Η εκλογή Χριστόφια άλλαξε τα δεδομένα

Άντρος Κυπριανού, Συνέντευξη στον Δημήτρη ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-08-17

Σαφής και κατηγορηματικός ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής" ότι το ΑΚΕΛ θα εργαστεί σκληρά για να πετύχει ο Δημήτρης Χριστόφιας. Η εκλογή του και η διακυβέρνησή του, έστω και με κάποιες συνεργασίες, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στο κόμμα της κυπριακής αριστεράς να αποδείξει ότι αυτό που λέγει το εννοεί, τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όσο και την εσωτερική διακυβέρνηση για μια πιο δίκαιη και ευαίσθητη κοινωνία.

* Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει στάση πολλές χώρες έναντι της Κύπρου και σε κάποιο βαθμό έχει διεθνοποιηθεί το Κυπριακό, μετά την εκλογή του γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό;

Είναι γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις και σε διάφορα επίπεδα.

Πρώτα στράφηκε στον ΟΗΕ και κατέστησε σαφή την ετοιμότητά του και τη βούλησή του να εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό και ζήτησε να αναληφθούν κινήσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Ε.Ε. Κι εκεί πέρασε τα μηνύματα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει σοβαρά με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Θεωρώ ότι κατάφερε να πείσει τόσο στα Η.Ε., όσο και στην Ε.Ε.

Απόδειξη το πολύ θετικό ψήφισμα που πήραμε από τα Η.Ε., το πρώτο τόσο θετικό μετά από πολλά χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., ο επίτροπος κ. Μπαρόζο, όταν μετέβη στην Τουρκία, προέβη σε δηλώσεις που ήταν σαφέστατες. Είπε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποδείξει την ετοιμότητά του για επίλυση του Κυπριακού και ότι θα πρέπει η Τουρκία με τη σειρά της να αποδείξει το ίδιο. Αυτή ήταν η δήλωση του κ. Μπαρόζο, η οποία εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ θετική.

Πιστεύω επίσης ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και στο ίδιο το νησί. Ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Υπάρχει μια συγκρατημένη, πολύ συγκρατημένη, αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι θετικό να προκύψει από όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δημήτρης Χριστόφιας. Την ίδια στιγμή, στην Τ/κυπριακή κοινότητα έχει αναπτερωθεί το ηθικό. Κι εκείνοι θεωρούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες για μια συμφωνία.

* Πόσο εύκολος είναι ο διάλογος με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της τουρκοκυπριακής αριστεράς Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίζει ούτε σε απλά θέματα καθημερινότητας χωρίς την έγκριση της Άγκυρας;

Οι σχέσεις του Δημήτρη Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ χρονολογούνται από το 1995 που ο κ. Ταλάτ ανέλαβε την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Οι προσωπικές τους σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές. Μπορεί σήμερα να έχουμε κάποιες δυσκολίες μεταξύ μας αλλά γεγονός είναι ότι τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν στο παρελθόν πάρα πολύ και είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και αυτό δημιουργεί μια αισιόδοξη νότα αναφορικά με το μέλλον.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται δυστυχώς αυτό που λέτε: ότι η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό. Ο κατοχικός στρατός διαδραματίζει κι εκείνος τον δικό του ρόλο σε κάποια ζητήματα. Αυτά, ασφαλώς, περιορίζουν τον κ. Ταλάτ. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πράσινο φως από την Τουρκία για να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία. Εμείς δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, να επιδιώξουμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Ταλάτ και, βασιζόμενοι πάντοτε σε αρχές, να επιδιώξουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία

* Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας για το Κυπριακό;

Σίγουρα, γιατί αφήνουν ανοικτή την προοπτική να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο κ. Ερντογάν θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά, και μάλιστα σκληρή. Αν όμως ο κ. Ερντογάν ανατρεπόταν, τότε η Τουρκία θα οδηγιόταν πίσω στο χρόνο και αυτό θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

* Το ΑΚΕΛ και η ευρωπαϊκή αριστερά προσβλέπουν στις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή της προοπτική;

Εάν υπάρχει ένας τρόπος να λυθεί το Κυπριακό, αυτός είναι μόνο μέσα από το ενδιαφέρον της Τουρκίας να έλθει πιο κοντά και τελικά να καταστεί μέλος της Ε.Ε. Η διατήρηση λοιπόν του ενδιαφέροντός της για ένταξη στην Ε.Ε. είναι το κίνητρο που διαθέτει η Τουρκία για να συνεργαστεί με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Αυτές οι δυνάμεις, λοιπόν, θα πρέπει να στηριχθούν.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ωστόσο ότι δεν πρόκειται, χάριν της υποστήριξης αυτών των δυνάμεων, να υποχωρήσουμε σε θέματα αρχών. Εμείς θα επιμείνουμε σε βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και αν αυτές οι δυνάμεις θέλουν πραγματικά να έχουν τη στήριξη της δικής μας πλευράς σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα πρέπει να εργαστούν και εκείνες προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Συνεπώς, θεωρείτε ουσιαστικής σημασίας τις επαφές και τη συνεργασία με κάποιες δυνάμεις της Τουρκίας, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας;

Είχαμε εργαστεί για να γίνουν συναντήσεις των κομμάτων της Αριστεράς στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο.

Θα πρέπει να το επιδιώξουμε, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να περάσουμε κι εκεί το μήνυμα ότι θα είναι προς το δικό της συμφέρον να επιλυθεί το Κυπριακό και ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΚΕΛ και Ευρωπαϊκή Αριστερά

* Πώς βλέπει το ΑΚΕΛ το ρόλο της ευρωπαϊκής αριστεράς στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ιδιαίτερα έναντι των βαλκανικών χωρών και των χωρών της τέως ΕΣΣΔ;

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν κατάφερε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Και αυτό γιατί τα κόμματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν απέκτησαν εκτόπισμα που θα τους επέτρεπε να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της Αριστεράς είτε στην Ε.Ε., είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Έχω προσωπικές εμπειρίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου η Αριστερά, παρόλο ότι έχει λιγότερα από 40 μέλη, καταφέρνει με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα, να επιδρά πάνω σε αρκετά θέματα που συζητούνται στο Σ.τ.Ε. στην κοινοβουλευτική συνέλευση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν έχουμε όμως ψευδαισθήσεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα και αν δεν εργασθούμε σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κόμματα της αριστεράς θα αποκτήσουν μεγαλύτερο εκτόπισμα, τότε ο ρόλος μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσει να παραμένει πολύ δύσκολος.

Για μια δίκαιη και ευαίσθητη κοινωνία

* Με βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες σας, πιστεύετε ότι μπορούν το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση να εφαρμόσουν τη φιλολαϊκή πολιτική που θα ήθελαν, με δεδομένους τους κανόνες και τους περιορισμούς που θέτει η Ε.Ε.;

Η Ε.Ε. είναι το ένα εμπόδιο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σ’ αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχουν όμως και άλλα εμπόδια, όπως η διεθνής οικονομική κατάσταση, η οποία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να συνεχίσει μ’ αυτόν τον ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Είναι επίσης τα διάφορα κατεστημένα που υπάρχουν στην Κύπρο, στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας -όπου βέβαια υπάρχουν και αξιόλογα στελέχη που προσφέρουν πάρα πολλά- αλλά και μια νοοτροπία γενικότερη που υπάρχει.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και εμείς ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να καταγραφεί ως ο πιο πετυχημένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης ως ο άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και πιο ευαίσθητης.

Γι’ αυτό, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα συναντήσουμε σ’ αυτή την πορεία, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στους πολίτες.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×