Ο δύσκολος δρόμος του Γιώργου Καμίνη

Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ημερησία, 14/01/2012

Είναι προφανής και εύκολα εξηγήσιμη η προσπάθεια που γίνεται από πολλούς και διαφορετικούς κύκλους-σπανίως καλοπροαίρετους(περίπτωση Κ. Παπαϊωάννου στα ΝΕΑ) -να απαξιώσουν το έργο και την προσωπικότητα του Γιώργου Καμίνη.

Τους ενοχλεί το γεγονός ότι ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός, προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών, που δεν έχει βγει από τον κομματικό σωλήνα, που δεν χαϊδεύει αυτιά, που δεν ξέρει το σπορ της εφαρμοσμένης ρητορικής, που δεν μοιράζει από δω και από κει δημόσιο χρήμα, που δεν θέλει αργόμισθους και κόλακες δίπλα του, κατέχει το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων.

Βλέπετε ο Γ. Καμίνης δεν έχει ανοίξει το πουγκί του δήμου-όπως έκαναν οι προκάτοχοί του και όχι μόνο-προκειμένου να μοιράζει λεφτά σε διαφημιστικές εταιρείες, σε στρατιές δημοσιογράφων, σε ανυπόληπτα blog και site, σε εταιρείες οργάνωσης εκδηλώσεων, σε μαϊντανούς και «καλλιτέχνες», οι οποίοι θα τον υμνούν και θα διατυμπανίζουν πόσο σπουδαίος δήμαρχος είναι.

Ο Γ. Καμίνης ακολουθεί ένα άλλο ύφος εξουσίας, πραγματικά σεμνό και ταπεινό. Προωθεί την πολιτική του, χωρίς φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες. Πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα της Αθήνας, καλείται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές τρύπες που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι-δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, γενικοί γραμματείς, διοικητές και διευθυντές οργανισμών και λοιποί παρατρεχάμενοι.

Άρχισε με το αυτονόητο νοικοκύρεμα του δήμου και πρωτίστως του Αθήνα 9,84, αλλά και μια σειρά οργανισμούς που η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ξεπέρασε κάθε όριο(χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Τεχνόπολις») και προχωρά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι τον πρώτο χρόνο διοίκησης, ο Δήμος δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως μείωσε τα χρέη προς προμηθευτές από τα 47 εκ. ευρώ στα 26 εκ. ευρώ.

Έδωσε σαφέστατα δείγματα γραφής με τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Μολονότι έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, το συνολικό κόστος ήταν μόλις 200 χιλιάδες ευρώ, όταν οι αντίστοιχες του κ. Κακλαμάνη-με την αντίστοιχη αισθητική-κόστιζαν περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα της πόλης αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών σταδιακά βελτιώνεται, με τα απορριμματοφόρα του δήμου να είναι συνεχώς στους δρόμους της Αθήνας.

Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση ενεργειών κοινωνικο-οικονομικής ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (αστέγων – νεόπτωχων) και το σχέδιο Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Αλληλεγγύης.

Το μεγάλο στοίχημα του Καμίνη είναι η αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στους κατοίκους της Αθήνας και ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων γειτονιών της. Από αυτά τελικώς θα κριθεί. Έχει μπροστά του τρία χρόνια για να το πετύχει. Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ελπίδες και τις προσδοκίες που γέννησε η εκλογή του στην πλειονότητα των Αθηναίων και όχι μόνο!

Θέμα επικαιρότητας:
Πελατειακό κράτος

Σύνολο: 19 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι