ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς

Δημοσιευμένο: 2019-02-14

Στη σημερινή ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε αταλάντευτα προσηλωμένη στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, γιατί μόνο αν ανοίξει τώρα η διαδικασία θα γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Για να μην χαθεί ακόμη μια πενταετία.

Για αυτό ψηφίσαμε 23 από τις 36 προς αναθεώρηση διατάξεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, 42 από τις 106 προς αναθεώρηση διατάξεις που πρότεινε η ΝΔ και 5 από τις 10 συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς αντιλαμβανόμαστε την συναίνεση.

Η θετική μας ψήφος δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο αλλά με την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

Ψηφίσαμε, μεταξύ άλλων:

• Την κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος, όπως την αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» και του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών».

• Την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για βουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

• Την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος του διαχωρισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Γιατί είμαστε συνολικά απέναντι στον κρατισμό και όχι αντικρατιστές α λα καρτ.

Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, με στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και τη ρητή κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Έχοντας ψηφίσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής με νόμο που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ψηφίσαμε και την συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Τέλος, με στόχο την σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου, αντί ενός μόνιμου κύκλου πολιτικής αβεβαιότητας, ψηφίσαμε την πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και τη διάλυση της Βουλής, διαφωνώντας ωστόσο με την εκλογή του από τον λαό, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες δυαρχίας.

Η ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή στις θέσεις της, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς.

Θέματα επικαιρότητας: Συνταγματικη Αναθεώρηση

Ειδήσεις/ Ανακοινώσεις

×