Αδράνεια ή παρέμβαση τώρα;

Κώστας Κάρης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-02-06

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δείχνουν ότι έχουμε μπει στη δεύτερη φάση της πίεσης της Μέρκελ για την επιβολή του “γερμανικού μοντέλου”. Η στήριξη προς τις υπερχρεωμένες χώρες συνδυάζεται με όρους, δεσμεύσεις για τη φορολογική πολιτική, ακόμη και για τομείς των κοινωνικών πολιτικών.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΚΕΨΗ είναι το ερώτημα αν αυτή η διαπραγμάτευση ή ο εκβιασμός είναι θετική, χρήσιμη εξέλιξη για την Ευρώπη, τους λαούς, τις χώρες. Όμως για τα θέματα της οικονομίας άλλο ερώτημα προηγείται: Πρόκειται για μια αναγκαστική, δεδομένη (νομοτελειακή, λεγόταν) πορεία ή όχι;

Έλληνες: Καταγωγή αίματος ή συνείδηση κοινωνίας;

Φώτης Κουβέλης, www.aixmi.gr, Δημοσιευμένο: 2011-02-04

Το Δ’ τμήμα του Σ.τ.Ε., με επταμελή σύνθεση, έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ν.3838/2010, κατ’ εφαρμογή της οποίας αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας άσκησαν εκλογικό δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Οριστική απόφαση για το ζήτημα αυτό θα λάβει η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητάς της.
Η απόφαση του Δ’ τμήματος του Σ.τ.Ε. δέχεται, μεταξύ άλλων, ότι ο συνταγματικός νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγενείας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ’ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ και εμείς

Παύλος Αθανασόπουλος, Δημοσιευμένο: 2011-02-03

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, την Ιορδανία, την Υεμένη είναι ιστορικού χαρακτήρα. Φαίνεται ότι ο αραβικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ριζικές αλλαγές. Και δεδομένης της σημασίας του αραβικού κόσμου στις παγκόσμιες ισορροπίες φαίνεται ότι ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα θα βρεθεί σε ανισορροπία.

Ν. Tσούκαλης : Όποιος θέτει θέμα ασύλου αυτή τη στιγμή συζητά εκτός συνταγματικών πλαισίων

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο

Δημοσιευμένο: 2011-02-03

tsoukalis

Όποιος θέτει θέμα ασύλου αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που το θέτει, ουσιαστικά συζητά εκτός συνταγματικών πλαισίων. Αυτοί οι οποίοι με ανεύθυνες, επιπόλαιες ενέργειες έφεραν το θέμα του ασύλου στην επιφάνεια και με αυτές τις συνθήκες, έχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίζουν το άσυλο καθώς έχουν τεράστιες ευθύνες. H αξιωματική Αντιπολίτευση υποδαυλίζει καταστάσεις και οξύτητες.

Η δόμηση σε περιοχές NATURA

Ανδρέας Κλαυδιανός, Δημοσιευμένο: 2011-02-02

Στην Ελλάδα η εκτός σχεδίου δόμηση έχει απαγορευτεί με νόμο του 1923. Παρ’ όλα αυτά εφαρμόζεται, είτε παράνομα είτε νόμιμα. με διάφορες παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις. Ανάλογα φαινόμενα δεν συναντάμε στην Ευρώπη όπου εκεί οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από πολλές δεκαετίες.
Στους βιοτόπους, εκτός των περιπτώσεων όπου ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, εφαρμόζεται το διάταγμα 24 του 1985, που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα και το οποίο προβλέπει ότι δικαίωμα δόμησης έχουν όλα τα γήπεδα με εμβαδόν τα 4 στρέμματα, αλλά με διάφορες παρεκκλίσεις επιτρέπεται η δόμηση σε μικρότερα γήπεδα μέχρι και 750 τ.μ.

Μήπως η ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων κατά βάθος ενοχλήθηκε κιόλας από την πρόταση για διάλογο;

Γιώργος Παπασπυρόπουλος, http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com, Δημοσιευμένο: 2011-02-02

Η τρέχουσα ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων δεν αρνήθηκε μόνο την πρόταση συγκροτημένου διαλόγου που της έκανε επίσημα η Δημοκρατική Αριστερά αλλά με άρθρο του εκπροσώπου Τύπου της, αποκαλύπτει ότι κι αν γινόταν ο διάλογος αυτός, από μέρους τους θα ήταν προσχηματικός: "δεν τον υποτάσσουμε σε άλλους στόχους πέρα από το να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις μας, να ελέγξουμε την εγκυρότητά τους και να πείσουμε κι άλλες δυνάμεις για κάποιες από τις θέσεις μας" - με λίγα λόγια, δεν έχουμε τίποτα να πάρουμε από τον συνομιλητή μας εκτός ίσως από ένα crash test των θέσεών ΜΑΣ.

Άσυλο , ασυλία και χυδαία παιχνίδια

Ευγενία Μπουρνόβα, www.aixmi.gr, Δημοσιευμένο: 2011-02-01

bournova

Ενώ διαδραματιζόταν την περασμένη βδομάδα ένα από τα πιο δύσκολα πολιτικά επεισόδια των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι προτίμησαν να θέσουν στο προσκήνιο το θέμα του ασύλου! Όχι μόνο το ΛΑΟΣ και η ο αρχηγός της ΝΔ, που ζητούν επίμονα εδώ και καιρό την κατάργησή του και υποσχέθηκαν να φέρουν σύντομα προς ψήφιση σχετική τροπολογία. Αλλά και δυνάμεις από τον προοδευτικό ευρύτερο χώρο.

×
×