Η προσβολή και ο «κρίνος»

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-01-01

Ακούγαμε και ακούμε κατά καιρούς διάφορες σοφιστείες που περνούν στο ντούκου, ίσως επειδή επαναλαμβάνονται τόσο συχνά ώστε έχουν γίνει σκληρά, ασχολίαστα, δόγματα. Για παράδειγμα, ο φερετζές των ομοφοβικών είναι η φράση «εγώ δεν έχω τίποτε κατά των ομοφυλοφίλων, αρκεί να μην προκαλούν».

Πώς μπορεί όμως να «προκαλέσει» ένας ομοφυλόφιλος; Προφανώς με τη ρητή ή άρρητη έκφραση της σεξουαλικής του προτίμησης, και η λέξη «έκφραση» υπογραμμισμένη. Ετσι κι αλλιώς στη χώρα μας όλοι είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου, «αλλά όχι και να λέει ο καθένας ό,τι θέλει». Και το τι μπορεί να πει κάποιος εξαρτάται από τη μόδα, τα εθνικά, θρησκευτικά, ανθρωπιστικά κ.λπ. «δίκια» μας. Παλιά απαγορευόταν η «κομμουνιστική προπαγάνδα», τώρα η «άρνηση του Ολοκαυτώματος» κ.ά. Φτιάχτηκαν καινούργια αδικήματα –λες και δεν είχαν δουλειά τα δικαστήρια–, όπως η ισλαμοφοβία. Η «χριστιανοφοβία» είναι ποινικοποιημένη εδώ και χρόνια, με διάφορες μορφές· «προσβολή θρησκευτικών συμβόλων», «διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων» κ.λπ.

Η περίπτωση με το σκίτσο που δημοσίευσε στο Facebook ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι διαφορετική. Ευτυχώς ουδείς ζήτησε την ποινική του δίωξη για το meme που απεικονίζει μια γυναίκα σε γαϊδουράκι, φορώντας προστατευτική μάσκα, να έχει τον εξής διάλογο με κάποιον άνδρα: «Γιατί δεν φοράς μάσκα;» «Δεν πιστεύω στον κορωνοϊό». «Οτι έμεινα έγκυος από κρίνο όμως, ε; Αμάσητο το κατάπιες». Τη (συμβολική) καρέκλα του εποφθαλμιούν οι επικριτές και όχι το κεφάλι του. Το ίδιο και βουλευτές ή υπουργοί (και σε λίγους μήνες πολιτευτές) που ανταλλάσσουν τα σχισμένα ιμάτιά τους με ψήφους.

Το εντυπωσιακότερο όμως στις αντιδράσεις κατά του κ. Μόσιαλου ήταν η στάση της Ιεραρχίας. Σύμφωνα με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, «η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, χλευάζει τη θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί…».

Ποια όμως πίστη, ποιων Ορθοδόξων, χλεύασε ο κ. Μόσιαλος με το σκίτσο του; Ο «κρίνος» δεν υπάρχει πουθενά στα τέσσερα Ευαγγέλια. Οπως έγραφε ο αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Βελέτζας, ιεροκήρυκας Ι. Μ. Κερκύρας και διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου, «αυτή η λαθεμένη άποψη, που δεν έχει έρεισμα ούτε στην Καινή Διαθήκη (Λουκ. 1.26-38) ούτε στη χριστιανική γραμματεία, έχει καταστεί προ πολλού αστικός μύθος, ο οποίος αναπαράγεται, δυστυχώς, ακόμα και στα σχολεία από δασκάλους και –χειρότερα– από θεολόγους και προέρχεται από την ανάγνωση, με ανατολικά κριτήρια, της μετά την Αναγέννηση δυτικής ζωγραφικής» («Κιβωτός της Ορθοδοξίας», 30.3.2017).

Στην «ανατολική ορθόδοξη εικονογραφία, που ονομάζεται βυζαντινή», συνεχίζει ο κ. Βελέτζας, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, «στο αριστερό του χέρι βαστά το ραβδί και με το δεξί ανασηκωμένο χαιρετά την Παναγία». Επομένως πολύ κακό για το τίποτε, αλλά πολύ καλό για διαφόρους που σε μύθους τοκίζουν.

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Το Είναι και το Φαίνεσθαι

Κώστας Κωστής, 2023-12-24

...Δεν έχω τίποτε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων,...

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά...

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Αρθρο του Μάρκο Ρεβέλι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ο Ελύτης έγραψε κάποτε ότι ο Σολωμός είναι «ένας από τους...

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Υπάρχει μια υπόθεση που έχει γαγγραινιάσει εκεί στη Θεσσαλονίκη,...

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Ζούμε στην εποχή της εντύπωσης. Ολα στην υπηρεσία του φευγαλέου....

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Η συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας από πλευράς ορισμένων...

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ανάγκη από εσωτερικούς...

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές...

×
×