Πρόταση αγώνα και ευθύνης

Κώστας Κάρης, Αυγή, 29/06/2010

Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”, το νέο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, αποτελεί μια νέα πολιτική πρόταση για τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες του τόπου μας. Οι ιδρυτές της θεωρούν αυτή την πρόταση επίκαιρη και αναγκαία, ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της κατάρρευσης του πελατειακού κράτους, της έλλειψης πειστικής προοπτικής για την κοινωνία και τον τόπο.

Εκατοντάδες στελέχη από όλη τη χώρα, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς - πολλοί που συμμετείχαν στην ίδρυση και τη δράση του Συνασπισμού, πολλοί ανένταχτοι αριστεροί ή που είχαν συγκροτήσει ανανεωτικές αριστερές ομάδες και πρωτοβουλίες, αρκετοί που είχαν επενδύσει σε άλλα κόμματα - συμφώνησαν ότι είναι η στιγμή να δώσουν με σαφήνεια το δικό τους πολιτικό στίγμα.

Να προτείνουν νέα πολιτική, αγώνων και ευθύνης. Ενότητας και βαθιών τομών. Να διαμορφώσουν μια νέα εικόνα για τη σύγχρονη αριστερά, τη δημοκρατική, ευρωπαϊκή και οικολογική. Εμπνεόμενοι από τις μεγάλες στιγμές προσφοράς των αριστερών στον τόπο. Ανανεώνοντας την παρέμβαση του αριστερού κόμματος, τις λειτουργίες του. Αποκαθιστώντας τις αξίες της συλλογικότητας και του δημόσιου συμφέροντος.

Όσοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή και αποφάσισαν μετά την ομιλία του Φ. Κουβέλη και την πολύωρη συζήτηση ξέρουν ότι εκφράζουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής αριστεράς που προσδοκά πολλά - όχι άκριτα, και άνευ όρων.

Γι’ αυτό η σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής αποτυπώνει ευρεία συσπείρωση με στελέχη πρώτης γραμμής, εμφανέστατα πολύ πέρα από τις δυνάμεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε όλη τη χώρα.

Αντιλαμβάνονται όσοι πήραν τη μεγάλη απόφαση ότι η πρωτοβουλία τους έρχεται όλο και περισσότερο σε επαφή με ευρύτερες αναζητήσεις και διεργασίες στην κοινωνία. Η σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης - ΔΝΤ - Ε.Ε. δεν θα φθάσει σε πέρας με συναγωνισμό καταγγελιών. Με την επένδυση στην κατάρρευση. Αντίθετα, επιβάλλεται η διαμόρφωση μέσα στην κοινωνία και η συνεπής προώθηση υπεύθυνης πρότασης δημοκρατικής διεξόδου, απάντηση στην κρίση που κυρίως προετοιμάζει τις προϋποθέσεις για νέα, διαφορετική αναπτυξιακή πορεία της χώρας, υπέρ και όχι σε βάρος των εργαζομένων, με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση της Κυριακής προϋποθέτει την εκτίμηση ότι αυτοί οι στόχοι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα από το σχήμα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δρα και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Η “Δημοκρατική Αριστερά” απορρίπτει, κατανοεί σε βάθος το αδιέξοδο του αριστερισμού και του αντισυστημισμού των μεγάλων λόγων και της ιδεολογικοπολιτικής σύγχυσης,του αντιευρωπαισμού, της σύγχισης γύρω από τον ρόλο της βίας.

Κυρίως πάντως η “Δημοκρατική Αριστερά” ξεκινά ως θέση, πρόταση ευθύνης και αγώνων. Κάλεσμα συσπείρωσης προς όλες και όλους.

Θέμα επικαιρότητας:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο: 22 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι