Η επιτυχής έκδοση της Alpha Bank
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2018-01-28
Οχι μόνο είναι σημαντική επιτυχία η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης της Alpha Bank, την Πέμπτη, αλλά δείχνει τον δρόμο και σε άλλους. Αυτή η ομολογιακή έκδοση ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από δύο άλλες που προηγήθηκαν (ήταν για 5ετία αντί για 3ετία…), έτυχε ευρείας αποδοχής (ζητούσε 500 εκατ. και της προσφέρθηκαν λίγο κάτω από 2,5 δισ. ευρώ), είχε αναλογικά χαμηλότερη απόδοση (2,75%) και, τέλος, ήταν έτσι δομημένη ώστε να καταστεί άμεσα επιλέξιμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφόσον η χώρα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Παρά μια έρπουσα αρνητική φημολογία για τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή τα επικείμενα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, η διοίκηση και τα στελέχη της Alpha Bank αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία αλλά και το θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα, διερεύνησαν επιμελώς τις διαθέσεις των αγορών, μέτρησαν το ρίσκο και τόλμησαν να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα. Και πέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών (με λεφτά, όχι με λόγια…), που έκριναν ότι τους συμφέρει να δανείσουν την τράπεζα και, μάλιστα, με απόδοση μικρότερη από όση θα δικαιολογούσε η χαμηλή βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δεν γνωρίζω αν θα μιμηθούν την Alpha και άλλοι τραπεζίτες ή θα συνεχίσουν, κάποιοι, να τα περιμένουν όλα ως μάννα εξ ουρανού. Πέραν τούτου, πάντως, η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Alpha υποδηλώνει και ορισμένες νέες δυνατότητες για τη χώρα.
Remaining Time -1:03
Fullscreen
Unmute
Βεβαίως, στις αγορές του κόσμου υπάρχει πληθώρα κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλή τοποθέτηση μακριά από την ένδεια των αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων. Και η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά τους: Τα ελληνικά spreads βρίσκονται στις 365 μονάδες, ενώ της Πορτογαλίας κυμαίνονται περί τις 140, πρόσφατα Πορτογαλία και Ισπανία ζήτησαν λίγα δισ. ευρώ με ομολογιακές εκδόσεις και τους προσφέρθηκαν 30 και 40 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα αγωνιστεί για να συγκεντρώσει 8-9 δισ. έως τον Ιούλιο – στις αρχές Φεβρουαρίου με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, και την άνοιξη με δύο διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις, 5ετούς και, εφόσον όλα πάνε καλά, 10ετούς διάρκειας. Αλλά το κλίμα έχει αλλάξει.
Μετά την απολύτως καταστροφική «περίοδο Βαρουφάκη», που σφραγίστηκε από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, οι διεθνείς αγορές δεν άγγιζαν την Ελλάδα. Μεσολάβησαν περίπου 18 μήνες αβεβαιότητας, μια πορεία βασανιστική που θέρισε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται σχετικά από την άνοιξη του 2017, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη ραγδαία μείωση των τριβών μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Και η θετική μεταστροφή έγινε έκδηλη από τον Οκτώβριο πέρυσι, ενώ φαίνεται κυρίαρχη (αλλά παραμένει εύθραυστη..) μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Η επιτυχία της Alpha δεν θα ήταν κατορθωτή αν δεν είχε βελτιωθεί το γενικότερο κλίμα για τη χώρα. Πώς βελτιώθηκε; Προφανώς, δεν άρχισαν να χορεύουν οι αγορές στον ρυθμό κάποιου ζουρνά, αλλά η Ελλάδα συνεργάζεται καλά με την τρόικα και μαθαίνει να σέβεται τις απαιτήσεις της πειθαρχίας των αγορών. Με άλλα λόγια, προσαρμόζεται στην πραγματικότητα – η αναγνώριση της οποίας, ως γνωστόν, είναι προϋπόθεση για να βελτιώσεις τη θέση σου σε αυτήν ή για να την αλλάξεις. Υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι τη λεγόμενη κανονικότητα. Η βελτίωση του κλίματος γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον ισχυρής ανάκαμψης, με προεξοφλημένη τη ρύθμιση του χρέους μας, τη συνέχιση της δημοσιονομικής αυστηρότητας και την οικονομική μεγέθυνση της χώρας. Κάποια από αυτά είναι εύθραυστα (μια μικρή άνοδος των διεθνών επιτοκίων, ανεπαίσθητη για άλλους, θα τη νιώσει άμεσα μια χώρα με τον δικό μας όγκο χρέους…) και άλλα είναι στόχοι προς επιδίωξη.
Προς το παρόν, π.χ., τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο κουμπαράς που θα σχηματιστεί έναντι πιστοληπτικής γραμμής (όσα δανειστούμε μέχρι τον Ιούλιο συν τα 9 δισ. ευρώ από τους εταίρους) θα παραμείνει κλειδωμένος και δεν θα διασπαθιστεί σε μια κούρσα διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ούτε έχει γίνει το παραμικρό βήμα για την κατάρτιση ενός εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος – παρά τις συνεχείς πιέσεις των εταίρων μας, που εκδηλώθηκαν και στο πρόσφατο Eurogroup και προς τον πρωθυπουργό προχθές, στο Νταβός. Και το θετικό κλίμα είτε το αξιοποιείς (όπως η Alpha) είτε δεν το αξιοποιείς, οπότε μετ’ ολίγον χαλάει. Εύκολα χαλάει…