Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-10-25

Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης εμείς το χαβά μας. Τσακωνόμαστε για τον ηγούμενο Εφραίμ και αγρυπνούμε για τον κίνδυνο των βορείων γειτόνων μας. Συχνά πυκνά, διάφορα εθνικόφρονα λαγωνικά ξεσκεπάζουν τις ανθελληνικές συνωμοσίες τους, πασπαλισμένες με το απαραίτητο αμερικάνικο αλατοπίπερο.

Τη σημαία των αποκαλύψεων σήκωσε τούτη τη φορά το υπερπατριωτικό ΕΘΝΟΣ. Την περασμένη Κυριακή (19/10/2008) η εφημερίδα αποκάλυψε, με πολλά ταρατατζούμ, δυο μυστικές αναφορές της αμερικάνικης πρεσβείας στα Σκόπια προς την προϊσταμένη αρχή της, το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Αφορούσαν μια συζήτηση της πρέσβειρας με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και μια με τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι για το «όνομα».

Τι θα μπορούσε να περιέχει μια τέτοια συζήτηση; Όπως φαίνεται και από τα ίδια τα κείμενα των αναφορών, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα σημεία της συμφωνίας που οι συνομιλητές της πρέσβειρας έκαναν αποδεκτά, μαζί με τις εκτιμήσεις της για το ως πού θα μπορούσαν να πιεστούν για παραπέρα υποχωρήσεις. Αυτά τα ίδια, είμαι βέβαιος, η εδώ πρεσβεία τα έχει συζητήσει με τους αρμόδιους της ελληνικής κυβέρνησης και τα έχει επίσης αναφέρει αρμοδίως. Δεν είναι, εξ άλλου, κρυφό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Έχουν (όπως και 120 άλλες χώρες) αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και ενδιαφέρονται να τελειώνει η ιστορία του «ονόματος», ώστε να μπει η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Επίσης, είναι προφανές ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει συζητήσει τα ίδια πράγματα με τις δυο κυβερνήσεις και έχει ακούσει τις ίδιες θέσεις. Θα ήταν παράλογο να μην τις ελάμβανε υπ’ όψη του στις προτάσεις που υπέβαλε. Αυτά δεν είναι αυτονόητα;

Δεν πτοούνται από το γεγονός ότι οι προτάσεις Νίμιτς έγιναν δεκτές ως βάση συζήτησης από την Ελλάδα, αλλά τις απέρριψε εντελώς ο κ. Γκρούεφσκι, παρ’ ότι τις... υπαγόρευσε στην Κοντολίζα Ράις μέσω της πρέσβειρας. Τι σημασία έχει η πραγματικότητα μπροστά στην ιερότητα του εθνικού στόχου;

*

Ωστόσο ελπίζουμε ότι την ιερότητα του εθνικού στόχου, το δικό μας ΥΠΕΞ δεν τη βάζει υπεράνω της αλήθειας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Περιμένουμε λοιπόν την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη στη διάψευση της Μακεδονικής ηγεσίας. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Παναμάς και το Μεξικό υπαναχώρησαν και αποφάσισαν να απευθύνονται στη χώρα αυτή ως ΠΓΔΜ, αντί της ονομασίας Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την οποία την είχαν αναγνωρίσει. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοινώνει ότι οι δυο χώρες την βεβαίωσαν πως αυτό είναι ψεύδος.

*

Αλλά η ιερότητα του στόχου περιλαμβάνει και μέτρα κατά των «ανύπαρκτων» μειονοτικών συμπατριωτών μας, οι οποίοι είναι εξ ορισμού και εκ γενετής ανθέλληνες, ως «μη Έλληνες το γένος». Η πιο πρόσφατη δοκιμασία τους είναι ένα πεδίο βολής πυροβολικού που βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερα μειονοτικά χωριά. Από το 2004 τουλάχιστον (βλ. Ιό Ελευθεροτυπίας 7/11/2004) οι δήμοι και οι κοινότητες των χωριών ζητούν το αυτονόητο: να απομακρυνθεί αυτός ο εφιάλτης από τη ζωή τους. Να πάψουν τα άρματα να περνούν από τους δρόμους των χωριών τους, να σταματήσουν τα αεροπλάνα να βουτάνε πάνω από τα κεφάλια τους, τα ελικόπτερα να μην κατεβαίνουν ξυστά στις σκεπές των σπιτιών τους, τα βλήματα να μην πέφτουν στο γήπεδο που παίζουν τα παιδιά τους. Και ακόμα, να τους αποδοθούν ελεύθερες οι ιδιοκτησίες τους, να πάψουν οι περιορισμοί στο πώς θα οργώσουν, πώς θα σπείρουν, πότε θα πηγαίνουν τα ζώα τους για βοσκή. Να σταματήσει η μόλυνση στα εδάφη και τα νερά τους.

Σε όλη την Ελλάδα είτε καταργούνται είτε μετατοπίζονται στρατόπεδα και πεδία βολής σε άλλους, έρημους και άγονους τόπους. Όχι όμως και στην περιοχή των ανθελλήνων! Οι απηυδισμένοι κάτοικοι προχώρησαν τον περασμένο Οκτώβρη σε κατάληψη των δρόμων για να εμποδίσουν νέες βολές πυροβολικού. Οι συμπλοκές και οι συλλήψεις ήταν αναπόφευκτες και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Κάποιοι δημοσιογράφοι των βορείων γειτόνων πήγαν για ρεπορτάζ. Τέσσερις συνελήφθησαν ως «φωτογραφίζοντες παράνομα στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και οδηγήθηκαν στα σύνορα με αστυνομικό όχημα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (μέλος της είναι και η ΕΣΗΕΑ) και η SEEMO (δημοσιογράφοι Ν.Α. Ευρώπης) διαμαρτυρήθηκαν διότι η χώρα μας έθεσε προσκόμματα στην ελεύθερη δημοσιογραφική έρευνα.

Όλα τούτα γελοιοποιούν και απαξιώνουν διεθνώς τη χώρα μας. Όμως τι σημασία έχει μπροστά στην ιερότητα του σκοπού; Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

e-mail: diongous@central.ntua.gr

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Το Είναι και το Φαίνεσθαι

Κώστας Κωστής, 2023-12-24

...Δεν έχω τίποτε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων,...

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά...

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Αρθρο του Μάρκο Ρεβέλι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ο Ελύτης έγραψε κάποτε ότι ο Σολωμός είναι «ένας από τους...

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Υπάρχει μια υπόθεση που έχει γαγγραινιάσει εκεί στη Θεσσαλονίκη,...

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Ζούμε στην εποχή της εντύπωσης. Ολα στην υπηρεσία του φευγαλέου....

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Η συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας από πλευράς ορισμένων...

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ανάγκη από εσωτερικούς...

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές...

×
×