Νέα κόντρα για τον έλεγχο της Le Μonde

Ben Hall, Ημερησία, 16/01/2008

H Le Monde, η πλέον αξιοσέβαστη καθημερινή εφημερίδα της Γαλλίας, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα διαχείρισης καθώς οι επιχειρήσεις μέτοχοί της και η ένωση του προσωπικού της μάχονται για τον έλεγχο του ομίλου. Οι τελευταίες εχθροπραξίες ακολουθούν την προσπάθεια της Lagardere και της Prisa, του γαλλικού και του ισπανικού ομίλου που κατέχουν το 32% των μετοχών της Le Monde, να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εφημερίδας και να μετατρέψουν σε μειονοτικούς μετόχους τους εργαζομένους. Η μεγαλύτερη σε πανεθνικές πωλήσεις εφημερίδα της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2007, ενώ κάποια στιγμή πέρσι κατέγραφε χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, οι ενώσεις προσωπικού, οι οποίες κατέχουν το 60,4% της εφημερίδας, αντιτίθενται σε κάθε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο θα τους αφαιρούσε τον έλεγχο και μαζί με αυτό την εγγύηση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας τους.

Προχθές, το συμβούλιο των εξωτερικών μετόχων απέρριψε την υποψηφιότητα του Ερίκ Φοτορινό, διευθυντή της εφημερίδας, να γίνει με τη στήριξη των εργαζομένων μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσκολίες της εφημερίδας ανακουφίστηκαν με την πρόσφατη πώληση της Journaux du Midi, έναντι 91 εκατ. ευρώ. Όμως, η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη πιο επισφαλής, τόσο για τα οικονομικά της εφημερίδας, όσο και για την αυτονομία της.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα ιδρύθηκε το 1944 με εντολή του στρατηγού Ντε Γκολ και διατήρησε έκτοτε την ανεξαρτησία της, τη στιγμή που άλλες εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικοί σταθμοί ελέγχονται από παρεμβατικούς ιδιοκτήτες, αρκετοί εκ των οποίων είναι φίλοι του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί. Με μερίδιο που του επιτρέπει να έχει τον έλεγχο, το προσωπικό διαθέτει ουσιαστικό δικαίωμα βέτο στη διεύθυνση σύνταξης και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου. Πριν από 8 μήνες απομάκρυναν τον Ζαν-Μαρί Κολομπανί και από τις δύο θέσεις, ύστερα από 13 χρόνια θητεία, επειδή διαφωνούσαν με τη στρατηγική εξαγορών που ακολουθούσε, διευρύνοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Ο Φοτορινό ελπίζει ότι θα καταφέρει να επικρατήσει και να αναλάβει τη διεύθυνση του ομίλου, κατά την ψηφοφορία της ολομέλειας του εποπτικού συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου. Αν αποτύχει, ο όμιλος Le Monde θα καταλήξει να διοικείται από διαχειριστή.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι