Η ανανέωση του ΣΥΝ να αγκαλιαστεί από όλο το κόμμα

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 27/10/2007

Όταν ένα μήνα μετά τις εκλογές, ακούγονται από τους κυβερνητικούς κόλπους σενάρια για νέες εκλογές, αυτό αποτελεί ομολογία αδυναμίας και κατάντια που κάνει ζημιά στη χώρα, υποστηρίζει με συνέντευξή του στην Κ.Α., ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης και την ίδια ώρα χαρακτηρίζει τον κ. Καραμανλή εκτός από πολύ δεξιό κακό μάνατζερ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφής και διακρτική προοδευτική ταυτότητα έναντι της Ν.Δ., ευχόμενος οι συλλογικές του απαντήσεις να αυξήσουν τη δυνατότητα επιμέρους κοινής δράσης. Ο Δ. Παπαδημούλης μιλάει για τις χαμένες ευκαιρίες στο Μακεδονικό, για τη μίνι ευρωσυνθήκη και τη στάση της ευρωπαϊκής αριστεράς, εκφράζει την ολόθερμη στήριξή του στην υποψηφιότητα Χριστόφια και δηλώνει ότι ο ΣΥΝ πρέπει να γίνει η αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

* Οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών εκφράζουν προσωπικές πικρίες ή υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές; Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πρόωρες εκλογές;

Πέρα από προσωπικές πικρίες, αυτά τα κρούσματα φανερώνουν oτι η κυβέρνηση δεν πείθει ούτε τους δικούς της.

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μειωμένη δύναμη, στενό χρονικό ορίζοντα, έλλειμμα αυτοπεποίθησης και μηδενική περίοδο χάριτος. Αποκαλύπτει την κρυφή αντιλαϊκή της ατζέντα, με αλλεπάλληλες γκάφες και ψέματα, (αύξηση ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, φορολογία ακινήτων, αναθεώρηση ΑΕΠ κ.λπ.). Ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται όχι μόνο πολύ δεξιός αλλά και κακός μάνατζερ.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με λίστα, διακινείται για τον φρονηματισμό των απείθαρχων. Ορισμένοι θερμοκέφαλοι ίσως να φλερτάρουν και με ψηφοθηρικούς τυχοδιωκτισμούς στο Μακεδονικό.

Όταν ένα μήνα μετά τις εκλογές, ακούγονται από τους κυβερνητικούς κόλπους σενάρια για νέες εκλογές, αυτό αποτελεί ομολογία αδυναμίας και κατάντια που κάνει ζημιά στη χώρα.

Μετέωρη η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ

* Οι διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάτε ότι μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση; Έχει έλλειμμα ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ ή πρόβλημα στην πολιτική του ταυτότητα;

Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει πολιτικά για τα αίτια της ήττας του, παροξύνει και την κρίση ηγεσίας και την κρίση ταυτότητας και πολιτικής.

Τροφοδοτεί το χάσμα ανάμεσα στα ετερόκλητα "στρατόπεδα" και προετοιμάζει μια δύσκολη 12η Νοεμβρίου. Η πρόκληση διαμόρφωσης μιας σαφούς και διακριτής έναντι της Ν.Δ., προοδευτικής ταυτότητας και πολιτικής, παραμένει μετέωρη.

Εμείς συνεχίζουμε και θα πυκνώσουμε τις πρωτοβουλίες μας προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για συντονισμό και κοινή δράση της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές και σημαντικές. Μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα. Μακάρι οι συλλογικές του απαντήσεις να αυξήσουν τη δυνατότητα επιμέρους κοινής δράσης, έναντι των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών.

* Η Ευρωπαϊκή αριστερά αντέδρασε έντονα στη μίνι ευρωσυνθήκη. Τι προτίθεστε να πράξετε από εδώ και πέρα;

Στη Λισσαβώνα, 27 ηγέτες, κυρίως της δεξιάς, υιοθέτησαν, ερήμην των πολιτών, μια συνθήκη που δεν προωθεί μια περισσότερο κοινωνική, οικολογική, φιλειρηνική, ανεξάρτητη και ενωμένη Ευρώπη. Γι αυτό και φοβούνται τη συμμετοχή των πολιτών και τα δημοψηφίσματα, τροφοδοτώντας τον ευρωσκεπτικισμό και την ευρωαδιαφορία.

Η συνθήκη της Λισσαβώνας είναι βήμα προς τα πίσω σε σχέση με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα. Διατηρεί αναλλοίωτο το νεοφιλελεύθερο φορτίο του, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απαγόρευση κάθε έννοιας δημοκρατικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στους μονόπλευρους προσανατολισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας ή στη θεοποίηση της ανεξέλεγκτης αγοράς.

Απορρίπτει ορισμένους θετικούς συμβολισμούς, ανοικτούς σε μια ομοσπονδιακή προοπτική (σημαία, ύμνος κ.λπ.), κατ απαίτηση του Μπράουν και των αδερφών Καζίνσκι.

Η δεσμευτικότητα της χάρτας δικαιωμάτων νοθεύεται μέσω της αυτοεξαίρεσης.

Ο ΣΥΝ αλλά και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, λέμε όχι σε αυτή τη συνθήκη, γιατί διεκδικούμε, με καθημερινούς αγώνες, μια διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, πιο ενωμένη πολιτικά, με πιο ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, με δραστικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς το ανεξέλεγκτο της ΕΚΤ, ενεργή και αυτόνομη στα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης και όχι ουραγό του Μπους.

Διεκδικούμε την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και ένα δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, με συντακτικές διαδικασίες. Ζητάμε δημοψήφισμα την ίδια μέρα σε όλα τα κράτη μέλη και πριν από τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009.

Το βέτο αποτελεί ομολογία απουσίας συμμαχιών

* Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κλείσει το θέμα;

Ο ΣΥΝ ζήτησε έγκαιρα και διορατικά να δεχτεί η Ελλάδα το 1992 το συμβιβαστικό "πακέτο Πινέιρο", που περιείχε σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπαν τότε όχι. Τα 15 χρόνια που πέρασαν, θυμίζουν το "κάθε πέρσι και καλύτερα" και το "στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα". Μακάρι η κυβέρνηση να πετύχει τώρα, σε δυσμενέστερες συνθήκες, αυτό που αρνήθηκε το 1992. Θα ήταν όμως γελοίος και επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός της Ν.Δ. να "σκοπιανοποιηθεί" και πάλι η πολιτική μας ζωή. Η πατριδοκαπηλία και η άσκηση εσωτερικής πολιτικής με ψηφοθηρικά κριτήρια βλάπτουν τη χώρα. Όσο για τα περί βέτο στο ΝΑΤΟ, οι κυβερνώντες ειδικά, ας μην τα λένε. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί η "ενδιάμεση συμφωνία" του 1995, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, δεσμεύει την Ελλάδα να αποδεχτεί την ένταξη της χώρας, ως FYROM, στους διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο το βέτο αποτελεί ομολογία απουσίας συμμαχιών και θα προκαλέσει ευρύτερες αρνητικές παρενέργειες. Αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταγγείλει μονομερώς και όψιμα την ενδιάμεση συμφωνία προκειμένου να ασκήσει βέτο, τότε, πολύ φοβούμαι, ότι θα επιταχυνθούν αρνητικές εξελίξεις μέσα στον ίδιο τον ΟΗΕ.

* Μια ενδεχόμενη εκλογή του Δ. Χριστόφια μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συζήτηση για το Κυπριακό;

Ο Συνασπισμός αναπτύσσει διαρκώς τους συντροφικούς του δεσμούς με το ΑΚΕΛ και υποστηρίζει ολόθερμα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια.

Η εκλογή του, στόχος δύσκολος αλλά και απολύτως εφικτός, θα στείλει ένα τριπλό μήνυμα:

Ένας αριστερός ηγέτης με ευρύτατο κύρος στο τιμόνι μιας μικρής Ευρωπαϊκής χώρας, σε μια δεξιοκρατούμενη Ε.Ε.

Ελπίδα για μια νέα κινητικότητα και μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, πριν επιβληθούν οριστικά και ντε φάκτο τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής

Ελπίδα για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο, κόντρα στο δόγμα του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου .

* Η μεγάλη κρίση στο ΠΑΣΟΚ και η νέα πολιτική φάση, τι σημαίνουν για το ρόλο του ΣΥΝ;

Η νέα πολιτική φάση, είναι γεμάτη νέες ευθύνες; αλλά και δυνατότητες για το κόμμα μας, τον ΣΥΝ, αλλά και για την πολιτική μας συμμαχία, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πολύ περισσότεροι απ όσους μας ψήφισαν, περιμένουν να γίνουμε η κινητήρια δύναμη για μια αποτελεσματική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Απαιτούν προτάσεις, πρωτοβουλίες και αγώνες, με εύρος και δύναμη ικανή να κατακτά νίκες στο σήμερα. Να συσπειρώνει στην καθημερινή πολιτική πράξη ευρύτερες δυνάμεις. Αναζητά από την ευρύτερη αριστερά προοδευτική εναλλακτική προοπτική στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ.

Αυτή την ώρα δεν χωρούν ούτε επανάπαυση στις εκλογικές μας δάφνες, ούτε μικρομέγαλη αλαζονεία και αυταρέσκεια, ούτε πολύ περισσότερο αναβίωση κάθετων εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Είναι η ώρα της ευθύνης και των θετικών αλλαγών, με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων, για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη αλλά και υπό δοκιμήν εμπιστοσύνη των πολιτών.

* Τι προσδοκάτε από το 5ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ;

Προσβλέπω σε ένα συνέδριο ολόπλευρης ενίσχυσης του ΣΥΝ και προγραμματικής εμβάθυνσης, στραμμένο στο μέλλον. Με δημιουργική συζήτηση και προωθητικές συνθέσεις και όχι με στεγανοποιημένες αντιπαραθέσεις- προκάτ, του τύπου "κάθε τάση και πλατφόρμα".

Για να δώσουμε εναλλακτικό προγραμματικό βάθος στην σκληρή αριστερή αντιπολίτευση που απαιτεί η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. Για να πρωτοστατήσουμε στις προσπάθειες κοινής δράσης όλης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, μέσα και έξω από τη Βουλή, εναντίον των δεξιών και νεοφιλελεύθερων επιλογών αλλά και για τη διεκδίκηση θετικών αλλαγών.

Για να εντάξουμε ακόμη πιο συνεκτικά και τολμηρά την οικολογία, όχι μόνο στον τίτλο μας, αλλά και στην καθημερινή μας δράση καθώς και στον ορίζοντα των άμεσων πολιτικών μας συμμαχιών.

Οραματίζομαι και εργάζομαι για ένα ΣΥΝ πιο ισχυρό, πιο ενωμένο, ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, ανοιχτό στην οικολογία και τους προωθημένους σοσιαλιστές.

Λέω σαφώς ναι στην ισχυρότερη παρουσία της νέας γενιάς. Είμαι 52 ετών και δυστυχώς παραμένω από τους νεότερους στην ηγεσία. Χρειάζεται να βρούμε και πιστεύω ότι θα βρούμε, τον τρόπο ώστε αυτή η πλευρά της ανανέωσης να αγκαλιαστεί από όλο το κόμμα, να σχεδιαστεί σε βάθος και να πετύχει.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι