Θεωρίες συνωμοσίας και πολιτικές εξελίξεις

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ελευθεροτυπία, 29/08/2007

Προσφιλής επιλογή έχει γίνει σε όλα τα δύσκολα προβλήματα του τόπου η γραμμή της συνωμοσιολογίας στη Ν.Δ. Είναι αλήθεια ότι το λαϊκό στερεότυπο συμπαθεί την αναζήτηση παρασκηνιακών σχεδιασμών. Με αυτήν την ψυχολογία «παίζουν» τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης. Χρησιμοποιούν μάλιστα τους υπουργούς ή τους βουλευτές με γνωστές λαϊκιστικές αντιλήψεις για να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά.

Τον χειμώνα, στις φοιτητικές διαδηλώσεις «έδειχναν» πίσω από τους κουκουλοφόρους τον Συνασπισμό.

Στις αρχές του καλοκαιριού, για τις πυρκαγιές «έδειχναν» το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόσφατη εθνική συμφορά ανακάλυψαν πιο μεγάλο αντίπαλο: τις «ασύμμετρες απειλές» τής ιδιότυπης τρομοκρατίας. Μπορεί, επισήμως, και όσο περνά ο καιρός, να χρησιμοποιούν πιο προσεκτικές διατυπώσεις. Στην καθημερινή ζύμωση ρίχνουν όμως τη συνωμοσιολογία.

Είναι, δυστυχώς, μέσα στις παραδόσεις της Δεξιάς -αν θυμηθούμε την προδικτατορική εποχή- η βάναυση ενοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων.

Σε αυτήν την πρακτική της Ν.Δ. αντιτάχθηκε ο ΣΥΝ. Η στήριξή του από τους προοδευτικούς πολίτες στην ουσία είναι η πιο δυνατή και αποτελεσματική αντικυβερνητική ψήφος. Τη φετινή χρονιά, άλλωστε, ζήσαμε όλοι την αδύναμη και χλιαρή αντιπολιτευτική γραμμή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκλωβισμένο στην αγωνία για τον περίφημο «μεσαίο χώρο», ευνουχίζει τους ριζοσπαστικούς προσανατολισμούς και αφυδατώνει κάθε αισθητή ιδεολογική διαφορά με την κεντροδεξιά παράταξη. Η Ν.Δ. με τις θεωρίες συνωμοσίας επιδιώκει στην πραγματικότητα να στήσει ένα σκηνικό πόλωσης στην κοινωνία. Να μεταφέρει στους «καφενέδες της επικράτειας» τη σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους των αόρατων απειλών.

Αυτό το σκηνικό πόλωσης θα επιχειρήσει με την «ψήφο τιμωρίας» να αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, χρειάζεται οι πολίτες να σταθμίσουν τις επιλογές τους με πιο προσεκτική ανάλυση. Είναι κρίμα, δηλαδή, να συνεχιστεί το δικομματικό γαϊτανάκι που κρατά όμηρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ας σκεφτούμε όλοι! Το πλήγμα στις μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι. Σήμερα, όλα φαίνονται δεδομένα. Είναι όμως σίγουρο ότι η αλλαγή συσχετισμών θα απελευθερώσει καινούργιες πολιτικές εξελίξεις. Θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις -ανεξαρτήτως ποσοτικού μεγέθους- να δώσουν λύσεις και απαντήσεις. Τότε θα κριθούν με αυστηρότητα όλες οι πολιτικές προθέσεις. Τότε θα υπάρχει ελπίδα για σοβαρές τομές στο πολιτικό σκηνικό. Με τη σημερινή πεπατημένη ξέρουμε τη συνέχεια του έργου. Είναι ώρα για άλλες επιλογές!

Θέμα επικαιρότητας:
Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σύνολο: 48 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι