Η αδράνεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το περιβάλλον

Νίκος Χαραλαμπίδης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2008-02-09

H σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην μετά-Μπαλί περίοδο είναι... η αδράνεια. Είναι σε όλους σαφές ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών περνάει μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μαζική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Σε καμία περίπτωση, η αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος του πλανήτη δε μπορεί να γίνει με νέους σταθμούς λιγνίτη ή λιθάνθρακα. Ούτε με νέους πετρελαϊκούς σταθμούς στα νησιά μας. Με απλά λόγια, λοιπόν, σημαντικά ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, έρχονται από ένα βρόμικο παρελθόν. Αυτά πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ και η στροφή προς τις καθαρές λύσεις πρέπει να ξεκινήσει επίσης ΤΩΡΑ.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας βρίσκονται στο περιθώριο, ενώ την κεντρική σκηνή εξακολουθούν να διεκδικούν τα (πιο βρόμικα) ορυκτά καύσιμα. Είναι σαφές ότι η εικόνα αυτή πρέπει να ανατραπεί, εάν πράγματι σκοπεύουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στον κρίσιμο αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Σε μια χώρα ενεργειακά σπάταλη, όπως η Ελλάδα, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει τεράστια περιθώρια και προσφέρει γρήγορες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και τις αντίστοιχες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ανανεώσιμες πηγές

Ταυτόχρονα, τα -πρακτικά- ανεξάντλητα αποθέματα ανέμου, ήλιου, γεωθερμίας και βιομάζας που διαθέτει η Ελλάδα μπορούν να εγγυηθούν τη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτή βέβαια είναι η θεωρία. Για να γίνει όμως πράξη, θα χρειαστούν σαφείς κανόνες και αλλαγή νοοτροπίας. Θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν οι ΑΠΕ σαν λύση και όχι σαν πρόβλημα. Θα χρειαστεί να προστατευτούν από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που αναπόφευκτα αυτή επιφέρει. Θα χρειαστεί ενημέρωση αντί για συνθηματολογία. Θα χρειαστεί συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης από όλους μας (πολιτικούς, ΟΤΑ, εταιρείες, οργανώσεις, πολίτες). Θα χρειαστεί ένα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που δεν αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ με 49 σελίδες γεμάτες περιορισμούς.

Άνεμος, ήλιος, γεωθερμία, βιομάζα εγγυώνται στη χώρα μας διαθέσιμο εκμεταλλεύσιμο δυναμικό πολλαπλάσιο των ενεργειακών μας αναγκών (πριν ακόμα ξεκινήσουμε την εξοικονόμηση!). Η αιολική ενέργεια κατέχει πρωτοποριακό και πρωτεύοντα ρόλο μια και είναι η είναι η τεχνολογία που έχει επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο «φορτίο» πράσινης ενέργειας στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αλλά όλες οι υπόλοιπες τεχνολογίες έχουν τη θέση και το ρόλο τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας κλπ. Σε αυτή την τεράστια πρόκληση, το οπλοστάσιό μας είναι γεμάτο. Αυτό που δεν διαθέτουμε σε περίσσεια είναι ο χρόνος. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών (με έργα και δράσεις, όχι με λόγια) πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ. Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι μια και μοναδική: η εξοικονόμηση και η πράσινη ενέργεια να βγουν επιτέλους από το περιθώριο. Οι μόνοι πραγματικοί κίνδυνοι είναι η αδράνεια (ανεξαρτήτως αιτίας) και η γραφειοκρατία (που πάντα βρίσκει πρόβλημα σε κάθε λύση). Και, όπως πάντα, δε θα κριθούμε με βάση τις προθέσεις αλλά με βάση το αποτέλεσμα.

*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Τέλος στα πράσινα άλλοθι!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-26

Μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο,...

Πυρηνική απειλή στη Θράκη!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-02

Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής...

…Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

2023-12-14

Με τη φράση «Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά...

Κώστας Καλλίτσης

Αν έρθει μίνι «Daniel» στην Αθήνα;

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-08

Τι θα γίνει αν στην Αθήνα επέλθει ένας «Daniel»; Ή, έστω, ένας...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Η μεγάλη πλημμύρα Ξάφνιασε; Ναι. Ήταν ξαφνική; Όχι. Δεν...

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, είναι και δικό μας. Αναφερόμαστε...

Από τον Κολοσσό στον Mad Max (Σώζοντας το ελληνικό καλοκαίρι)

Παύλος Τσίμας, 2023-07-29

Όταν ο Χένρι Μίλερ έφθασε στον Πειραιά, τον Ιούλιο του 1939,...

Τι ζούμε;

Κρυσταλλένια Μανάβη*, 2023-07-28

Σε κάποια μακρινή δυστοπία φαίνεται να ταιριάζει το φετινό...

Τα δάση καίγονται …τον χειμώνα

Ελευθέριος Σταματόπουλος, 2023-07-26

Η χώρα μας παραπαίει ανάμεσα σε πολιτικές αντιμετώπισης...

Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-25

Όταν η Ρόδος καίγεται επί μία εβδομάδα, στ’ αποκαΐδια της...

Όταν το δάχτυλο δείχνει το δρόμο, οι αδιάφοροι κοιτούν το δάχτυλο

Σπύρος Τσαγκαράτος, 2023-07-25

Μάτι, Αγ. Στέφανος, Μαύρο ΛιΘάρι, Βίλια, Μαραθώνας, Κουβαράς….Κάθε...

×
×