Νέα πλειοψηφία με την Αριστερά πρωταγωνίστρια

Η διαφθορά καθιστά την πολιτική ευάλωτη σε χειραγωγήσεις

Φώτης Κουβέλης, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γρηγόρη Ρουμπάνη, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-01-28

Η διαφθορά υπονομεύει την πολιτική και την καθιστά ευάλωτη σε χειραγωγήσεις και κηδεμονίες διαφόρων κέντρων, επισημαίνει ο Φώτης Κουβέλης και προβάλλει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του σκανδάλου Ζαχόπουλου με τη σύσταση και εξεταστικής επιτροπής.

«Η υποψηφιότητά μου κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανανέωση του κόμματος» λέει ο Φώτης Κουβέλης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ απορρίπτει την ιδέα δημιουργίας νέου κόμματος ή σχήματος στη βάση του γερμανικού ή ιταλικού μοντέλου και προβάλλει την ανάγκη μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Η υποψηφιότητά του εξάλλου, όπως λέει, κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία πολιτική ανανέωση του κόμματος σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις.

«Εξεταστική»

- Δεδομένων των διαστάσεων που έχει λάβει η υπόθεση Ζαχόπουλου και των χειρισμών του πρωθυπουργικού γραφείου, πιστεύετε ότι η Βουλή οφείλει πλέον να ασχοληθεί με τη διαλεύκανσή της;

«Πρέπει να υπάρξει πολιτικός έλεγχος της υπόθεσης. Η πολιτική διάστασή της αφορά τον δημόσιο βίο του τόπου και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τη σε βάθος διερεύνησή της. Η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να την προκαλέσει, αν πράγματι είναι ειλικρινής όταν διακηρύσσει ότι θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο δικαστικός έλεγχος δεν υποκαθιστά και δεν εμποδίζει τον πολιτικό έλεγχο. Τα όσα αντίθετα υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι υποκριτικά και αποτελούν προσπάθεια να δικαιολογήσει την άρνησή της για τον πολιτικό έλεγχο. Η διαφθορά υπονομεύει και ρευστοποιεί την πολιτική και την καθιστά ευάλωτη σε χειραγωγήσεις και κηδεμονίες διαφόρων κέντρων, τραυματίζει την κοινωνική συνοχή. Η διαφθορά καταστρέφει τη λειτουργία των θεσμών και αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Η αντιμετώπισή του πρέπει πρωτίστως να είναι πολιτική».

- Συζητείται και προτείνεται η ίδρυση νέου κόμματος. Ποια η θέση σας για την άποψη που διατυπώνεται και εντός του ΣΥΝ, για τη δημιουργία σχήματος της αριστεράς Σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής Αριστεράς, είτε κάτι σαν αυτό που παρατηρείται στη Γερμανία είτε στην Ιταλία;

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένα νέο κόμμα, αλλά μια νέα πολιτική λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε προγραμματική ανανέωση. Αυτό αφορά και τον Συνασπισμό. Η σύγχρονη, ριζοσπαστική Αριστερά, πρέπει να πρωταγωνιστήσει μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας της στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Εμείς δεν θέλουμε να φωτογραφίζουμε τη σημερινή κατάσταση. Θέλουμε να την αλλάξουμε σε μια προοπτική ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, με προγραμματικούς όρους. Ο Συνασπισμός δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην καταγγελία. Θα πρέπει να προτάσσει στον λόγο του και στο πεδίο των διεκδικήσεών του κεντρικές προγραμματικές προτεραιότητες για τη χώρα και τους πολίτες. Αυτή η εναλλακτική προγραμματική πρόταση θα αποτελεί δυναμικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της αναγκαίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

«Ανανέωση»

- Κάτι και για τα εσωτερικά σας: Η υποψηφιότητά σας για την προεδρία του ΣΥΝ φάνταζε εξαρχής πολύ τολμηρή. Πιστεύετε στην ανατροπή των εσωκομματικών συσχετισμών ή στη διαμόρφωση ενός άλλου πλαισίου συνεννόησης στην ηγεσία;

«Τολμηρή γιατί; Η υποψηφιότητά μου κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πολιτική ανανέωση του κόμματος σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό υπερασπίζομαι και αυτό προσδιορίζει αποφασιστικά την υποψηφιότητά μου. Με πολιτικά προγραμματικά στοιχεία απευθύνομαι στα μέλη του κόμματος και ταυτόχρονα και στην κοινωνία, που μας παρακολουθεί και μας αξιολογεί.

»Ας το επαναλάβω: απευθύνομαι σε όλα τα μέλη του κόμματος, πέρα από στοιχίσεις τάσεων και ρευμάτων που υπάρχουν και λειτουργούν στο εσωτερικό του κόμματος. Οι τάσεις είναι χρήσιμες όταν αναδεικνύουν ιδέες και προτάσεις. Τότε λειτουργούν προωθητικά για το κόμμα. Είμαι αντίπαλος με πρακτικές που αναζητούν τον "εσωτερικό εχθρό" και οργανώνουν την επικράτησή τους στρατοπεδεύοντας σε προκαταλήψεις που δεν υπηρετούν τη συνθετική λειτουργία του κόμματος και τη δυναμική εξέλιξή του».

- Μιλήσατε για την ανάγκη ενός κόμματος των μελών του. Τι εννοείτε;

«Το κεντρικό πρόβλημα για το κόμμα μας είναι το παρατηρούμενο σοβαρό έλλειμμα πολιτικού προβληματισμού και πολιτικής συζήτησης στις οργανώσεις του. Προσβλέπουμε σε ένα κόμμα, στο οποίο τα μέλη ενημερώνονται λεπτομερειακά για όλα τα ζητήματα, συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους στις κομματικές συζητήσεις και, πάνω απ’ όλα, συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Ανανέωση σημαίνει πάνω απ’ όλα βαθιά τομή στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος. Στον Συνασπισμό έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας που μας διαφοροποιεί τόσο από τα συγκεντρωτικά κόμματα όσο και από τα αρχηγικά κόμματα.

«Κόμμα μελών»

»Δεν κατορθώσαμε όμως να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό κόμμα των μελών του. Χρειάζεται ένα σύγχρονο, μαζικό, πλουραλιστικό κόμμα που να στηρίζεται στη συμμετοχή, την πρωτοβουλία και τη δράση των ίδιων των μελών του. Ενα κόμμα ανοιχτό στα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να επιχειρεί την υποκατάστασή τους ή να διαχέεται μέσα σ’ αυτά. Ενα κόμμα οργανωτικά ελκυστικό σε περιεχόμενο και μορφές δράσης. Ενα κόμμα που να τολμά να αποκαταστήσει την κλονισμένη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Χρειαζόμαστε μια πραγματική στροφή προς τη βάση του κόμματος, την οργάνωση και το περιεχόμενό της, η οποία δεν υπήρξε, παρά τη δέσμευση του προηγουμένου συνεδρίου. Στόχος πρέπει να είναι η πολιτικοποίηση της λειτουργίας των οργανώσεών μας και το άνοιγμά τους στο ευρύτερο ακροατήριο των φίλων και των ψηφοφόρων του κόμματος. Κλειδί οποιασδήποτε αλλαγής είναι η αναβάθμιση της ιδιότητας του κομματικού μέλους, με την ουσιαστική συμμετοχή του στην επεξεργασία και τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων του κόμματος».

Θέματα επικαιρότητας: 5ο ΣΥΝέδριο

Γιάννης Παπαθεοδώρου

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα!

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2008-03-23

...Αργά ή γρήγορα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ορίσει ο ίδιος...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας

Φώτης Κουβέλης, 2008-02-09

"Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ξέρω αν έχουμε φτάσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μιά έλλειψη και μια θετική έκπληξη στο Συνέδριό μας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2008-02-08

Η Αριστερά οφείλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Αλλά μέχρι...

Περισσότερα
Σάκης Παπαθανασίου

ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σάκης Παπαθανασίου, 2008-02-07

Ο ΣΥΝ πρέπει να διαμορφώσει επειγόντως ένα πρόγραμμα δημοκρατικής...

Περισσότερα
Δημήτρης Μπίρμπας

Προς το 5ο πολιτικά και προγραμματικά σχόλια

Δημήτρης Μπίρμπας, 2008-02-04

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ante portas, ο δικομματισμός...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Ιστορική πρόκληση, ιστορική ευκαιρία

Κώστας Ζαχαριάδης, 2008-02-04

Νέα ακροατήρια, νέοι άνθρωποι.Το τελευταίο ένα χρόνο το...

Περισσότερα

Δήλωση για το 5ο συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΧΕΛΙΔΩΝΗΣ, 2008-02-04

Η ανανεωτική αριστερά είναι η πατρίδα μου από τα μαθητικά...

Περισσότερα

Τώρα Φ.Κουβέλης πρόεδρος, Α. Τσίπρας αντιπρόεδρος

Γιώργος Μ. Μανσούρης, 2008-02-03

Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμό, Συμμαχία κλπ), πάνω από 30 χρόνια...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×