Βάναυση η προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

Φώτης Κουβέλης, Αυγή της Κυριακής, 19/10/2008

Η παραίτηση των δύο εισαγγελέων, που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του Βατοπεδίου, δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Η παραίτηση των εισαγγελέων, όχι μόνον από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και από το Δικαστικό Σώμα, μαρτυρά την ύπαρξη αφόρητων πιέσεων και παρεμβάσεων στο έργο τους, οι οποίες, αναμφισβήτητα, προσβάλλουν την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη ανεξαρτησία τους.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ενώ οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν την άποψη ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του Συντάγματος και του νόμου.

(«Ποινική Ευθύνη υπουργών») για τη διαβίβαση στη Βουλή των στοιχείων που προέκυψαν, ακολούθησε παραγγελία του διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων, η οποία παρέβλεψε τη γνώμη των εισαγγελέων. Προηγουμένως δε, είχε ορισθεί και άλλος εισαγγελέας για τον… συντονισμό του έργου τους…

Το Σύνταγμα, όπως και ο νόμος, με σαφήνεια ορίζουν ότι αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης (….) προκύψουν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση. Έπρεπε, κατά συνέπεια, τα στοιχεία, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να διαβιβασθούν στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων έγιναν για να μην διαβιβασθούν τα στοιχεία στη Βουλή, ή, σε κάθε περίπτωση, να καθυστερήσει, με προφανή την πολιτική σκοπιμότητα, η διαβίβαση αυτή.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παραίτηση εισαγγελικών λειτουργών από το λειτούργημά τους, ως απάντηση στην προσβολή της ανεξαρτησίας τους και στην παράνομη παρέμβαση στο έργο τους. Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα. Βρισκόμαστε ενώπιον βαρύτατης προσβολής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η οποία, κυρίως και κατʼ εξοχήν, κρίνεται και δοκιμάζεται στη συνάντησή της με την πολιτική και τον έλεγχο των πράξεων αυτής.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Στην προσπάθειά της δε να περιορίσει αυτή την ευθύνη και το πολιτικό κόστος, ο πρωθυπουργός, αναρμοδίως βέβαια, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην αποδεχθεί την παραίτηση των εισαγγελέων. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική παράταξη, στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής περιορισμού του πολιτικού της κόστους, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση εξεταστικής επιτροπής.

Με στόχο τον πλήρη έλεγχο

Η κυβέρνηση τώρα διαπίστωσε την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής και ξέχασε τα όσα υποστήριζε για να απορρίψει τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίμονα ζητούσε να υπάρξει, εκτός από τον δικαστικό έλεγχο και ο πολιτικός, με ανοιχτό το χρονικό ορίζοντα της έρευνας της υπόθεσης. Απέκρουε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και το έργο της θα δυσχερανθεί από τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής. Τώρα διαπίστωσε ότι μπορούν να βαίνουν παράλληλα ο δικαστικός και ο πολιτικός έλεγχος, χωρίς να παρακωλύεται το έργο της Δικαιοσύνης, όπως επίσης επίμονα και τεκμηριωμένα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πιεσμένη από τα γεγονότα και στην προσπάθειά της να εκτονώσει την ασφυκτική γιʼ αυτήν κατάσταση, προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την «Ποινική Ευθύνη των υπουργών». Είναι επιτακτική πολιτική ανάγκη να συσταθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η εξεταστική επιτροπή, η οποία, σε βάθος χρόνου, να ερευνήσει όλες τις πτυχές μιας υπόθεσης δημόσιου ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας αρμοδιότητες ανακριτικής και εισαγγελικής αρχής, που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ προανακριτική επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιολογήσει την υπόθεση και εάν κρίνει ότι υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης, τότε θα προσμετρήσει τις ψήφους των βουλευτών του για τη διαμόρφωση της αναγκαίας πλειοψηφίας για τη σύστασή της. Η προανακριτική επιτροπή αποτελεί μείζονα διαδικασία ελέγχου, σε σχέση με την εξεταστική επιτροπή. Αυτό όμως, σε τίποτα δεν εμποδίζει την παράλληλη λειτουργία των δύο επιτροπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με υπευθυνότητα, διεκδικεί και αξιώνει, από την πρώτη στιγμή, να υπάρξει πλήρης έλεγχος της «υπόθεσης Βατοπεδίου», που προσέβαλε το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική κοινωνία και να υπάρξει απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε κάθε υπαίτιο.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι