Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία
Ανδρέας Ξάνθος, Συνέντευξη στον Α.Ραυτόπουλο, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-08-29
Δυστυχώς για την κοινωνία και τη χώρα, την υγειονομική κρίση την διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση
Επιδημιολογικοί δείκτες, νοσοκομεία και εμβολιασμοί βρίσκονται στο επίκεντρο του τέταρτου κύματος. Για τα τρία μεγάλα ζητήματα της πανδημίας απάντησε στην ΑΥΓΗ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός.
Πώς θα αντιμετώπιζε τους συγκεκριμένους κόμβους, εάν αναλάμβανε σήμερα το υπουργείο Υγείας; Τι θα έκανε μια κυβέρνηση της Αριστεράς για την επιδημιολογική έξαρση, τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και το χαμηλό τείχος ανοσίας;
Η πρόληψη της διασποράς, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η ουσιαστική στήριξη των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η προμετωπίδα της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην πρακτική της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών, τόσο για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας όσο και για τη γενικότερη επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου πάνω στο θέμα.
Με τη χώρα να μπαίνει στον Σεπτέμβριο με αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, αν αναλαμβάνατε σήμερα το υπουργείο Υγείας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ποιες πρωτοβουλίες θα παίρνατε για να καταπολεμηθεί το τέταρτο κύμα;
Δυστυχώς για την κοινωνία και τη χώρα, την υγειονομική κρίση την διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο ισχυρό ΕΣΥ, στον κομβικό ρόλο των δημόσιων δομών Υγείας και στην πολιτική της καθολικής κάλυψης. Η πανδημία είναι σε αναζωπύρωση, το τέταρτο κύμα είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών της νέας φάσης. Μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προσηλωμένη στην αναχαίτιση της πανδημίας και στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, θα έθετε ως προτεραιότητα την πρόληψη της διασποράς, την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την καλή επιδημιολογική επιτήρηση, την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων με συστηματικά και αξιόπιστα τεστ στις εστίες υπερμετάδοσης (χώροι εργασίας, πολυπληθείς εκδηλώσεις, μέσα μεταφοράς, κλειστές δομές, σχολεία, καταυλισμοί κ.λπ.), την πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα (νοσηλευτική - φαρμακευτική) των περιστατικών με πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών, τη δραστική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων κρίκων του συστήματος (ΠΦΥ, προνοσοκομειακή φροντίδα, ΤΕΠ, κλινικές και ΜΕΘ - Covid, αποθεραπεία - αποκατάσταση για το σύνδρομο long Covid), και -φυσικά- τη γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας της χώρας. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε την πλήρη αποδιοργάνωση των δομών Υγείας, τους αποτρέψιμους θανάτους και τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα το φθινόπωρο. Αυτό προφανώς είναι ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με το ΕΣΥ όρθιο και αναβαθμισμένο και με λιγότερες ανισότητες στην Υγεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τα μέτρα που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα θα βοηθήσουν στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών. Συμφωνείτε;
Μέτρα που εστιάζουν μόνο στον εμβολιασμό, και μάλιστα με τη λογική του πειθαναγκασμού και της τιμωρίας και όχι της πειθούς, δεν συνιστούν αποτελεσματική υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση των μεταλλάξεων του ιού και της αδυναμίας σύντομης επίτευξης ανοσιακού τείχους. Όλες οι προβλέψεις είναι για επιδείνωση και όχι υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών το φθινόπωρο. Η πίεση στο ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με 25-30% λιγότερο προσωπικό λόγω αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων, ενώ ένα νέο εσωτερικό lockdown στα νοσοκομεία θα προκαλέσει ξανά υπερβάλλουσα θνησιμότητα από άλλες αιτίες.
Απαιτείται η άμεση αναστολή εφαρμογής του Ν. 4820/21, η αποκατάσταση του κλίματος αλληλεγγύης και όχι προστριβών μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και μια κοινά αποδεκτή (από κόμματα και συνδικάτα) στρατηγική με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών και την προστασία των ασθενών. Η κυβέρνηση έχει τη λογική της «έκτακτης συνθήκης» και της «μπόρας που θα περάσει», αλλά και της μετάθεσης ευθυνών για την αποτυχημένη διαχείριση. Η πανδημία θα είναι παρούσα για πολύ μεγάλο διάστημα και απαιτεί ριζική ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις νέες ανάγκες και υπηρεσίες.
Την Τρίτη ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε μέτρα με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Εάν ήσασταν υπουργός Υγείας, πώς θα πείθατε τον κόσμο να εμβολιαστεί;
Επειδή αποτελεί επιστημονική ανακρίβεια η εκτίμηση ότι έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων», είναι λάθος να εξαγγέλλονται περιοριστικά μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν μόνο τους μη εμβολιασμένους. Η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία και τους θεσμούς της δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική συναίνεση και συνειδητή τήρηση από τους πολίτες των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι σκληροί διαχωρισμοί, οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί με βάση τον εμβολιασμό θα εντείνουν τη δυσπιστία και τον φανατισμό. Η κυβέρνηση καλλιεργεί την «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων, που με τη σειρά της πυροδοτεί τον φανατισμό των αρνητών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μέρος μιας κοινωνικής αγριότητας που επωάζεται και η οποία θα καταδικάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στην ανεργία και στη στέρηση μισθού ή θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για να πείσεις, χρειάζεται ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα δεδομένα, σοβαρό σχέδιο αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας, επιστημονική λογική και αναλογικότητα στα υγειονομικά μέτρα, προγράμματα Αγωγής Υγείας, δέσμη κινήτρων - αντικινήτρων, εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην κοινωνία.
Θα εφαρμόζατε ως υπουργός Υγείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκτός των υγειονομικών; Αν ναι, σε ποιες κατηγορίες;
Με καλύπτει πλήρως η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που μιλά για «στοχευμένη υποχρεωτικότητα», με ισχυρές δικλίδες ασφαλείας και αποκλειστικά σε χώρους Υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να υπερασπιστεί το «δικαίωμα» οποιουδήποτε υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος. Είναι πέραν κάθε επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο αδιέξοδο της πολυδιαφημισμένης «επιχείρησης Ελευθερία», δρομολογεί τη γενικευμένη υποχρεωτικότητα σε ευρύτατες ομάδες πληθυσμού. Είναι η «εύκολη λύση», αλλά και ένας «ολισθηρός δρόμος» που θα έχει πολλές κοινωνικές παρενέργειες.
Πώς θα αντιμετώπιζε μια κυβέρνηση της Αριστεράς τους αρνητές της επιστήμης;
Ο αντιεπιστημονικός σκοταδισμός και η ακροδεξιάς κοπής συνωμοσιολογία αντιμετωπίζονται μόνο με τον ορθό λόγο, με επιχειρήματα, με επιστημονική τεκμηρίωση, με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, με πειστικές απαντήσεις και όχι με εχθροπάθεια. Τα διεθνή και εγχώρια ερευνητικά δεδομένα είναι απολύτως σαφή ως προς την πολύ σημαντική προστασία των εμβολιασμένων έναντι σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου, αλλά και της μετάδοσης σε άλλους. Το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι επιστημονικό, αλλά πολιτικό ζήτημα.