Για την ΑΥΓΗ

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-07-20

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Δ.Σ. της "ΑΥΓΗ Α.Ε.". Το Δ.Σ. ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες σχετικά με τα φιλικά ΜΜΕ.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση μετόχων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου με θέματα: Εκλογή νέου Δ.Σ. και συζήτηση για τη συγχώνευση είτε συμμετοχή της εταιρείας σε άλλα εταιρικά σχήματα.

Κατά πλειοψηφία (υπέρ 7, κατά 5) το Δ.Σ. ενέκρινε κείμενο με τις θέσεις του για την εφημερίδα και την προοπτική της.

Δήλωση του Γ. Σταθάκη

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Σταθάκης, που καταψήφισε το κείμενο, δήλωσε:

"Θεωρώ ότι η συζήτηση ενός τόσο σημαντικού κειμένου έγινε υπό πιεστικές συνθήκες και οδήγησε σε μια βιαστική απόφαση ο οποία πρέπει να επανέλθει στο Δ.Σ. προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια ομόφωνη θέση".

* Δημοσιεύουμε, κατόπιν αιτήματος του εισηγητή Γιάννη Νικολάου, το κείμενο της απόφασης του Δ.Σ.

10+1 θέσεις

\1. Η ιστορία της "Αυγής"\. Από το 1952 μέχρι σήμερα, το 2008, δηλαδή για 56 χρόνια, η "Αυγή" αποτέλεσε μία δημιουργική φωνή της αριστεράς. Ακόμη και στα χρόνια της δικτατορίας, ως παράνομη εφημερίδα ήταν φωνή της αντίστασης. Η "Αυγή" και οι άνθρωποι που πέρασαν από τις σελίδες της είναι κόσμημα στους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας. Για 56 χρόνια η "Αυγή" είναι φυτώριο ιδεών. Αυτές οι ιδέες έχουν μπολιάσει και τον ΣΥΝ.

\2. Ο χαρακτήρας της "Αυγής"\. Η "Αυγή", εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια αυτόνομη εφημερίδα της αριστεράς, φιλική προς τον ΣΥΝ, αλλά δεν είναι κομματικό όργανο. Η "Αυγή Α.Ε." είναι πολυμετοχική, με 2.000 μετόχους - απλούς ανθρώπους της αριστεράς, που στηρίζουν την "Αυγή" και κατέχουν πάνω από το 50%. Είναι αυτοί που αγόρασαν μετοχές, ξέροντας ότι δεν επενδύουν οικονομικά, δεν παίζουν στο χρηματιστήριο, αλλά απλώς αγαπάνε την "Αυγή". Ο ΣΥΝ έχει το 25% και οι εργαζόμενοι της "Αυγής" το 12,5%. Αυτό είναι το "συμβόλαιο" της "Αυγής".

\3. Οι ευθύνες του Δ.Σ. απέναντι στην ιστορία της "Αυγής" και τον χαρακτήρα της\. Το σημερινό Δ.Σ., συνέχεια των δύο προηγούμενων (με προέδρους τον Φίλιππο Ηλιού και τον Άγγελο Ελεφάντη), έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη συνέχιση της έκδοσης των 5 καθημερινών φύλλων και του 1 κυριακάτικου, καθώς και να τηρήσει το "συμβόλαιο" της αυτόνομης, πολυμετοχικής "Αυγή Α.Ε.".

Τα τρία αυτά Δ.Σ., με τον μόχθο των εργαζομένων, μπόρεσαν να συνεχίσουν τα τελευταία χρόνια την έκδοση της "Αυγής" και τη δημιουργική παρουσία της, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σε δύσκολες περιόδους για τον τύπο και χωρίς οικονομικές πλάτες που έχουν άλλες εφημερίδες. Με στήριξη μόνο από τους φίλους, τους μικρομετόχους και τους αναγνώστες της και τη βοήθεια του ΣΥΝ. Όλα αυτά σε μία περίοδο μικρότερης πολιτικής εμβέλειας του ΣΥΝ από τη σημερινή.

\4. Τα προβλήματα της "Αυγής". Οι ανάγκες μεγάλων αλλαγών\. Δεν είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι από την κυκλοφορία της "Αυγής". Από τον περιορισμό της σ’ ένα μικρό ακροατήριο, και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας του Συνασπισμού. \Δεν\ είμαστε ικανοποιημένοι από την επάρκεια της καθημερινής "Αυγής". Βεβαίως, η κυριακάτικη "Αυγή" είναι μια εφημερίδα υψηλού επιπέδου, αλλά και αυτή μπορεί να γίνει καλύτερη. Χρειάζονται, λοιπόν, αλλαγές.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, η "Αυγή" πρέπει να είναι ισοσκελισμένη οικονομικά. Δεν μπορεί να επιβιώσει ως "προβληματική". Και η σημερινή και η αυριανή καλύτερη "Αυγή". Δεν μπορεί να έχει περισσότερα έξοδα από έσοδα. Χρειάζεται λοιπόν να μειώσει τα έξοδα και να αυξήσει τα έσοδα. Η "Αυγή" δεν έχει "οικονομικές πλάτες" και αυτό είναι το πλεονέκτημά της, δεν κατευθύνεται, δεν ποδηγετείται.

Για όλους αυτούς τους λόγους στην "Αυγή" χρειάζονται αλλαγές. Μερικές από αυτές τις αλλαγές περιέγραφε το

Σχέδιο διάσωσης της ’Αυγής’ - Πρόταση του Δ.Σ. προς τους μετόχους" πριν από λίγους μήνες.

\5. Η μη ικανοποιητική στήριξη του σχεδίου αλλαγών\. Το σχέδιο αυτό \δεν\ μπορέσαμε να το προχωρήσουμε και από δικές μας εγγενείς δυσκολίες.

Ο ΣΥΝ αρχικά, λίγο πριν από το συνέδριό του, συμφώνησε ομόφωνα μ’ αυτό το σχέδιο. Αμέσως μετά το συνέδριό του όμως δεν το στήριξε ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα εμφανίζονταν ταλαντεύσεις στον ΣΥΝ όσον αφορά την έκταση του ενδιαφέροντός του για την "Αυγή".

Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει σήμερα σε χειρότερη οικονομική θέση. Έτσι σήμερα η εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, εμπλουτισμένου και ανανεωμένου, γίνεται περισσότερο επιτακτική.

Παρ’ όλα αυτά, σ’ αυτό το διάστημα είχαμε κάποια αύξηση της κυκλοφορίας.

\6. Οι σημερινές προτάσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ για την επιχείρηση\. Η ηγεσία του ΣΥΝ έχει την πρόθεση της ενοποίησης, συγχώνευση των Α.Ε. της "Αυγής" και του Ρ/Σ "Στο Κόκκινο".

Μας δημιουργείται το ερώτημα: Η ενοποίηση δύο "προβληματικών" οικονομικά εταιρειών οδηγεί σε μια υγιή;

Οι εταιρείες είναι πολύ διαφορετικές. Η "Αυγή" είναι αυτόνομη και πολυμετοχική με 2.000 μετόχους, ενώ το "Κόκκινο" ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΝ. Η "Αυγή" έχει σημαντικά έσοδα και μικρά ελλείμματα, ενώ το "Κόκκινο" έχει πολύ μικρά έσοδα και μεγάλα ελλείμματα. Γιατί οι 2.000 μέτοχοι της "Αυγής" να θέλουν αυτή την ενοποίηση;

Το Δ.Σ. έχει ευθύνη απέναντι στους 2.000 μετόχους. Δεν μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Αυγής". Δεν μπορεί να γίνει κομματικό έντυπο. Δεν μπορεί να αρθεί η αυτονομία της "Αυγής" και αυτό είναι ιστορική ευθύνη.

\7. Το άνοιγμα της "Αυγής"\. Είναι πολύ θετικό το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΣΥΝ για άνοιγμα της "Αυγής" προς μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Σε μια περίοδο που η πολιτική επιρροή του ΣΥΝ είναι αρκετά μεγαλύτερη, το άνοιγμα αυτό είναι εφικτό.

Θα ήταν λοιπόν σημαντικός ο ρόλος δημοσιογράφων κύρους, που υπάρχει επιδίωξη να έρθουν στην "Αυγή" σε θέσεις ευθύνης. Θα συνέβαλε πολύ και στην ποιότητα της εφημερίδας και στην αύξηση της κυκλοφορίας.

Βεβαίως, η ανάγκη ενίσχυσης δεν πρέπει να αφορά μόνο την κυριακάτικη, όπως σχεδιάζει ο ΣΥΝ, αλλά εξίσου καλά πρέπει να αφορά και την καθημερινή "Αυγή".

Μαζί με την ποιοτική άνοδο της εφημερίδας είναι εξίσου σημαντική η ανάγκη να είναι ισοσκελισμένη οικονομικά. Αλλιώς οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μια "Αυγή" 5 καθημερινών φύλλων + 1 κυριακάτικου.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα είναι εφικτή μια επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Αυγή Α.Ε.".

\8. Η "Αυγή" για να επιβιώσει χρειάζεται και τον κόσμο της.\ Η "Αυγή" χρειάζεται συναινέσεις. Γι’ αυτό και οι προσπάθειες του ΣΥΝ πρέπει να αποφύγουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν διαιρέσεις στην "Αυγή".

Η "Αυγή" χρειάζεται σεβασμό στην ιστορία της. Είναι υπαρξιακά αναγκαίο να μην αποδιοργανωθεί ο σκληρός πυρήνας των φίλων της "Αυγής", \αναγνωστών, συνδρομητών και μετόχων\, που της επιτρέπει να κυκλοφορεί για δεκαετίες.

Η "Αυγή" στηρίζεται στους \εργαζόμενους\ που την παράγουν. Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαία η μισθολογική εξασφάλιση αυτών των εργαζομένων.

\9. Η "Αυγή" για να επιβιώσει χρειάζεται τη στήριξη του ΣΥΝ\. Ο ΣΥΝ κατανοεί ότι η "Αυγή" είναι μεγάλο κεφάλαιο. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει η οικονομική της στήριξη να αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΝ, με γνωστές και δεδομένες βεβαίως τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του ΣΥΝ. Το ίδιο αναγκαίο είναι ο ΣΥΝ να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μελών του για την "Αυγή". Αλλά και η "Αυγή" να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μελών του ΣΥΝ με την ποιότητά της.

\10. Ενεργός ρόλος του Δ.Σ. της "Αυγής" στους σχεδιασμούς\. Είναι θετικό το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΣΥΝ για την "Αυγή". Είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις και οι προσπάθειες, αλλά είναι προφανές και θεσμικά, αλλά και εκ του χαρακτήρος της "Αυγής" ως πολυμετοχικής, ότι το Δ.Σ. έχει βαρύνοντα και τελικό ρόλο στους σχεδιασμούς και την υλοποίησή τους. Ούτως ή άλλως, δεν έχει τη δυνατότητα από το νόμο να εξουσιοδοτήσει άλλον.

\και 11.\ Εφόσον ο ΣΥΝ, ως μέτοχος του 25%, αίρει την εμπιστοσύνη του από το Δ.Σ., είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύξουμε \Γ.Σ. Μετόχων\, για εκλογή νέου Δ.Σ. της "Αυγή Α.Ε.".

Ειδήσεις/ Αποφάσεις

Οι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2021-10-01

Το πλήρες κείμενο των ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

2019-10-30

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή του στη ρεαλιστική αντιμετώπιση...

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2019-09-22

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε...

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

2018-06-03

...Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει σταθερά στην Εθνική Γραμμή...

Η ανάγνωση του ΑΚΕΛ για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

2017-07-13

Αναλυτική ανακοίνωση στην οποία διατυπώνονται οι απόψεις...

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών.

2017-07-12

... Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε στο Κυπριακό. Δεν υπήρξε...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2016-10-09

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της...

Η απόφαση του  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2016-10-04

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή.Η...

Προς το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

2013-09-23

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της...

Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα

2012-12-05

Α. Η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης...

Απόφαση της Κεντρικής Eπιτροπής της ΔΗΜΑΡ

2012-11-06

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής...

×
×