Οι δημοσκοπήσεις, η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-10-30
Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφουν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μια εκλογική προτίμηση στην περιοχή του 20%. Ενώ είναι παράλληλη και η πτώση των ποσοστών της ΝΔ, τα οποία πάντως δεν απέχουν κατά πολύ από τα εκλογικά ποσοστά του Ιουλίου 2019.
Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων και προς την κυβέρνηση και προς τη μείζονα αντιπολίτευση, δεκαπέντε μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, συνεχίζουν να μη μετατοπίζονται ουσιαστικά προς τα άλλα κόμματα.
Είναι προφανές ότι το κόμμα, που μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης στη λαίλαπα της κρίσης και των μνημονίων, κατέγραψε ένα εκλογικό αποτέλεσμα 31,53%, συνεχίζει να αναζητά τον νέο βηματισμό του. Πλέον όμως, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσα σε μια αλλαγμένη άρδην συγκυρία. Αυτήν της πανδημίας του Covid-19 με τις οξύτατες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές και πολιτισμικές επιπτώσεις, που έχει επιφέρει, καθώς και της ιδιαίτερα οξείας τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Το ίδιο το βράδυ των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προσδιόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως εντολή μετασχηματισμού του κόμματος σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Η δήλωση αυτή εξέφραζε και τη μεγάλη πλειονότητα του στελεχικού δυναμικού. Η στόχευση ήταν πλέον ξεκάθαρη: η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του ευρύτερου αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, να εργαστεί ώστε να δοθεί στρατηγική προοπτική στην ψήφο της 7ης Ιουλίου 2019. Με διευρυμένο πολιτικό βάθος και κοινωνική - κομματική αντιστοίχιση, με εμπέδωση στην Αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας και τα συνδικάτα, στη νεολαία, στον πολιτισμό και σε όλα τα σύγχρονα προοδευτικά κινήματα.
Ομως, μετά την εκλογική ήττα, ο αναγκαίος συλλογικός αναστοχασμός ενός «εν δυνάμει εναλλακτικού κόμματος εξουσίας», με την αυτοδέσμευσή του για μια ταυτόχρονη οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό του σε ένα ανοικτό κόμμα, που θα μπορέσει να αγκαλιάσει και εντάξει παντοιοτρόπως πολλαπλάσιες δυνάμεις, καθώς και η συγκρότηση ενός στέρεου πολιτικού αφηγήματος και νέου πολιτικού προγράμματος, μαζί με την παράλληλη προώθηση ενός αντιπολιτευτικού λόγου και έργου, απαιτούν μια «πίστωση» χρόνου. Ακόμα και υπό… ομαλές συνθήκες. Το εύρος αυτού του χρόνου είναι πάντα καθοριστικό διακύβευμα.
Σήμερα, 7 μήνες μετά την εμφάνισή της, η πανδημία έχει βάλει τη σφραγίδα της καθοριστικά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η αδυναμία ή η ουσιαστική δυσχέρανση της ενσώματης παρουσίας στις κοινωνικές πρωτοβουλίες και στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη και εκδίπλωσή τους, αποστερεί το μεγάλο κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, εξ αντικειμένου, από τον «ζωτικό» χώρο του. Δεν του επιτρέπει να πλησιάσει εύκολα αυτά τα «κοιτάσματα» των πολιτών, που πλήττονται μαζικά από τη νέα κρίση και τις ακραία συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και αναζητούν διέξοδο. Τα ΜΜΕ, παραδοσιακά και νεότερα, ας το πω …κομψά, δεν διευκολύνουν αυτή την επικοινωνία.
Πανδημία και μεγάλη διάρκεια έντασης και όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνιστούν χαρακτηριστικά συμβάντα, για τα οποία η Ιστορία και η Πολιτική Επιστήμη υπογραμμίζουν ότι δημιουργούν συσπείρωση «κάτω από τη σημαία», δηλ. την εκάστοτε κυβέρνηση. Η συγχρονία των δύο συγκυριών την επιτείνει.
Τα παραπάνω στοιχεία υπερπροσδιορίζουν το πολιτικό τοπίο: Ελλάδα 2020. Δεν υπεκφεύγω και δεν παραβλέπω ότι πολιτικό πρόγραμμα, επεξεργασία πολιτικών προτάσεων, ύφος και ήθος των παρεμβάσεων, οργανωτική συγκρότηση δεν είναι δευτερεύουσες πλευρές για τη συνολική παρουσία και εδραίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σήμερα όμως επιμένω ότι, τούτων όλων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα της δήλωσης του Αλ. Τσίπρα στις 7/7/19. Εκφράζοντας όλους τους πολίτες που τον συνάντησαν στις τελευταίες κάλπες, με κεντρική όμως φροντίδα για απεύθυνση και προσέγγιση ενός επιπλέον 10% από τον ενδιάμεσο χώρο. Για τη συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γνωρίζοντας πως όποιο ποσοστό προστίθεται σʼ αυτόν, ταυτοχρόνως αφαιρείται από «δυνάμει» ψηφοφόρους της ΝΔ.