Υπέρ Μηλίων και Ουκρανών

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-06-10

voulgaris
Γνωρίζομεν ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Αυτή η φράση των Αθηναίων που διαπραγματεύονταν την παράδοση των Μηλίων το 416 π.Χ. παρμένη από την Ιστορία του Θουκυδίδη (μετ. Ελευθερίου Βενιζέλου) αποτελεί το ψωμοτύρι της «ρεαλιστικής» θεώρησης των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής. Το ίδιο τροπάρι επικαλούνται όσοι ανυπομονούν να δουν τους Ουκρανούς να συνθηκολογούν και να υποτάσσονται στην ισχύ της Ρωσίας του Πούτιν. Λιγότερο μνημονεύεται η απάντηση των Μηλίων: «Είναι προφανές ότι ημείς που είμεθα ακόμη ελεύθεροι θα απεδεικνύαμεν πολλήν ταπεινότητα και αναδρίαν, εάν δεν εδοκιμάζαμεν τα πάντα προτού γίνωμεν δούλοι». Την ίδια απάντηση έδωσαν οι Ουκρανοί εκπλήσσοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, και ασφαλώς τον Πούτιν. Οι Μήλιοι αντιστάθηκαν, περίμεναν τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων που δεν ήρθε και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ηθική σημασία της αντίστασης στον κατακτητή.

Οι Ουκρανοί είναι πιο τυχεροί. Είδαν στο εσωτερικό της χώρας να αναβλύζει μια ορμητική εθνική-λαϊκή ενέργεια που τους μετέτρεψε σε ελάχιστο χρόνο από κλασικό παράδειγμα «διχασμένης κοινωνίας» όπως την περιέγραφαν όλα τα εγχειρίδια, σε συμπαγές και αξιόμαχο έθνος-κράτος. Και είδαν επίσης να έρχεται από τη Δύση, την Αμερική και την Ευρώπη μαζί, βοήθεια και αλληλεγγύη που μετρίασε «την δύναμιν τού ισχυρού». Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι Ουκρανοί και όλοι εμείς, σε αντίθεση με τους Μηλίους, ζούμε σε έναν Κόσμο όπου «η δύναμη επιβολής του δικαίου» έχει επιμεριστεί, έχει οργανωθεί σε διεθνείς κανόνες και θεσμούς, τόσο ώστε ακόμα και οι Υπερδυνάμεις να μην έχουν το ελεύθερο να καταπατούν ανέξοδα τα πιο αδύναμα κράτη. Παράλληλα, στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών, «η δύναμη επιβολής του δικαίου» διαμοιράστηκε σε πολίτες και θεσμούς ώστε ακόμα και οι Ισχυροί να υπόκεινται στους δημοκρατικούς κανόνες. Κοντολογίς, η φιλελεύθερη δημοκρατία στο εθνικοκρατικό επίπεδο από τη μια, και από την άλλη, το διεθνές δίκαιο που στηριζόταν στον σεβασμό της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας όλων των κρατών, αποτέλεσαν την πιο προωθημένη προσπάθεια ελέγχου της Ισχύος από το Δίκαιο – και ειδικά, της ισχύος των λίγων από το δίκαιο των πολλών.

Υπ’ αυτή την έννοια, η επιδρομή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία συνιστά μια φοβερή ιστορική οπισθοδρόμηση, με γεωπολιτικές, ηθικές και ιδεολογικές διαστάσεις. Αλλωστε ο ίδιος ο Πούτιν, για να μην αναφέρουμε τις εξαλλοσύνες του πρώην προέδρου Μεντβέντεφ, δεν έκρυψε αυτές τις διαστάσεις. Στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, πρωτοκαθεδρία της ισχύος έναντι του διεθνούς δικαίου, απαξίωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και του κράτους δικαίου, επιθετικότητα προς τη Δύση γενικότερα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικότερα, αντιδυτική συμμαχία των αυταρχικών καθεστώτων.

Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε όλες αυτές τις διαστάσεις γιατί υπάρχει μια σαφής τάση απο-ηθικοποίησης και απο-ιδεολογικοποίησης της κριτικής στην εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία. Δεν μιλώ για τους ακραιφνείς πουτινόφιλους, αριστερούς ή δεξιούς, που υποστηρίζουν έτσι κι αλλιώς την εισβολή όντας πεπεισμένοι για τα δίκαια του ξανθού γένους. Μιλώ για απόψεις που καταδικάζουν μεν την εισβολή, βιαστικά όμως περνάνε στις «ευθύνες της Δύσης», στην καταγγελία παρελθόντων φαινομένων αυταρχισμού ή διαφθοράς στην Ουκρανία αδιαφορώντας για τη δικτατορική διακυβέρνηση Πούτιν, και καταλήγουν στη γνωστή σύσταση «Ζελένσκι συνθηκολόγησε» γιατί κινδυνεύει η παγκόσμια ειρήνη. Και όλα αυτά βεβαίως στο όνομα του «ρεαλισμού». Επιπροσθέτως, οι απόψεις αυτές καταγγέλλουν όσους υποτίθεται ότι επιζητούν την «ήττα της Ρωσίας».

Η άστοχη και μάλλον εκλογικίστικη δήλωση του Μακρόν «πώς να μην ταπεινωθεί η Ρωσία» ενθάρρυνε ανάλογες επιχειρηματολογίες. Αστοχη, γιατί το πραγματικό πρόβλημα που προκύπτει και από τον συσχετισμό στρατιωτικής δύναμης, είναι πώς δεν θα επιβραβευτεί η Ρωσία και πώς δεν θα νομιμοποιηθεί ο πόλεμος ως μέσω επιβολής του ισχυρού στον αδύναμο. Αλλιώς θα ξαναδούμε στο προσεχές μέλλον τις ίδιες εικόνες καταστροφής με τους κτηνώδεις βομβαρδισμούς πόλεων και αμάχων. Οπως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 είδαμε την εισβολή το 2022. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς δεν θα ταπεινωθεί η Ουκρανία συρόμενη να συνθηκολογήσει υπό συνθήκες πλήρους αδυναμίας. Παρόμοιες «συμβουλές» έχουν μια γερή δόση κυνισμού και ατιμίας. Η Δύση έχει υποχρέωση να σεβαστεί το δικαίωμα στην αντίσταση που κέρδισαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Εξάλλου, παρά τις διαφοροποιήσεις, οι ηγεσίες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, συντονίζονται όλο και περισσότερο ώστε να συνδυάσουν την οφειλόμενη αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη Ουκρανία με την αναζήτηση διεξόδων που θα οδηγούσε σε παύση των πολεμικών επιχειρήσεων. Πράγματι, οι αποκλίσεις της στρατηγικής των ΗΠΑ από τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία μετριάζονται όπως άλλωστε πιστοποιεί η πρόσφατη δήλωση του Μπάιντεν «δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο μόνο και μόνο για να πλήξουμε τη Ρωσία», συμπληρώνοντας όμως «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» («NYTimes», 31/5/2022). Ιδιαίτερο κεφάλαιο του συντονισμού αποτελεί η πίεση να βρεθεί διέξοδος για τα σιτηρά από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση πολλών φτωχών χωρών. Οπως επίσης ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η συμφωνία που αναζητούν και πρέπει να βρουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στους τρόπους συμπερίληψης της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην υπεράσπιση ευρωπαϊκών αξιών.

Το πιθανότερο σενάριο, αν αποκλείσουμε την ολοσχερή επικράτηση του ενός ή του άλλου αντιμαχόμενου, είναι να παγώσει η σύγκρουση σε μια de facto ρωσική κατοχή εδάφους της Ουκρανίας, χωρίς να υπάρξει de jure αναγνώριση στο ορατό μέλλον. Θα ήταν πολύ δύσκολο μια δημοκρατική κυβέρνηση να πετύχει τη συναίνεση μιας εθνικής κοινωνίας για πράξη εκχώρησης εδάφους σε ξένη χώρα. Σε ένα τέτοιο σενάριο γίνεται ακόμα περισσότερο αναγκαία η ηθική και ιδεολογική κριτική του ιμπεριαλισμού και του εθνικιστικού επεκτατισμού της Ρωσίας. Οι δυτικές δημοκρατίες χρειάζονται να μετατρέψουν την τραγωδία του πολέμου σε αναγεννητικό σκίρτημα τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στην αναζήτηση μιας νέας διεθνούς τάξης στηριγμένης στον σεβασμό της εθνικής ακεραιότητας των κρατών και στον αποκλεισμό του πολέμου ως μέσου αλλαγής των συνόρων. Αν αντιθέτως, οι Δημοκρατίες συμβιβαστούν ή «συνηθίσουν» τον πόλεμο και την καταστροφή των αδύναμων σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους για να πάνε παρακάτω, θα έχουν εκχωρήσει την ιστορική πρωτοβουλία στους νέους αυταρχισμούς.

Ο σκοπός δεν είναι μια «ιδεολογική σταυροφορία» αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο. Είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων όρων ώστε η μετάβαση σε έναν Κόσμο πολυκεντρικό, στον οποίο ανακατανέμεται η ισχύς μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να γίνει με τις λιγότερες δυνατές συγκρούσεις. Διαφορετικά, ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα έχει απλώς ανοίξει την πόρτα του παγκόσμιου φρενοκομείου.

Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θέματα επικαιρότητας: Ουκρανία

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Εισβολή στην Ουκρανία και μείωση ρωσικής επιρροής σε Καύκασο και Κεντρική Ασία

Θόδωρος Τσίκας, 2023-06-12

Η απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Ακραίες καταστάσεις

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-03-04

Ο πόλεμος είναι μια ακραία κατάσταση. Θα έλεγα ότι είναι...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τα πρώτα γενέθλια του πολέμου στην Ουκρανία

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-02-19

Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή...

Περισσότερα

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ουκρανία: Η επιστροφή στη διπλωματία είναι η μοναδική ορθολογική επιλογή

Σωτήρης Βαλντέν, 2022-11-02

Ύστερα από οκτώ μήνες αιματοχυσίας στην Ουκρανία, με την...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Πού πηγαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Μαριλένα Κοππά, 2022-10-29

Συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Μια αριστερή ανάγνωση του πολέμου στην Ουκρανία

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-10-15

Στις συζητήσεις που άρχισαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

H άνοδος Die Linke και το μήνυμα στους Έλληνες συντρόφους

Γκρέγκορ Γκίζι, 2025-03-17

...Eκπλαγήκαμε λίγο και μεις οι ίδιοι. Είναι πασιφανές ότι...

Σωκράτης Φάμελλος

Με το βλέμμα στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-03-08

...Μας ρωτούν αρκετοί και αρκετές γιατί καταθέσαμε πρόταση...

Ο τραμπισμός είναι και «ανθυγιεινός»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-03-24

Μόνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η αμερικανική κυβέρνηση εξαφάνισε...

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Στέργιος Καλπάκης

20 γρήγορες σκέψεις για προοδευτική διέξοδο

Στέργιος Καλπάκης, 2025-03-17

1. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Κώστας Καλλίτσης

ΗΠΑ – Ευρώπη/Κίνα, σημειώσατε 2

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-16

Στις αγορές ήταν περίπου κοινός τόπος η συναίνεση για τη...

Κώστας Καλλίτσης

Η αυτοκρατορία επιτίθεται

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-02

Ο Τραμπ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε για να πλήξει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Ο φόβος άλλαξε πλευρά

Στέργιος Καλπάκης, 2025-02-26

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν υπήρξε γραμμή...

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Τέμπη: Υπάρχει λύση για να εκτονωθεί η ένταση

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, 2025-02-09

Η ένταση που έχουν συσσωρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες...

Κώστας Καλλίτσης

Και η αντιπολίτευση;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-09

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ κακή, κακή...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

×
×