Γαλλία: Θα λειτουργήσει η «δημοκρατική αλληλεγγύη» ;

Θόδωρος Τσίκας, Ελεύθερος Τύπος, Δημοσιευμένο: 2022-04-13

tsikasth2021

Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνει μια ριζική αναδιάταξη του γαλλικού κομματικού συστήματος, που είχε διαφανεί από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Οι παραδοσιακές μεγάλες παρατάξεις έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, έως και ελαχιστοποιηθεί.

Ο χώρος της μετριοπαθούς Δεξιάς, με την ισχυρή άλλοτε γκωλική παράδοση, κυριαρχείται πλέον από την ακραία, λαϊκιστική και εθνικιστική Δεξιά της Λεπέν. Ο χώρος της ευρύτερης Αριστεράς (σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές) κατακερματισμένος, γνωρίζει την ηγεμονία του λαϊκιστή αριστερού Μελανσόν. Στο Κέντρο εγκαθιδρύεται ο νέος ισχυρός πόλος, που εκφράζει ο Πρόεδρος Μακρόν. Ο Μακρόν αντέχει πολιτικά, διότι κατορθώνει να εκφράσει ένα μέρος της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς και ταυτοχρόνως ένα σημαντικό τμήμα της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας.

Η διχοτομία μεταξύ Δεξιάς-Αριστεράς, ή Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς, δεν είναι πλέον το μόνο ερμηνευτικό σχήμα των εξελίξεων. Παραλλήλως, τέμνει οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό σύστημα η αντιπαράθεση μεταξύ εθνικισμού και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε αυτό το σχήμα βλέπουμε στην μία πλευρά, δυνάμεις τόσο της «λαϊκής-πατριωτικής» δεξιάς, όσο και της «εθνοκεντρικής» αριστεράς, που προβάλλουν την «σκληρή» κρατική κυριαρχία, εναντίον των ανοιχτών κοινωνιών, της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το δεύτερο «σχήμα», οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η αβεβαιότητα του επερχόμενου β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, παρά το προβάδισμα του Μακρόν. Διότι ορισμένοι από τους ψηφοφόρους τόσο της παραδοσιακής Δεξιάς, όσο και του Μελανσόν, αισθάνονται εγγύτερα στην Λεπέν, παρά στον Μακρόν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός του β’ γύρου (με την εξαίρεση του σκληρού ακροδεξιού Ζεμούρ), ζητούν -άμεσα ή έμμεσα- υπερψήφιση του Μακρόν, τηρώντας τον από μακρού ισχύοντα στην Γαλλία κανόνα της «δημοκρατικής-ρεπουμπλικανικής αλληλεγγύης». Δηλαδή, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των υποψηφίων του «δημοκρατικού τόξου», όταν έχουν απέναντι τους έναν υποψήφιο της ακροδεξιάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο μόνος ίσως Ευρωπαίος ηγέτης που έχει σαφές όραμα για την μετεξέλιξη της Ευρώπης και αναλαμβάνει δυναμικές πρωτοβουλίες. Για μια ευρωπαϊκή «πολιτική» οντότητα και γεωπολιτική δύναμη, με Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, με ισχυρή επίδραση στις διεθνείς εξελίξεις. Για μεγαλύτερη σύγκλιση και συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., για την διαμόρφωση ισχυρών ευρωπαϊκών θεσμών και κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.

Σε συνδυασμό με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη, την «ατμομηχανή» για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο Σολτς είχε διακηρύξει προεκλογικά το σύνθημα για «ισχυρότερη, κυρίαρχη Ευρώπη». Αντιθέτως, μία νίκη της Λεπέν θα έφερνε εκ νέου στο προσκήνιο τα δραματικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, του γνωστού Brexit.

Στην σημερινή συγκυρία, κατά την οποία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τείνει να αναδιαμορφώσει ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα, το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια χώρα με κεντρική θέση στην Ευρώπη, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, με εδάφη και παρουσία εκτός Ευρώπης, καθώς και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Γαλλία, έχει αυτονοήτως τεράστια σημασία.

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Ελένη Τσερεζόλε

Μαλλιά-κουβάρια στην Αριστερά ενόψει προεδρικών εκλογών

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-03-29

Κράτησαν» τελικά οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις -το Παρίσι,...

Περισσότερα
Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Περισσότερα

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Ανεμος αλλαγής στους Γάλλους Οικολόγους

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-07-15

Για τους Γάλλους Οικολόγους, ο κύβος μάλλον ερρίφθη. Το...

Περισσότερα

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Περισσότερα

Διλήμματα της γαλλικής Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-12

Να διασπαστεί ή να μη διασπαστεί; Ιδού το ερώτημα που ταλανίζει...

Περισσότερα
Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Διλήμματα Μακρόν αφού «κανονικοποίησε» την Ακροδεξιά

Ελένη Τσερεζόλε, 2022-06-26

Πρόεδρος μόνος, ψάχνει πλειοψηφία»: σοβαρές μόνο προτάσεις...

Περισσότερα

Eνας πολύ γαλλικός τρόπος!

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-06-26

Δεν είμαι οπαδός της θεωρίας των εθνικών ιδιαιτεροτήτων...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ιδεαλισμός, είναι αναγκαιότητα

2026-09-22

Δεν είναι διαπραγματεύσιμες αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα,...

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Το πολιτικό αδιέξοδο του Ηλία Κασιδιάρη

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-09-17

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν...

Η Αριστερά στην λογιστική λαιμητόμο

Κωστής Καρπόζηλος, 2026-09-13

...Στη χώρα μας, υπό την εμπειρία της βαριάς οικονομικής...

Η Ακροδεξιά του λουκάνικου

Ξένια Κουναλάκη, 2026-09-13

«Συναισθήματα», «άνθρωποι», «αφήγημα», «ενσυναίσθηση»....

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

▲
×
×