Ελλάς-Γαλλία συμμαχία.

Χρήστος Σπίγγος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-10-12

spiggos christos

Σύνθημα που κυριάρχησε στους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης, και παραπέμπει στις μακρινές εποχές που η Γαλλία, όντας μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εγχώριων πολιτικών. Ο απόηχος του τότε παραμένει μέσα από τις ισχυρές του παρεμβάσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, κύρια στο πλαίσιο των δυο μεγάλων σχηματισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας προσδοκά να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κλίμα στις χώρες της Μεσογείου. Το άρθρο 2 χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το άρθρο αυτό θυμίζει το άρθρο 1 της ιστορικής Συνθήκης Συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας της 19ης Μαΐου 1913, το οποίο αναφέρει, ότι τα δυο συμβαλλόμενα Μέρη συνομολογούν ρητώς αμοιβαίαν εγγύησιν των κτήσεών των και αναλαμβάνουν την υποχρέωση, σε περίπτωση κατά την οποία, «παρά πάσα ελπίδα, το ένα εκ των δυο Βασιλείων ήθελε υποστεί επίθεσιν άνευ ουδεμιάς εκ μέρους του προκλήσεως, όπως παράσχουν βοήθεια με όλες τις ένοπλες δυνάμεις των». Την ίδια ημέρα υπεγράφη Στρατιωτική Σύμβαση, στην οποία περιεγράφετο, με κάθε λεπτομέρεια, η αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια που θα προσεφέρετο από Ελλάδα και Σερβία. Μια συμφωνία όμως που δεν εφαρμόστηκε από τη χώρα μας, όταν η Σερβία δέχθηκε επίθεση από την τότε υπερδύναμη, την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Φυσικά, κάθε σύγκριση μεταξύ των δυο συμφωνιών είναι άσκοπη και, αν την επιχειρήσουμε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανιστόρητα συμπεράσματα. Ωστόσο, διαβάζοντας τη συμφωνία με τη Γαλλία δημιουργούνται κάποια ερωτήματα:

1. Η χαοτική διαφορά ισχύος της Ελλάδος με τη Γαλλία, εκτιμώ, ότι καταργεί την αμοιβαιότητα της βοήθειας, που προβλέπει το άρθρο 2 της συμφωνίας, με τη συνδρομή της Γαλλίας να φαίνεται να αποκτά σημαντική στρατηγική σημασία για τη χώρα μας, όχι όμως και η αντίστοιχη «βοήθεια» από πλευράς μας . Κάτι όμως που δημιουργεί το ερώτημα, αν η υπέρ ημών, ανισοβαρής πρόβλεψη της συμφωνίας δημιουργεί, έστω και υπό μορφή προσδοκίας από πλευράς Γαλλίας, ελπίδες εξοπλισμού μας αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη χώρα.

2. Ελλάδα και Γαλλία, κράτη-μέλη σε ΝΑΤΟ, υποθέτω, ότι υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής τους. Αυτό εναργώς αναφέρεται αντίστοιχα στα άρθρα 8 και 7 της συμφωνίας. Διερωτώμαι λοιπόν, τι οδηγεί τη Γαλλία να επιχειρεί μια οιονεί αυτονομία στρατηγικών κινήσεων στον ευαίσθητο χώρο της Μεσογείου και της Μέση Ανατολής, και, αν αυτή η κίνηση αποτελεί απάντηση του χολωμένου Μακρόν, στην εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας συμφωνία AUKUS των Μπάιντεν, Τζόνσον και Αυστραλίας. Με την προκλητικά απειλητική Τουρκία να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα σχεδόν με εμάς, αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να επιδιώκουμε τη συνδρομή του Βορειοαντλαντικού Συμφώνου εν συνόλω, και όχι ενός κράτους-μέλους. Άλλωστε στο άρθρο 8 της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας χαρακτηριστικά αναφέρει: « Τα Μέρη διαβουλεύονται σε τακτική βάση σε θέματα ΝΑΤΟ, για να ανταλλάσσουν απόψεις και, ει δυνατόν, να συντονίζουν τις θέσεις τους, προκειμένου να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ και τη Συμμαχία συνολικά».

3. Η ίδια απορία μου υπάρχει και για την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία Ελλάδα, Γαλλία οφείλουν «Ιδιαίτερη έμφαση στην ανταλλαγή απόψεων και, στο μέτρο του εφικτού, να εναρμονίζουν τις θέσεις για κρίσιμα ζητήματα σχετικά με αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, αναφορικά με τις οποίες θα πρέπει να αναζητούνται όλες οι δυνατότητες συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (ΜΔΣ)», όπως αναφέρει το άρθρο 7 της πρόσφατης συμφωνίας.

Καλόπιστες απορίες και εύλογοι φόβοι, όχι για να μηδενίσουμε, αλλά για να υπενθυμίσουμε το γνωστό δόγμα, ότι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της δικής μας αντίδρασης θα πρέπει να παραμένει υψηλή, απορρέουσα πρωτευόντως από το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και δευτερευόντως από «όσα γράφονται και δεν λέγονται ή λέγονται και δεν γράφονται».

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Ελένη Τσερεζόλε

Μαλλιά-κουβάρια στην Αριστερά ενόψει προεδρικών εκλογών

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-03-29

Κράτησαν» τελικά οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις -το Παρίσι,...

Περισσότερα
Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Περισσότερα

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Ανεμος αλλαγής στους Γάλλους Οικολόγους

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-07-15

Για τους Γάλλους Οικολόγους, ο κύβος μάλλον ερρίφθη. Το...

Περισσότερα

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Περισσότερα

Διλήμματα της γαλλικής Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-12

Να διασπαστεί ή να μη διασπαστεί; Ιδού το ερώτημα που ταλανίζει...

Περισσότερα
Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Διλήμματα Μακρόν αφού «κανονικοποίησε» την Ακροδεξιά

Ελένη Τσερεζόλε, 2022-06-26

Πρόεδρος μόνος, ψάχνει πλειοψηφία»: σοβαρές μόνο προτάσεις...

Περισσότερα

Eνας πολύ γαλλικός τρόπος!

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-06-26

Δεν είμαι οπαδός της θεωρίας των εθνικών ιδιαιτεροτήτων...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

×
×