Ώρες ευθύνης και συνεννόησης

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, 14/03/2009

Για πρώτη φορά μετά από καιρό ο κόσμος του Συνασπισμού νιώθει ανήσυχος. Η δημόσια εικόνα του κόμματος δεν είναι η καλύτερη δυνατή μετά από την πρωτόγνωρη δυναμική που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντιπαραθέσεις σε επίπεδο ηγεσίας επισκίασαν σημαντικά γεγονότα όπως την έγκριση του προγράμματος του κόμματος, την κατάθεση των εικοσιπέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιτυχημένη διεξαγωγή μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατικής διαδικασίας για το ευρωψηφοδέλτιο.

Αντί για όλα αυτά η ειδησεογραφία για τον Συνασπισμό κυριαρχείται από αλλότρια…

Συγκρούσεις και διαμάχες για ζητήματα που δεν κατανοεί ο πολύς κόσμος ή μάλλον τις ερμηνεύει περισσότερο σαν διαπάλη ανάμεσα σε μηχανισμούς τάσεων.

Ωστόσο τα μέλη του ΣΥΝ έστειλαν το δικό τους σαφές μήνυμα. Με το 81% που έδωσε το Διαρκές Συνέδριο στο προγραμματικό σχέδιο, καθώς και τις δύο σχεδόν ισοδύναμες υποψηφιότητες του Ν. Χουντή και του Δ. Παπαδημούλη όπως αναδείχτηκαν από το δημοψήφισμα, το κομματικό σώμα έδειξε ότι τοποθετείται στα κρίσιμα ζητήματα με τον δικό του τρόπο: υπερβαίνει τασικές στοιχίσεις και συσχετισμούς και αποφασίζει με κριτήριο το κομματικό συμφέρον και την ανάγκη της ενότητας.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών ως ενίσχυση της μιας ή της άλλης τάσης ή ως αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο κόμμα, είναι επομένως λαθεμένη και δημιουργεί πόλωση.

Στα μέλη του κόμματος στους ανθρώπους της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που ανησυχούν οφείλουμε να απαντήσουμε όχι με την πόλωση και τις άγονες αντιπαραθέσεις αλλά με κινήσεις ευθύνης.

Να εκπέμψουμε ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα ενότητας και συνεννόησης.

Θα μας απαξιώσει ένας ολόκληρος κόσμος που από διάφορες προελεύσεις μας πλησίασε με ελπίδα και προσδοκία αν τον διαψεύσουμε.

Τι μας χρειάζεται σήμερα;

Μια μεγάλη πρωτοβουλία σε ηγετικό επίπεδο που θα διαμορφώσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης, συσπείρωσης και συντροφικής αλληλεγγύης. Κεντρικό της μήνυμα «στις δύσκολες αναμετρήσεις που έρχονται, με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς και λογικές καθαρότητας».

Μια συμφωνία που θα αποτρέπει το άνοιγμα «μετώπων» που ούτως ή άλλως δεν τίθενται: π.χ. σε τι θα ωφελούσε η επανάληψη του σχήματος «ναι ή όχι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» με δεδομένη την εμμονή του στις πολιτικές που σφράγισαν την κυβερνητική του θητεία και στην αυτοδυναμία;

Και πόσο ωφέλησε η ανακίνηση του θέματος των θητειών των βουλευτών που αφορά το 2011; Δεν είχαμε πια τίποτε άλλο στις προτεραιότητές μας;

Μια πολιτική εξόρμηση σε ολόκληρη τη χώρα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιούνη με τη συμμετοχή και αξιοποίηση όλου του στελεχικού δυναμικού.

Τέλος μια συνεννόηση για το κόμμα. Να συμπαραταχθούμε στην προσπάθεια της οργανωτικής του ανασυγκρότησης, να το κάνουμε ελκυστικό στους πολίτες των νεότερων ηλικιών που αμφισβητούν το κομματικό φαινόμενο.

Και ακόμα, με δεδομένη τη μετακίνηση του σ. Ν. Χουντή στην ευρωβουλή, να επιλέξουμε για τη θέση του γραμματέα της ΚΠΕ πρόσωπο κοινής αποδοχής. Θα ήταν μια επιλογή πολύ ισχυρή σε συμβολισμό και απόλυτα αναγκαία στις ημέρες μας.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι