«Nαι, ενδιαφέρομαι για τον Δήμο της Aθήνας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στη Β. Κεχαγιά, Τα Νέα, 11/10/2005

Το ενδιαφέρον του για τον Δήμο της Αθήνας καταθέτει μέσω των «ΝΕΩΝ» ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Φαίνεται, όμως, πως η τελική απόφαση δεν είναι αποκλειστικά προσωπική του υπόθεση, αφού ενστάσεις και αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά του έχουν εγείρει οι σύμμαχοι τού ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, πάντως, προτιμά να τους απαντήσει στα... Λατινικά!

Τελικώς, θα είστε ή όχι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας;

Το «τελικώς» θα έλθει κάποια στιγμή... αργότερα.

Τουλάχιστον, υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον;

Ναι, γιατί είναι μια συναρπαστική πρόκληση. Θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική εκστρατεία.

Από τι θα εξαρτηθεί η κάθοδός σας ως υποψηφίου;

Ασφαλώς, όχι μόνο από το προσωπικό μου κέφι! Σίγουρα, θα βοηθούσε αποφασιστικά μια γενικότερη συναίνεση που θα επέτρεπε ευρύτερη κινητοποίηση πολιτών και πειστική προβολή ιδεών και προτάσεων, ώστε όντως να είναι ενδιαφέρουσα η προφανώς δύσκολη αυτή εκστρατεία.

Να «κλείσει» το θέμα της Αθήνας άμεσα;

Στην αντίληψή μου, μάλλον να «ανοίξει» θα έλεγα...

Σας ενοχλεί το γεγονός ότι για την υποψηφιότητά σας εκφράζουν αντιρρήσεις κάποιοι στον ΣΥΝ;

Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια... Ομοφωνία υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία!

Πού το αποδίδετε;

Σημασία έχει πού το αποδίδουν οι ενδιαφερόμενοι. Λέγεται ότι ενοχλούν οι θέσεις μου για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το... Ευρωσύνταγμα.

Να ερωτηθούν οι σύμμαχοι τού ΣΥΡΙΖΑ;

Pacta sunt servanda... μαθαίναμε στη Νομική.

Να είναι, άραγε, καθοριστική η άποψή τους;

Το θέμα είναι το ακριβές περιεχόμενο των «pacta»· και δεν μου ανήκει η αυθεντική ερμηνεία του...

Θα σας κολάκευε ενδεχόμενη υποστήριξη και από το ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς. Αλλά δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς μια προηγούμενη σημαντική τομή στη «φυσική ροή των πραγμάτων»!

Θα κρίνει το 42% τη στρατηγική τού ΣΥΝ;

Ας μείνουμε στα βασικά: το 42% ενισχύει και προστατεύει τον δικομματισμό, αυτό είναι αναντίρρητο. Ας περιμένουμε και τις λοιπές ρυθμίσεις, γιατί, ως γνωστόν, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες...

Πιστεύετε ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις «στριμώχνουν» την Αριστερά;

Προφανώς, γιατί η Αριστερά οφείλει να μη μείνει στις διαπιστώσεις και να αναζητήσει τους (μη προφανείς) τρόπους για να ανατρέψει τα σχεδιαζόμενα...

Υπέρ ή κατά των συνεργασιών;

Θα μπορούσαν και αυτές να είναι ένας τρόπος, ωστόσο μη προφανής, γιατί δεν βλέπω στο τραπέζι ουσιαστικό διάλογο για τον ρόλο και την παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης στα αναπτυξιακά, κοινωνικά και κυρίως οικολογικά ζητήματα. Άνευ τούτων, συνεργασίες δεν έχουν παρά μόνον τακτική σημασία.

Και με το KKE;

H ηγεσία του, επανειλημμένως - και μάλιστα πρόσφατα -, έχει δηλώσει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας «αντιδραστικός και αντιλαϊκός» θεσμός. Τι θα υπηρετούσαμε, λοιπόν, συνεργαζόμενοι;

Πώς κρίνετε την αρχηγική παρουσία Αλαβάνου;

Κλείνει σύντομα έναν χρόνο αποτελεσματικής, όχι πάντοτε ανέφελης, πολιτικής διεύθυνσης των αποφάσεων του Συνεδρίου. Έχει τη δυνατότητα δημιουργικής και όχι λογιστικής εφαρμογής τής στρατηγικής τού ΣΥΝ, μέσα σε ταχύτατα εξελισσόμενες συγκυρίες.

Οι μεταξύ σας σχέσεις;

Όπως πάντα πολύ καλές στο προσωπικό επίπεδο, ειλικρινείς ως προς τις πολιτικές και τακτικές επιλογές, με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας σε διάφορα θέματα.

Συμφωνείτε με τη σημερινή φυσιογνωμία του ΣΥΝ;

Ως προς συγκεκριμένα συστατικά της στοιχεία, υποστήριξα - όπως γνωρίζετε - διαφορετικές θέσεις και προτάσεις. Δεν ευδοκίμησαν... Πάντως, δεν απελπίζομαι!

Τι πρέπει να κάνει η Κουμουνδούρου, για να μην κλειστεί στο «καβούκι» της;

Συνολική, αξιόπιστη και πειστική πολιτική κριτικής, διεκδίκησης και πρότασης, μαζί με ρεαλιστικές πολιτικές διεξόδους όταν είναι εφικτές...

Πώς θα ξεφύγει από το βασανιστικό 3%;

Όταν, με αυτοπεποίθηση, αποταθεί σε όσους - και είναι πολλοί - θεωρούν ακόμη ότι ο ΣΥΝ είναι μία μορφή κοινωνικής συνείδησης και ιδεολογικής αναζήτησης, προτείνοντάς τους επιπλέον να προωθήσουμε μαζί και πολιτική πρόταση.

Πώς βλέπετε την πρόταση Κωνσταντόπουλου για δημιουργία μεγάλου αριστερού κόμματος;

Ως γενική σύλληψη, ενδιαφέρουσα. Επαναφέρει μια παλαιά και πάντοτε επίκαιρη αναζήτηση, που είχε παραμεριστεί τα τελευταία χρόνια.

Έχετε αντιπρόταση;

Πρόταση και όχι... αντι-πρόταση - και από πολύ παλιά! Προγραμματική και πολιτική σύγκλιση των ιδεών και δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι