Σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-07-11

«Η στρατηγική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια σαφής προγραμματική πρόταση που διευκολύνει την ενότητα στον προοδευτικό χώρο»
Μία εβδομάδα μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο σαββατοκύριακο αλλά και με ευρεία αποδοχή των προγραμματικών θέσεων από τους συνέδρους, μιλάει στην ΑΥΓΗ ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος.
Για τη συνταγματικότητα των εμβολιασμών «ρουτίνας», που αφορούν τις γνωστές –παιδικές κυρίως– ασθένειες, έχουν εδώ και χρόνια αποφανθεί τα δικαστήρια των περισσότερων χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Συμβουλίου της Επικρατείας: εφόσον αυτός στηρίζεται σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και η στατιστική πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών είναι μηδαμινή, είναι καθ’ όλα νόμιμος και μπορεί να επιβληθεί ως υποχρεωτικός. Διότι απορρέει από την υποχρέωση του κράτους «να μεριμνά για την υγεία των πολιτών» (άρθρο 21 παρ. 3 Σ.).
Το τεράστιο κόστος μετάβασης, οι παραπλανητικές αναφορές περί κυρίαρχου διεθνούς μοντέλου και η επιχείρηση εξαπάτησης της νέας γενιάς που θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ● Γιατί θα οδηγήσει σε χαμηλότερες και διόλου εγγυημένες συντάξεις, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο.
Ας το πούμε ευθαρσώς και ανεπιφύλακτα: τα κάναμε λίγο θάλασσα, μπορεί και πολύ. Ολοι. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι (που αδιαφόρησαν), αλλά και οι εμβολιασμένοι (που χαλαρώσαμε). Η κυβέρνηση, τα κόμματα, η εκκλησία, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι σεφ, οι επιχειρηματίες. Σπεύσαμε να ανακηρύξουμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Κάναμε λάθος. Η ελπίδα τώρα είναι να μην το πληρώσουμε ακριβά.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Μ. Τσιντσίνη στην «Καθημερινή» έκανε αναφορά σε πολλά ζητήματα που η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία δύο χρόνια όπως την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Αυτό όμως που δημιούργησε ερωτηματικά είναι η σπουδή του να παρουσιάσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πρόβλημα για τη δημοκρατία, μάλιστα έκανε την αναφορά δύο φορές για να δώσει έμφαση.
Ποτέ πριν η Κύπρος δεν βρέθηκε τόσο κοντά στη διχοτόμηση προειδοποιεί ενόψει και των ανακοινώσεων Ερντογάν, ο Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» μετά την εκλογή του, ο νέος γενικός γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, τονίζει την ανάγκη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, καταγγέλλει την κυβέρνηση για υποτίμηση των κινδύνων και σημειώνει ότι η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο για να παγιώνει τη διχοτόμηση.
1. Το αφήγημα της κυβέρνησης δείχνει να μην βγαίνει, ούτε σε οικονομία ούτε σε εμβόλια. Τι γίνεται, πάμε σε εκλογές;
Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική αλλαγή δεν θα αργήσουν να έρθουν. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η ΝΔ βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της. Το γεγονός δε ότι διαρρέονται συνεχώς σενάρια εκλογών δείχνει τον μικροκομματικό τρόπο με τον οποίο σκέφτονται στην ηγεσία της ΝΔ ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά μας ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη «χτυπήσει» τη χώρα και εντείνεται η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη μάχη επιβίωσής τους. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αποτυπώνεται καθαρά στην έρευνα που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.
Το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 Ιουνίου) επρόκειτο να έχει ως κύριο θέμα τις σχέσεις με την Τουρκία. Εξελίχθηκε τελικά με κύριο θέμα την Ρωσία. Παρ όλα αυτά, οι σχέσεις με την Τουρκία προχώρησαν κατά ένα βήμα.
Η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την συντήρηση του τεράστιου αριθμού των 4 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας.