην επόμενη Βουλή;

Το ελπίζω και δεν θα περιοριστώ στις ελπίδες.

Εσείς θα είστε υποψήφιος βουλευτής;

Αφήστε να δούμε το πολιτικό και εκλογικό σκηνικό το οποίο θα καθορίσει ρόλους για όλους μας.

Να κάνει ο ΣΥΝ προεκλογικές συνεργασίες;

Γενικώς θα σας έλεγα ναι, όπως και το κάθε μέλος του Συνασπισμού. Τα ειδικά προβλήματα ανακύπτουν όταν τεθούν τα ερωτήματα με ποιον, για ποιο πολιτικό και προγραμματικό αποτέλεσμα.

Αν ήσασταν πρόεδρος του Συνασπισμού θα αλλάζατε...

Τις ερωτήσεις σας, προφανώς...

Τελικώς, μήπως σας έκανε καλό ότι δεν είστε υποψήφιος δήμαρχος;

Αν υπάρχει τέτοιο ερώτημα, ας το απαντήσουν άλλοι... Κάποια προβληματάκια με την υγεία μου μάλλον δεν σχετίζονται!

Πώς βλέπετε την πορεία των υποψηφίων του ΣΥΝ;

Έχω εντολή από την ΚΠΕ του κόμματος να μην ασχολούμαι με τα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άσχετα από το σκεπτικό της (γιατί, λέει, θα αλλοιωνόταν το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΝ...), θα τη σεβαστώ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι με το ένα πόδι εκτός...

Ο ΣΥΝ είναι και με τα δύο πόδια εντός των θεσμών και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υπάρχουν και οι τρικλοποδιές, στις οποίες πρέπει και μπορεί να αντιτάξει ισορροπία και σταθερότητα στη μακρόχρονη πορεία του.

Τελικώς, ο Συνασπισμός σήμερα είναι...

Ένα κόμμα που άλλοι το θέλουν εκτός πολιτικής, άλλοι επιθυμούν να το δουν μετεξελισσόμενο ή και μεταλλασσόμενο, πολλοί δε επιμένουν να συμβάλουν ώστε να παραμείνει ένα κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι