Η Γερμανία μας σπρώχνει πλέον ανοικτά στο ΔΝΤ
Ελίζα Παπαδάκη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-21
Ισχνές διαγράφονται οι ελπίδες για μια ικανοποιητική έκβαση στο ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 25-26 Μαρτίου. Το επίμονο αίτημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να δοθεί συγκεκριμένη πολιτική στήριξη ώστε να συγκρατηθεί σε λογικά επίπεδα το κόστος δανεισμού της χώρας έχει βρει κατανόηση στις περισσότερες κυβερνήσεις και στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Όμως την αρνητική γερμανική στάση δεν την μετέβαλε. Έτσι το «ύστατο» όπλο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στρέφεται πλέον κατά της Ελλάδας.
Έτσι θα κερδίσει η αριστερά;
Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-21
Καθώς πλησιάζουμε στις “ημέρες της κρίσης” - του τρίτου και μεγαλύτερου πακέτου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσα στο 2010 - η σύγχυση μεγαλώνει και μαζί μεγαλώνουν οι ευθύνες όλων. Ευθύνες για την αναζήτηση διεξόδου από την περίπλοκη κρίση, που αφορούν και τις δυνάμεις της αριστεράς. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τίποτα στα χέρια της εκτός από τον λογαριασμό των 20 δισ. για τα ομόλογα που λήγουν Απρίλιο και Μάιο. Ο αναγκαστικός δανεισμός έρχεται με υπέρογκα επιτόκια, ίσως και υψηλότερα από το 6,25%.
Υποβιβαστήκαμε, αλλά... παίζουμε Ευρώπη
Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-21
Γαλλία: Αριστερές ελπίδες και ακροδεξιά στροφή
Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-21
Πού πάει η πατρίδα μας;
Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-03-19
Εξω από την Ευρώπη;
Ριχάρδος Σωμερίτης, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2010-03-18
Aναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο «Καλλικράτης»
Σάκης Παπαθανασίου, Δημοσιευμένο: 2010-03-18

Η χώρα μας έχει ένα από τα περισσότερο συγκεντρωτικά πολιτικά – διοικητικά συστήματα στην Ευρώπη με περιορισμένο το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει ταυτόχρονα μια αυτοδιοίκηση που αναπαράγει τα κακά συμπτώματα του κράτους (πελατειακές σχέσεις, σπατάλες, χαμηλή παραγωγικότητα, κυριαρχία μονοπρόσωπων συστημάτων).
Είναι αναγκαία λοιπόν μια μεταρρύθμιση που θα περιορίσει το κράτος στον επιτελικό ρόλο, θα ενισχύσει και θα αλλάξει την αυτοδιοίκηση , βελτιώνοντας την αποδοτικότητα της αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών.
Έκτακτη ολική επαναφορά
Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-18
Αποτελεί περίπου κανόνα ότι σε εποχές κρίσης, όπου το παλιό κλυδωνίζεται και το καινούριο δεν έχει ακόμα αναδυθεί, μορφοποιηθεί και συνειδητοποιηθεί, άτομα και κοινωνικές ομάδες αναζητούν καταφύγιο σε ότι τους είναι γνωστό και οικείο από το παρελθόν, αναζητώντας ασφάλεια μέσα σε ένα ασταθές και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φοβικό - αμυντικό σύνδρομο μεγάλου μέρους του πληθυσμού απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα.
Παιδικές ασθένειες γερασμένων μυαλών
Τάσος Παππάς, newstime.gr, Δημοσιευμένο: 2010-03-17
Ευκαιρία η κρίση;
Ναι, εφόσον η πολιτική θα έθετε όρους στην οικονομία
Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-03-17
Μια παρότρυνση που επαναλαμβάνεται συχνά αυτό το δύσκολο τελευταίο δεκαοκτάμηνο είναι: «Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία». Ευκαιρία ήταν πρώτα η παγκόσμια κρίση, η βαθύτερη που γνώρισαν οι παρούσες γενιές. Ήταν μια ευκαιρία, διακηρυσσόταν πέρυσι, για να τεθεί σε νέες βάσεις το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να υπόκειται σε ενιαίους κανόνες και αυστηρή υπερεθνική εποπτεία, ώστε να υπηρετεί την πραγματική οικονομία, την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, αποκλείοντας καταστροφές σαν αυτές που πληρώνουν τα αυξανόμενα εκατομμύρια των ανέργων.
Η πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ(Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ)
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-17
Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την Διήμερη συζήτηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις «Θέσεις προς το Έκτακτο Συνέδριο» , όπου κεντρική θέση κατείχαν οι επεξεργασίες για την «συγκυρία και τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης» και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε άμεσα για να δράσει διορθωτικά, να μας επαναφέρει στην τάξη και να δώσει την «επαναστατική» και αριστερή ερμηνεία των όσων διατυπώθηκαν.
Επειδή λοιπόν υπήρξε από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ, παρά τις μεγάλες διαφωνίες σε άλλα θέματα, γενική συμφωνία και σύγκλιση σε μέτρα και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ αντιμετώπισης της κρίσης η Γραμματεία αστραπιαία θέλησε με απόφασή της να μας επαναφέρει… στην «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ».