Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, KReport, Δημοσιευμένο: 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα, που δε γνωρίζουμε πόσο θα είναι ούτε και γνωρίζουμε τι μπορεί να το αλλάξει. Ένα πρώτο τεστ της αντοχής του θα πρέπει να είναι οι επικείμενες έρευνες της αμερικανικής εταιρίας Chevron σε περιοχές που καλύπτονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο , το οποίο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως έγκυρο. Και επειδή η περιοχή βρίσκεται στη Λιβυκή πλευρά του μνημονίου, η Τουρκία μπορεί να μην επέμβει, θεωρώντας πως αυτό είναι υποχρέωση της Λιβύης και πως τα δικά της συμφέροντα δε θίγονται. Αλλά μπορεί και να θεωρήσει ότι με τον τρόπο αυτόν έχει έννομο συμφέρον να προστατεύσει τη συμφωνία-memorandum, και να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης, με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Αυτό εξαρτάται από τον μοναδικό αποφασιστικό παράγοντα, τον Πρόεδρο Ερντογάν και τις διαθέσεις του να διατηρήσει ή όχι το κλίμα ηρεμίας που υπάρχει στο Αιγαίο. Και από τον υπολογισμό που θα κάνει από το γεγονός ότι πρόκειται, εάν δράσει, να αντιμετωπίσει μια πανίσχυρη αμερικανική εταιρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το κεντρικό ερώτημα είναι, όμως, ποια είναι η εσωτερική κατάσταση σήμερα στη γειτονική μας χώρα, που σαφώς επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει ο Τούρκος Πρόεδρος, και τα οποία επιβαρύνουν ασφυκτικά αυτήν την πολιτική. Οι πρόσφατες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, που ακολούθησαν τη σύλληψη και φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιπάλου του Προέδρου και πιθανού διαδόχου του, έχουν εξασθενήσει τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, ενώ έχουν αυξήσει την αυταρχικότητα του καθεστώτος, που βρίσκεται πιά στα όρια μιας «εκλεγμένης» δικτατορίας.

Πράγματι η Τουρκία σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αφού παρεμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης με τις αθρόες φυλακίσεις των αντιφρονούντων, με την ποδηγέτηση της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τη φίμωση της αντιπολίτευσης, με φυλακίσεις και απειλές που στρέφονται κατά παντός με αντίθετη από τον Πρόεδρο γνώμη. Αυτό έχει συνεγείρει πλήθος κόσμου, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, με κύριο επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, κέντρο εκλογικό του Ιμάμογλου, στην οποία είχε διατελέσει δήμαρχος ως την ημέρα της φυλάκισης του, η οποία τον στέρησε από τα καθήκοντα του.

Οι μεγάλες πόλεις δεν είναι πάντως ο προνομιακός χώρος του Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει, κυρίως, την εκλογική του δύναμη στη βαθιά Τουρκία, δηλ. στην ευρύτατη περιοχή της Ανατολίας, εκεί που οι ψηφοφόροι διαπνέονται, ακόμα, από θρησκευτικά αισθήματα, και ο Μωαμεθανισμός παίζει κεντρικό ρόλο σε πολιτικές επιλογές, και τελικά στον τρόπο που ψηφίζουν τα κοινωνικά αυτά στρώματα. Η έντονη στροφή του Ερντογάν στη θρησκεία, με την ιλιγγιώδη αύξηση των θρησκευτικών επιρροών, με την ανέγερση νέων τόπων θρησκευτικής λατρείας, με τη θρησκευτική έμφαση που δίνεται στην εκπαίδευση, με τη χρήση της μαντήλας από τις γυναίκες, έχουν επιστρέψει την Τουρκία σε μια περίοδο πριν από το αναμορφωτικό έργο του Μουσταφά Κεμάλ και την δυτικότροπη μεταρρύθμιση που αυτό ευαγγελιζόταν. Η απήχηση αυτής της πολιτικής πάνω στα οπισθοδρομικά στοιχεία της Τουρκίας ενισχύουν τη δύναμη του Ερντογάν και καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο λαϊκό κράτος του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Το ερώτημα που έρχεται, άμεσα, στο νού είναι κατά πόσον κινδυνεύει άμεσα ο Πρόεδρος της Τουρκίας να εκθρονιστεί από το θρόνο που για 20 συναπτά έτη κατέχει. Το ερώτημα, δηλαδή, που εγείρεται, είναι αν η εκφρασμένη δυσθυμία του εκλογικού σώματος στις μεγάλες πόλεις μπορεί να συνεγείρει και τις ράθυμες πληθυσμιακές δυνάμεις της επαρχιακής Τουρκίας έτσι ώστε να ανατραπεί η αυταρχική εξουσία. Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Γιατί ο Ερντογάν έχει στα χέρια του όλους τους κρατικούς μηχανισμούς- που ελέγχει ασφυκτικά-, και γιατί μια ανατροπή του προϋποθέτει ένα πραξικόπημα, ανάλογο με αυτό του 2016, που στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Ανάλογο πραξικόπημα σήμερα θα έχει παρόμοια τύχη. Με μοναδικό αποτέλεσμα, την πιο αυστηρή μεταχείριση των πρωταγωνιστών της, και την αύξηση του αυταρχισμού της εξουσίας, που έτσι θα γίνει μια πλήρης δικτατορία.

Ευτυχώς, η παντοδυναμία Ερντογάν πλησιάζει στο χρονικό όριο της. Με μια επιφύλαξη: Το ενδεχόμενο μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που να του δίνει άλλη μια θητεία στην εξουσία. Κάτι που δεν αποκλείεται. Και ίσως η μεταχείριση του Ιμάμογλου από τα σαφώς επηρεαζόμενα δικαστήρια της γείτονος από την εκτελεστική εξουσία, να αποσκοπεί στον αποκλεισμό ενός βασικού ανταγωνιστή κατάκτησης της ηγεσίας στη χώρα. Κάτι που θα άφήνε την πόρτα ανοιχτή στον Ερντογάν να διεκδικήσει επανεκλογή στη θέση του Προέδρου, και σε τελευταία ανάλυση εξάλειψη όλων των δυτικών στοιχείων που έχουν απομείνει από τα 20 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον μοιραίο αυτόν άνθρωπο.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Η δύναμη του τουρκικού προξενείου

Διονύσης Γουσέτης, 2023-06-21

Το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης δεσπόζει ακόμη στις...

Περισσότερα
Συμπεράσματα από τις εκλογές στην Τουρκία

Συμπεράσματα από τις εκλογές στην Τουρκία

2023-05-29

1. Παρά την φθορά 20 χρόνων εξουσίας, ο Ερντογάν συνεχίζει...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Γιώργος Σταθάκης

Η «τελευταία ευκαιρία» για την προοδευτική αντιπολίτευση

Γιώργος Σταθάκης, 2025-04-03

...Η παραδοσιακή «πολυσυλλεκτικότητα» πέθανε μαζί με την...

Σωτήρης Βαλντέν

Πόσο νέα είναι η εθνική πυξίδα Τσίπρα;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-26

O Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε προ ημερών μακροσκελές κείμενο...

×
×