Οικονομική μεγέθυνση: πόση και για ποιους;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-07-04

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Ισως το υπουργείο Οικονομικών είναι το πιο συγκρατημένο όσον αφορά την πρόβλεψη μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας φέτος, 3,6%. Ακόμη και η συγκρατημένη Τράπεζα της Ελλάδας βλέπει 4,2% φέτος και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το 2022, στο 5,3%. Ενα θέμα είναι ότι, σε μια οικονομία όπου ο τουρισμός είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, η μεγέθυνση εξαρτάται έντονα από τα τουριστικά έσοδα. Αυτά, από 18 δισ. το 2019 και 4,3 δισ. πέρυσι, προβλέπεται να κυμανθούν στα 5,5-6 δισ. ευρώ φέτος, αισθητά χαμηλότερα από τα 8 δισ. των αρχικών προβλέψεων. Δεύτερο θέμα είναι η σταθερότητα της μεγέθυνσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν ανεπίλυτα και, ως εκ τούτου, σημειώνει έξι κινδύνους μεσοπρόθεσμα – τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) και το χρέος, πρώτα στη σειρά.

Υπάρχει άλλο ένα θέμα, συναφές και σοβαρό: η διάχυση της μεγέθυνσης. Είναι διαφορετικό αν ένας ρυθμός μεγέθυνσης προκληθεί από την επενδυτική/επιχειρηματική δραστηριότητα λίγων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με σχετικά περιορισμένη κινητοποίηση εσωτερικών πόρων και με υψηλές εισαγωγές, και διαφορετικό αν ο ίδιος (ή ελαφρά μικρότερος…) ρυθμός μεγέθυνσης επιτυγχάνεται με την ευρεία κινητοποίηση επιχειρήσεων, εργασίας και πρώτων υλών στο εσωτερικό της χώρας. Στο δεύτερο μοντέλο συμβάλλει ο τουρισμός – που φέτος θα είναι περιορισμένος. Στο πρώτο κατατείνει το Ταμείο Ανάκαμψης (ενισχύει τους πιο ισχυρούς, δυναμικούς, σύγχρονους παίκτες της οικονομίας), ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεγεθυντική επίδραση του 1,6 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί φέτος.

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης δεν είναι μια φουσκονεριά που σηκώνει καράβια και βαρκούλες, όλα μαζί. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να συμβαδίζουν με καταστροφή ενός τμήματος της κάθε οικονομίας – στα αλήθεια, αυτό δεν είναι εξαίρεση αλλά, σε διάρκεια χρόνου, ο κανόνας. Πέραν της γενικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, ελληνική ιδιομορφία είναι ότι το τμήμα που απειλείται με καταστροφή (που ’χει χάσει, εδώ και χρόνια, όλα τα τρένα…) απασχολεί συνολικά ένα μεγάλο μέρος της εργασίας. Αναφέρομαι στο αρχιπέλαγος δήθεν επιχειρήσεων με 3-4 εργαζομένους. Αυτή τη φορά είναι αλλιώς: ίσως 200.000 τέτοιες επιχειρήσεις υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

Η διαδικασία θα επιταχυνθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου, όταν λήγουν αμετακλήτως τα προγράμματα «γέφυρες» όσο και τα μορατόριουμ με τις τράπεζες. Θα έχει προηγηθεί ο τερματισμός των κρατικών προγραμμάτων στήριξης. Επέτρεψαν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να επιβιώσουν στην πρωτόγνωρη κρίση. Μαζί, παρέτειναν και τη ζωή επιχειρήσεων «ζόμπι», που θα ’πρεπε προ πολλού να είχαν κλείσει, αλλά (όσο το κράτος πλήρωνε νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, μισθοδοσίες και ημι-επιστρεπτέες επιστροφές…) δεν έκλεισαν. Τα προγράμματα λήγουν το φθινόπωρο. Κι επειδή οι τράπεζες, όσο και αν τις πιέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, δεν έχουν απολύτως καμία διάθεση να υποκαταστήσουν την κρατική με τραπεζική χρηματοδότηση για να στηρίξουν «ζόμπι», μαζί με τη λήξη των κρατικών προγραμμάτων θα λήξει και η σχετική περίοδος χάριτος. Θα γίνουν έντονα αισθητές οι δονήσεις από την καταστροφή χιλιάδων, μη βιώσιμων, θέσεων εργασίας. Αυτές ούτε σώζονται ούτε πρέπει να σωθούν. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα σχέδιο διάσωσης των ανθρώπων που δούλευαν σε αυτές και των οικογενειών τους – για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Δεν υπάρχει.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομία

Κώστας Καλλίτσης

Ποιος τιμάριθμος;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-19

Όταν ο τιμάριθμος έτρεχε με 4,4% τον Ιούνιο, όσα νοικοκυριά...

Περισσότερα
Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Περισσότερα

Επιχείρημα βαρετό, επαναλαμβανόμενο και ψευδές

Νίκος Παππάς, 2026-06-25

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα. Απάντηση στο «πού θα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Περί κοστολόγησης

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-21

Μια συζήτηση που έρχεται και επανέρχεται είναι αν τα προγράμματα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το μάρμαρο

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-14

Η μάχη είναι για να κατασταλεί ο πληθωρισμός ή για το ποιος...

Περισσότερα
Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Περισσότερα

Ποιοι και γιατί έκλεισαν τις τράπεζες το 2015

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-08

Eμείς θα έπρεπε να κλείσουμε τις τράπεζες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Το θέμα των τραπεζών

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-31

Φέτος, πρώτη φορά μετά το 2006, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

×
×