Η μεταμόρφωση του πάρκινγκ

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-03-28

Eίναι πολλοί εκείνοι που κατεβαίνοντας τη Ζωοδόχου Πηγής, στο κέντρο της Αθήνας, αγαλλιάζουν βλέποντας την ανοιχτωσιά στη διασταύρωση με την οδό Ναυαρίνου. Εκεί που κάποτε ο χώρος ήταν κλεισμένος με αντιαισθητικές λαμαρίνες, τώρα αφήνει το βλέμμα να ταξιδέψει. Εκεί που κάποτε υπήρχαν άσφαλτος και αυτοκίνητα βλέπουμε λίγο χώμα και μερικά δενδρύλλια. Μια ομάδα κατοίκων κατέλαβε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε αυτοσχέδιο πάρκο. Είναι μια ευεργετική κατάληψη, η οποία όμως πρέπει να μας προβληματίσει.

Για την Ιστορία, αναφέρουμε ότι ο χώρος ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το παραχώρησε στον Δήμο Αθηναίων ώστε να γίνει πάρκο. Οπως έγραψε την Τρίτη η Ολγα Σελλά, το ΤΕΕ θα έπαιρνε ως «αποζημίωση τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είχε το συγκεκριμένο οικόπεδο. Αντ’ αυτού, και ενώ υπάρχει απόφαση του Δήμου Αθηναίων από το 1990, ο χώρος ήταν για πολλά χρόνια πάρκινγκ. Οταν έληξε η μίσθωση του δήμου, και με τον κίνδυνο να οικοδομηθεί το οικόπεδο, επενέβησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Εδώ και 20 περίπου μέρες, ο χώρος του νέου πάρκου έχει γίνει τόπος νέας συνάντησης και νέας συλλογικότητας». («Καθημερινή» 24.3.2009)

Το θλιβερό συμπέρασμα από αυτήν την ιστορία είναι ότι όταν οι αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους αφήνουν χώρο στην παρανομία. Διότι, όσο χαριτωμένο, όσο ευεργετικό για την πόλη και αν είναι το αυτοσχέδιο πάρκο, η κατάληψη ενός ιδιωτικού χώρου δεν παύει να είναι παρανομία. Παρανομία, μάλιστα, η οποία σίγουρα χαίρει της επιδοκιμασίας όλων των πολιτών ή της συντριπτικής πλειονότητάς τους.

Ετσι, έπειτα από 19 χρόνια και τρεις δημάρχους ο γραφειοκρατικός γόρδιος δεσμός του πάρκου λύνεται με τη δυναμική πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών. Εκεί που απέτυχαν τρία κορυφαία πολιτικά στελέχη να διευθετήσουν το ζήτημα με τον νόμιμο τρόπο, το πέτυχαν μερικές δεκάδες πολίτες με τον παράνομο τρόπο. Γι’ αυτό τώρα ο δήμος οφείλει να τρέξει. Πρέπει να κάνει τάχιστα όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε η πλατεία να παραδοθεί στους πολίτες της Αθήνας και με τον νόμο. Η παραμονή των αυτοσχέδιων πανό που γράφουν «κατάληψη» δεν υπενθυμίζει μόνο την αποτυχία της πολιτικής σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, υπογραμμίζει το γεγονός ότι και οι ευεργεσίες στην Ελλάδα μόνο με παράνομο τρόπο κατοχυρώνονται.

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Ο μεγάλος απών

Πίκια Γαλάτη, 2026-08-29

….Η Αθήνα με 100 εκ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σχετικά...

Το πολιτικό πρόβλημα

Παύλος Τσίμας, 2026-08-01

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μεσόγειος SOS!​

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-14

Το θαλάσσιο στρατιωτικό drone «ουκρανικής κατασκευής και...

Η Μαδρίτη δείχνει το φάρμακο για τα ενεργειακά σοκ της εποχής Τραμπ

Peter Bofinger, 2026-05-12

Η νέα άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που συνδέεται...

Η κοινωνική αποδοχή ως θεμέλιο της πράσινης μετάβασης

Δημήτρης Λιάκος, Μυρτώ Λέτσου, 2026-05-10

Στον απόηχο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπέλεμ...

Γιώργος Σταθάκης

Είναι η ενέργεια «όπλο εκβιασμού»;

Γιώργος Σταθάκης, 2026-04-04

Ρωσία και ΗΠΑ, οι υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου, φαίνεται...

Μαύρη βροχή, λευκός φώσφορος

Μιχάλης Τρίκκας, 2026-03-15

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράν η διεθνής συζήτηση...

Σάκης Κουρουζίδης

Πυρηνική ενέργεια! Πάλι;

Σάκης Κουρουζίδης, 2026-03-10

Νομίζω πως είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός αναφέρεται...

Ρένα Δούρου

Το περιβαλλοντικό κόστος των σύγχρονων πολέμων

Ρένα Δούρου, 2026-03-08

Μπορεί ο αμερικανο-ισραηλινός πόλεμος κατά του Ιράν να...

Γιατί πνίγεται η Αθήνα; Χαμένες ευκαιρίες με μεγάλο κόστος

Πίκια Γαλάτη, 2026-01-25

Την περασμένη Τετάρτη λίγες ώρες πριν περιοχές σε ακτίνα...

Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ως πολιτικό διακύβευμα

Βασιλική Γεωργιάδου, 2025-12-29

Σε μια εποχή που δοκιμάζεται από μια μακρόσυρτη αλληλουχία...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

×
×