Κατεπείγουσα ανάγκη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-11-07

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος σε όλη την οικουμένη που να μην έχει καταλάβει πως ο κόσμος του δεν είναι ίδιος με τον κόσμο που παρέλαβε από τους γονείς του, κι εκείνοι από τους δικούς τους γονείς. Και τηλεόραση να μην έχει, και στο Διαδίκτυο να μην συχνάζει ή να μην γνωρίζει καν την ύπαρξή του, του αρκούν όσα βλέπουν τα μάτια του: Το νερό σε ποτάμια και λίμνες λιγοστεύει, πηγές αρχέγονες σβήνουν, οι ψαριές φτωχαίνουν, τα τετράποδα και τα φτερωτά μειώνονται, οι εποχές χάνουν τα όριά τους, δύσκολα μπορείς να πεις πια ότι είναι τέσσερις.

Ενας άνθρωπος, πάντως, υποκρίνεται τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής. Κατά κακή τύχη των υπολοίπων (ακόμα και όσων εγωάπληστων υπηκόων του ευνοούνται προσωρινά από τη στάση του), είναι ο ισχυρότερος του πλανήτη. Ακόμα κι αυτός, πάντως, ξέρει – δεν είναι όλοι οι επιστήμονες του περιβάλλοντός του κόλακες της «αυθεντίας» του, κάποιος θα βρέθηκε να του πει, δειλά έστω, ότι αν σε μια χώρα παντοδύναμη οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε σε δύο ή τρεις εβδομάδες, δεν φταίει η ανεπάρκεια των μηχανισμών. Ξέρει, αλλά αδιαφορεί. Το μόνο που τον νοιάζει είναι η διάσωση της αυτοκρατορικής μικρότητάς του. Και επειδή η επανεκλογή του περνάει απ’ ό,τι συντηρητικότερο και εγωιστικότερο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και απ’ ό,τι τυχοδιωκτικότερο, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσταξε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας του από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Κατά τα προβλεπόμενα, στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των προεδρικών εκλογών, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται εκτός συμφωνίας. Θα είναι η μοναδική χώρα που θα έχει αποσύρει την υπογραφή της. Ο πρόεδρός της, όμως, αυτή τη μοναδικότητα την εννοεί σαν κλέος, όχι σαν καταισχύνη. Τόσος είναι. Την ίδια μέρα που οι Αμερικανοί άφηναν τον υπόλοιπο κόσμο στη μοίρα του, αδιαφορώντας με ωμό σοβινισμό για τις υποχρεώσεις τους προς την ανθρωπότητα, 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες κοινοποιούσαν διά του περιοδικού BioScience την άκρως δραματική διακήρυξή τους. Ο καιρός της απλής κλιματικής αλλαγής, λένε, πέρασε. Μπήκαμε πια στην εποχή της «κλιματικής επείγουσας ανάγκης». Δεν πρόκειται για ιδεολογικού τύπου μανιφέστο, αλλά για συμπεράσματα που προέκυψαν έπειτα από ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων σαράντα ετών.

Ο Τραμπ δεν διαβάζει BioScience. Μόνο Τουίτερ. Και ίσως νικήσει το 2020. Θα έχανε σίγουρα αν είχαμε δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ΗΠΑ όλοι οι κάτοικοι του υπόλοιπου πλανήτη. Μήπως δεν είμαστε αθέλητοι υπήκοοί τους;

Θέματα επικαιρότητας: Περιβάλλον-Οικολογία

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Από τον Κολοσσό στον Mad Max (Σώζοντας το ελληνικό καλοκαίρι)

Παύλος Τσίμας, 2023-07-29

Τι ζούμε;

Κρυσταλλένια Μανάβη*, 2023-07-28

Τα δάση καίγονται …τον χειμώνα

Ελευθέριος Σταματόπουλος, 2023-07-26

Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-25

Όταν το δάχτυλο δείχνει το δρόμο, οι αδιάφοροι κοιτούν το δάχτυλο

Σπύρος Τσαγκαράτος, 2023-07-25

Κλιματική αλλαγή: Κι όμως μπορούμε από σήμερα να πάρουμε μέτρα

Νίκος Χαραλαμπίδης, 2023-07-24

Κώστας Καλλίτσης

Να σώσουμε τα δάση -όσο κι αν κοστίζει!

Κώστας Καλλίτσης, 2023-07-23

Δασοπυρόσβεση: το δόγμα εκκένωση-εναέρια καταστολή δεν αρκεί

Βαγγέλης Αποστόλου, 2023-07-20

«Κέρβερος», «Χάρων» και μετά τι;

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-18

Nα δράσουμε σήμερα για να περιορίσουμε το χάος από την κλιματική αλλαγή αύριο*

Φρανς Τίμερμανς, 2023-07-15

×