Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές
Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-03-01
Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε με μια φωνή ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας. Τρίχες κατσαρές απαντούν το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και περιγράφουν τα δύο κόμματα ως συστημικές δυνάμεις με επουσιώδεις διαφορές. Τι χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ; Εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών (θύτης, θύμα) υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σε άλλα πεδία. Με ποιο κόμμα θέλουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία μετά τις εκλογές; Και οι δύο με το ΠΑΣΟΚ. Τι προτιμά το ΠΑΣΟΚ; Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζει το ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κουκλουμπέρη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (24-26/2/2023) έχουμε και λέμε:
1. Η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και η επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας με δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν καταλήξει στο fund και βιώσιμες ρυθμίσεις με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων.
• Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίθανο να συμφωνήσει επί της ουσίας με τη συγκεκριμένη πρόταση. Οπότε δύσκολα θα υπάρξει συνεννόηση. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο ζήτημα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές του ΠΑΣΟΚ.
2. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας με ακύρωση του άρθρου 10 του πρόσφατου νόμου Πλεύρη-Γκάγκα.
• Η λογική του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής που έχει εφαρμόσει με συνέπεια η κυβέρνηση της Δεξιάς στον χώρο της Υγείας. Πολύ κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές στις λεπτομέρειες δεν είναι κρίσιμης σημασίας και με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές μπορεί να υπάρξει σύγκλιση.
3. Στα εργασιακά, η κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων Χατζηδάκη, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η θέσπιση προγραμμάτων επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για θέσεις πλήρους απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
• Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το μέτωπο είναι τεράστια. Η Δεξιά υπερασπίζεται με φανατισμό τις… μεταρρυθμίσεις Χατζηδάκη, ακολουθεί πιστά τις προτροπές του ΣΕΒ, ικανοποιεί μέχρι κεραίας τις επιθυμίες των μεγάλων επιχειρήσεων, μισεί τον συνδικαλισμό και θεωρεί την απεργία σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία που πρέπει να περιοριστεί και το έκανε πράξη. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτές τις θέσεις. Αντιθέτως, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά είναι μικρή και με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορεί να γεφυρωθεί. Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εννοούν αυτά που διακηρύσσουν, δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τρόπους επικοινωνίας.
4. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μόνιμες παρεμβάσεις αντί πελατειακών επιδομάτων, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για όσο διαρκεί η κρίση πληθωρισμού, δραστική μείωση του υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση εστιασμένη στη μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανατριχιάζει και μόνο στη σκέψη ότι θα βάλει την υπογραφή του για να εφαρμοστούν τέτοιου τύπου πολιτικές, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να τις προσυπογράψει.
5. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προτείνεται η τροποποίηση των στόχων των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.
• Η Νέα Δημοκρατία δεν συζητά την αλλαγή των προτεραιοτήτων που έχει βάλει για το Ταμείο Ανάπτυξης. Είναι γι’ αυτήν κάτι σαν ιερό ευαγγέλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της επαναξιολόγησης των στόχων του Ταμείου Ανάπτυξης. Οπότε; Με τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να βρει άκρη εφόσον παραμείνει σταθερό στις απόψεις του. Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έδαφος για συνεννόηση.
Ανάγωγα
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, καταθέτοντας στην επιτροπή PEGA: «Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη δημοκρατία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς...είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία όπου θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού, θα συλλέγονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα». Κύριε Μητσοτάκη, έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού; Πολακισμός κι αυτό;