Για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για το κλίμα, ας υποστηρίξουμε τους δημάρχους
Frans Timmermans, Mike Bloomberg, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-11-06
Στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, μεγάλο μέρος της προσοχής δίνεται στο τι μπορούν να κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές ρύπων και να τηρήσουν την προηγούμενη δέσμευση να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως χρηματοδότηση για το κλίμα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα. Ομως υπάρχει μια άλλη ομάδα ηγετών των οποίων οι ενέργειες είναι επίσης απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: οι δήμαρχοι του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, η δέσμευση για περισσότερη υποστήριξη και συνεργασίες με τις πόλεις που επιδιώκουν την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις στο COP26.
Καθώς φιλοξενούν την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, οι πόλεις είναι υπεύθυνες για περίπου τα 3/4 της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ευτυχώς, οι δήμαρχοι έχουν σημαντική εξουσία να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πηγές αυτών των εκπομπών, κυρίως τις μεταφορές και τη χρήση ενέργειας στα κτίρια.
Οι δήμαρχοι έχουν ισχυρά κίνητρα για δράση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων συγκεντρώνεται συχνά στις πόλεις, προκαλώντας ασθένειες και πρόωρους θανάτους και οι τοπικές κυβερνήσεις αποτελούν συχνά την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, παρεμβάσεις όπως η βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών, η δημιουργία περισσότερων πάρκων και χώρων πρασίνου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρή ενέργεια μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη και άμεση διαφορά στη ζωή των κατοίκων των πόλεων.
Οι δήμαρχοι έχουν αποδείξει ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να ηγηθούν. Το Μιλάνο της Ιταλίας μετατρέπει ολόκληρο τον στόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ηλεκτροκίνητο. Το Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια θεσπίζει σχέδιο που θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ακρα της Γκάνας βρίσκεται σε καλό δρόμο για μείωση των εκπομπών κατά περισσότερο από 25% αυτή τη δεκαετία, παρόλο που ο πληθυσμός της συνεχίζει να αυξάνεται. Η Λίμα του Περού θα φυτέψει δύο εκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2022. Η Σεούλ της Νότιας Κορέας παρέχει δάνεια χαμηλού επιτοκίου για κτίρια μηδενικής ενέργειας. Και η Πουτραζάγια της Μαλαισίας μεταβαίνει στην ηλιακή ενέργεια ως επιλογή για όλα τα δημόσια κτίρια.
Ομως οι πόλεις δεν μπορούν να σώσουν τον πλανήτη μόνες τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται υποστήριξη. Η οικονομική καταστροφή λόγω πανδημίας τις έχει πλήξει ιδιαίτερα, αποδεκατίζοντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Οι ηγέτες των πόλεων γνωρίζουν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση μιας πράσινης οικονομικής ανάκαμψης συμβαδίζουν, επειδή τα ίδια μέτρα που μειώνουν τις εκπομπές CO2 ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνθήκες που προσελκύουν νέους κατοίκους και επιχειρήσεις. Οσο περισσότερα κάνουμε για να υποστηρίξουμε τις πόλεις, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η πρόοδός μας τόσο κατά της κλιματικής κρίσης όσο και κατά του Covid-19.
Από το 2017, συνεργαζόμαστε μέσω του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, μια συμμαχία που περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 11.000 πόλεις - οι οποίες φιλοξενούν συνολικά περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Κάθε μία από αυτές τις πόλεις έχει αναλάβει μια τολμηρή δέσμευση για μείωση των εκπομπών και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και, μέσω της συμμαχίας, μοιράζονται στρατηγικές και λύσεις. Ενώ οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα συχνά παρεμποδίζονται από συγκρούσεις σκοπού και κοινής μοίρας. Συνεργάζονται γιατί κατανοούν τα οφέλη της συλλογικής δράσης.
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Σύμφωνο δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να έχουν πρόσβαση σε πόρους - συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας για τον εντοπισμό ευκαιριών και τον σχεδιασμό καινοτόμων έργων, καθώς και τη χρηματοδότηση από ένα ευρύ φάσμα εταίρων - ώστε να κάνουν περισσότερα, πιο γρήγορα. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν σοβαρούς λόγους να βοηθήσουν τις πόλεις τους, οι οποίες άλλωστε παράγουν τα 3/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ισχυρές και ακμάζουσες πόλεις δημιουργούν ισχυρές και ακμάζουσες χώρες. Καθώς διεξάγεται το COP26, οι πόλεις προσφέρουν συλλογικά τον καλύτερο λόγο για ελπίδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι πόλεις του Παγκόσμιου Συμφώνου ζητούν περισσότερη υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οταν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μιλούν με μια φωνή, οι ηγέτες πρέπει να ακούν. Το COP26 είναι μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να δείξουν ότι είναι ηγέτες.