«Αν απολυθεί και δικαιωθεί, επιστρέφει στη δουλειά του;»
Δημήτρης Χατζησωκράτης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-04-28
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Ερώτηση 1η: Αν απολυθεί ο εργαζόμενος και πάει στα δικαστήρια και δικαιωθεί ξαναβρίσκει τη δουλειά του πάλι;
Απάντηση: Θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για ποιους λόγους οι απολύσεις θα είναι άκυρες…
Ερώτηση 2η: Αν διαφωνήσει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη και πάνε στα δικαστήρια και δικαιωθεί ο εργαζόμενος, επιστρέφει στη δουλειά του;
Απάντηση:… Σε κάθε περίπτωση εμείς βλέπουμε τί γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τέτοιες ρυθμίσεις θα φέρουμε…
Ήταν οι απαντήσεις του Υπουργού Εργασίας στην τελευταία(;)συνέντευξή του πριν την Πρωτομαγιά 2021 σχετικές με το κυοφορούμενο νομοσχέδιο –Αρμαγεδδώνα για τις εργασιακές σχέσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη θεσμική υπόσταση των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις, πανομοιότυπες, που του τέθηκαν στα 27:22 λεπτά της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ ( βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=m1oC TQnqtjI ), στο 22:33λεπτο και 24:38λεπτο αντιστοίχως!
Ο Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινώντας με τη συνέντευξη- πυροτέχνημα στο «Βήμα της Κυριακής» της 4ης Απριλίου και ενώ είχε μονοπωλήσει, επί 20ήμερο, κάθε ΜΜΕ εμφανίζοντας πτυχές του νομοσχεδίου του, κατέληξε να αποφεύγει να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα που έχουν αναδείξει από την πρώτη στιγμή τα συνδικάτα και σύσσωμη η αντιπολίτευση!
Στην Ελλάδα του 2021, εργοδότης και εργαζόμενος είναι ισότιμοι;
Η «ατομική σύμβαση εργασίας» μέσω της οποίας θα «αποδέχεται» ο εργαζόμενος να δουλέψει παραπάνω από το 8ωρο ένα χρονικό διάστημα, χωρίς extra αμοιβή του για την υπερεργασία και τις υπερωρίες, έναντι αντιστοίχου χρόνου λιγότερης απασχόλησής του, θα καθίσταται ή όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ; Εκ των πραγμάτων προφανώς! Διαφορετικά, δεν θα τον περιμένει η απόλυση; …
«Ναι αλλά σε αυτή την περίπτωση θα είναι άκυρη», σπεύδει εδώ να απαντήσει ο κ. Υπουργός…
Την ακυρότητα όμως αυτή την πιστοποιούν τα δικαστήρια! «Χρειάζεται να προσφύγω, να δικαιωθώ και να αναμένω την επαναπρόσληψη». Έτσι αυτονόητα λειτουργεί στο μυαλό κάθε εργαζόμενου/ης.
Έτσι αβίαστα προκύπτουν οι αναπάντητες ερωτήσεις 1 και 2! «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», από τον Υπουργό Εργασίας, όχι βεβαίως από αδυναμία απάντησης. Επειδή γνωρίζει τί συμβαίνει στην πράξη με απολύσεις, που τα δικαστήρια κηρύσσουν άκυρες ή/και καταχρηστικές. Επειδή εδώ σχεδιάζει να παρέμβει!
Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, η μη διάψευση, εδώ και δέκα ημέρες, του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της ΑΥΓΗΣ(16/04/21) ότι στο νομοσχέδιο των 150 σελίδων προβλέπεται να νομοθετηθεί η εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς, η απόλυση των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια. Προβλέπεται ακόμη ο εργοδότης να έχει στη διάθεσή του προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου «να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη η απόλυση του εργαζομένου»...
Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Δύο Υστερόγραφα και μία επισήμανση!
Υστερόγραφο 1:
Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την «ατομική σύμβαση» ο Κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής! Υπενθυμίζει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι θεσμοθετημένη από το 2010 και υπογράφεται από τον εργοδότη και το αντιπροσωπευτικό συνδικάτο του χώρου ή ελλείψει του την «ένωση προσώπων», αν υφίσταται. Και προσθέτει: «Τί αλλάζει; Εκεί που δεν υπάρχει σωματείο, ή εκεί που το θέλει Ο ΙΔΙΟΣ ο εργαζόμενος, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!»
Εδώ ακριβώς είναι η ουσία της υπουργικής παρέμβασης! Υπάρχει δεν υπάρχει σωματείο, ο εργαζόμενος μπορεί να …προσέρχεται οικειοθελώς για την ατομική του σύμβαση διευθέτησης του χρόνου εργασίας!
Υστερόγραφο 2:
Η επανάληψη της πρόθεσης για:
-την προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας,
-την επέκταση των δικαιωμάτων των μητέρων και στους πατέρες σε ότι αφορά την απόλυση, τη διεύρυνση γονικών αδειων και άδειας πατρότητας,
-την εξίσωση της αποζημίωσης για απόλυση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων
-ρυθμίσεις για την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης,
-μέτρα συνδικαλιστικής προστασίας και υγιεινής και ασφάλειας των νέων που δουλεύουν στα deliveries και τα couriers,
είναι σε θετική κατεύθυνση ως εξαγγελίες.
Μένει στη νομοθετική διατύπωση να ληφθούν υπ΄ όψη όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν προταθεί.
Και προπάντων να υπάρξουν επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί και στελεχωμένοι, μια και ο ΣΕΠΕ έχει, όχι τυχαία, αποδυναμωθεί!
Η επισήμανση:
Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε και εξάγγειλε τη δυνατότητα 4ήμερης, 40ωρης εργασίας! Ποτέ δεν ανέφερε τη λέξη 35ωρο! ΠΟΤΕ!
Η συσχέτιση με την εβδομάδα των 4 ημερών, που προτείνεται για πιλοτική εφαρμογή στην Ισπανία και στη Νέα Ζηλανδία, είναι πέρα για πέρα λαθεμένη!
Στις χώρες αυτές η πρόταση αυτή συνοδεύεται με την ταυτόχρονη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας, πολύ κάτω του 40ωρουέως και 32 ωρών. Και πάντα με τις ίδιες αποδοχές. Χωρίς μείωση. Προτείνεται ως μέτρο που προσβλέπει στη μείωση της ανεργίας μαζί πάντα με μια νέα αντίληψη για τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο!
Δεν έχει επίσης ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών!