Διευθέτηση διαφορών και εκκρεμοτήτων

Θόδωρος Τσίκας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-08-12

Τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα αρκετών υποστηρικτών και επικριτών της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ, έχουν μια κοινή βάση: ότι η Συμφωνία είναι ή θα έπρεπε να είναι αντι-τουρκική. Οι μεν λένε ότι, έπρεπε να συναφθεί - έστω και με «υποχωρήσεις» - ώστε να αντιμετωπιστεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ενώ οι δε τονίζουν ότι με τις «υποχωρήσεις» δίνονται επιχειρήματα στην Τουρκία.

Βασικό ζητούμενο είναι άλλο. Πώς μια σύγχρονη χώρα διευθετεί τις διαφορές και εκκρεμότητές της με όλα τα γειτονικά κράτη. Αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών μας.

Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους.

Α) Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βρίσκονται στα διεθνή ύδατα. Δεν ανήκουν σε κάποιο κράτος. Η διαμάχη δεν αφορά εθνική κυριαρχία, αλλά οριοθέτηση σε διεθνή ύδατα, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και μόνο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ελληνικά εδάφη, σε στεριά ή νησιά, ούτε με ελληνικά χωρικά ύδατα.

Β) Προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από κάποια χώρα, όταν υπάρχουν διεκδικήσεις άλλων χωρών σε περιοχές που επικαλύπτονται. Απαιτείται συμφωνία μεταξύ των χωρών ή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Δεν υπάρχουν ΑΟΖ ελληνικών δικαιωμάτων χωρίς συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν είχε κατορθώσει να συμφωνήσει με καμία από τις γειτονικές της από θάλασσα χώρες. Διότι επέμενε σε πλήρη «επήρεια» όλων ανεξαιρέτως των νησιών της, μικρών και μεγάλων, σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ενώ υπάρχουν διεθνείς δικαστικές αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες, που περιορίζουν την «επήρεια» νησιών. Υπάρχουν και ορισμένες, που δεν δίνουν καθόλου «επήρεια» σε πολύ μικρά νησιά.

Αν είχαν υπογραφεί συμφωνίες για ΑΟΖ, στη βάση αμοιβαίων παραχωρήσεων, με Ιταλία, Αίγυπτο και Λιβύη, δεν θα είχε προκύψει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο, που διευθετεί μια εκκρεμότητα στη βάση συμβιβασμού αμοιβαίου οφέλους, είναι θετικό βήμα. Η εξαίρεση του Καστελλόριζου οφείλεται στο γεγονός ότι και η Αίγυπτος διαφωνεί με την «επήρεια» του νησιού, και όχι μόνο η Τουρκία. Ομως οι θριαμβολογίες δεν βοηθούν. Χωρίς οριοθέτηση με συμφωνία όλων των κρατών της περιοχής, το θέμα θα παραμένει εκκρεμές και αιτία σύγκρουσης.

Η Συμφωνία δεν ακυρώνει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Αυτό θα ακυρωνόταν μόνο με απόφαση των συμβαλλομένων πλευρών, ή με απόφαση διεθνούς δικαστικού οργάνου. Σίγουρα το αντιρροπεί πολιτικά και διπλωματικά. Δημιουργείται μια νομική διαφορά.

Η χρονική στιγμή της Συμφωνίας είναι προβληματική. Δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η συμφωνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, η ακύρωση των συνομιλιών με αφορμή τη Συμφωνία αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Οι συνέπειες θα είναι ακόμα σοβαρότερες, σε περίπτωση που προκληθεί νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, η κίνησή μας αυτή μπορεί να εκληφθεί από συμμάχους και εταίρους ως αθέτηση πιθανών δεσμεύσεών μας, γεγονός που θα μείωνε την αξιοπιστία μας και τη στήριξή τους προς εμάς.

Μείζον είναι να υπάρξει συμφωνία για την περιοχή και με την Τουρκία. Είτε με διαπραγματεύσεις, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ή με συνδυασμό τους). Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Και εκεί θα απαιτηθούν φυσικά συμβιβασμοί.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνοτουρκικά

Να σοβαρευτούμε

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-05-14

Τα μεγέθη και οι συμμετρίες έχουν αλλάξει στην περιοχή...

Περισσότερα

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Περισσότερα
Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Περισσότερα

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επιτίθεται

Τάσος Παππάς, 2025-12-01

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν έχουν...

Από την Εξεταστική στο Υπουργικό;

Νίκη Λυμπεράκη, 2025-11-30

Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη «γουρλίδικη»,...

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΒΡΟΝΤΩΔΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-10-25

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη! Δεν θα είναι άλλωστε...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κερδισμένοι και χαμένοι

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2025-10-10

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα μετά τη συμφωνία πάνω...

×
×