Χρεωκοπεί το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας
Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-04-18
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι έρχεται ο λογαριασμός της χρεωκοπίας για ένα άθλιο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας επί δεκαετίες, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προβλέποντας τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων. Εκφράζεται σταθερά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, μιλάει για την αναγκαία διατήρηση της ενότητας του κόμματος και καλεί τον Αλ. Τσίπρα να κάνει επιλογές που ισχυροποιούν τον ΣΥΝ, ενώ δηλώνει ότι πρέπει να δοθεί ώθηση για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
* Τι σημαίνει η επικείμενη έλευση του ΔΝΤ;
Η επιστολή Παπακωνσταντίνου και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επισημοποιούν ότι η χώρα οδηγείται με ταχύτητα στη σκληρή επιτροπεία του ΔΝΤ. Έρχεται ο λογαριασμός της χρεωκοπίας για ένα άθλιο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας επί δεκαετίες. Υπό την πίεση των κερδοσκοπικών αγορών, η χώρα μπαίνει στο σπιράλ του θανάτου. Ζούμε τον μύθο του Σίσυφου και μια γιγάντια αναδιανομή. Ό,τι παίρνει η κυβέρνηση από τον λαό, το δίνει στους κερδοσκόπους. Έρχονται νέα σκληρά μέτρα για τους Έλληνες, κυρίως για τους φτωχότερους. Μείωση αμοιβών, μείωση συντάξεων, νέες περικοπές σε Παιδεία και Υγεία και νέα αύξηση της ήδη υψηλής ανεργίας. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική εντολή για μια τέτοια επιλογή, που θα προκαλέσει υφεσιακό σοκ στην οικονομία. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μέτρα ανάπτυξης και στήριξης της απασχόλησης. Το ΔΝΤ δεν είναι ευαγές ίδρυμα. Δείτε τι επέβαλε στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
* Τη λύση αυτή, πάντως, την υποστηρίζουν επίσης οικονομικοί παράγοντες, ο ΛΑΟΣ, ενώ και η Ν.Δ. δείχνει να ταλαντεύεται...
Δεν με ξαφνιάζει. Είναι συνεπείς με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Καταβάλλεται όντως τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια να εξωραϊστεί η συνταγή του ΔΝΤ. Η Ευρώπη δυστυχώς αποφάσισε να βάλει το ΔΝΤ στο σπίτι της, στην καρδιά της Ευρωζώνης. Αυτό αποτελεί ήττα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση μπλοφάρησε με το ΔΝΤ, αντί να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων να μην πέσουμε στα νύχια αυτού του μηχανισμού. Το ΔΝΤ δεν εισηγείται, θα επιβάλει με προκρούστεια μέθοδο μια βίαιη «εσωτερική υποτίμηση».
* Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μας διαβεβαίωναν για χρόνια ότι οικοδομούν μια ισχυρή Ελλάδα. Πώς φτάσαμε ώς εδώ;
Η Ελλάδα και ο λαός της καλούνται να πληρώσουν ένα άθλιο σύστημα διακυβέρνησης, με το οποίο έχουμε υψηλές δημόσιες δαπάνες, χωρίς να έχουμε αντίστοιχη Υγεία, Παιδεία, δημόσια διοίκηση, κοινωνικό κράτος και προστασία του περιβάλλοντος. Δαπάνες που υπηρετούν το πελατειακό κράτος και τους πολιτικούς φίλους τού εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν πολλά, ενώ από την άλλη έχουμε όργιο φοροδιαφυγής, παραοικονομίας και ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων. Πληρώνουμε τις αμαρτίες δεκαετιών, τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που «τίναξε την μπάνκα στον αέρα», αλλά και έξι μήνες μονομερών επιλογών και παλινωδιών από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
* Από κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται εντελώς διαφορετικές απόψεις ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή και την Ε.Ε.. Ποια είναι, τελικώς, η επίσημη θέση;
Η συλλογική μας θέση, ψηφισμένη επανειλημμένα, συχνά ομόφωνα, σε όλα τα Συνέδρια και το Πρόγραμμα του ΣΥΝ, είναι σαφής. Διεκδικούμε μια ριζική αλλαγή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απειλή για τη χώρα και ιδίως τους ασθενέστερους. Είναι στόχος των πιο ακραία νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών κύκλων. Ο Συνασπισμός είναι και θα παραμείνει δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού, με πρωταγωνιστική συμβολή στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυταπάτες. Μια Ελλάδα έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια Ελλάδα πολύ πιο φτωχή, ακόμη πιο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, με ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες.
* Επανάσταση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο.
Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς όμως, και αυτό το νομοσχέδιο, παρά ορισμένες θετικές επιμέρους διατάξεις, θα επιβαρύνει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Διαιωνίζει τη φοροδιαφυγή, δεν αντιμετωπίζει τη φορολογική ασυλία των υψηλών εισοδημάτων. Αν ένας μικροεπιχειρηματίας θέλει να μεταβιβάσει στο παιδί του μια μικρή ομόρρυθμη επιχείρηση, θα πληρώσει φόρο 20%. Αν θελήσει να μεταβιβάσει ένα δυαράκι, τους κόπους μιας ζωής, θα πληρώσει φόρο 10%. Αν ένας μεγαλοεπιχειρηματίας μεταβιβάσει στον γόνο του μια μεγάλη ανώνυμη εταιρία, με μεγάλα κέρδη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα πληρώσει μόνο 0,015% φόρο! Οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει εκατοντάδες φορολογικά νομοσχέδια «δικαιοσύνης και εξυγίανσης» από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε το πιο άδικο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη, σε βάρος των κορόιδων της υπόθεσης, και τον πιο τρύπιο μηχανισμό, από πλευράς αναξιοκρατίας, αναχρονισμού και φαινομένων διαφθοράς.
* Τι περιμένετε από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ; Φοβάστε τη διάσπαση;
Ο Συνασπισμός, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, είναι γερό σκαρί. Έχει μια αντοχή και ιστορικότητα, με 20 χρόνια ζωή. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα, είναι η διάσπαση του κόμματος. Αυτό που ζητάει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας, είναι να ισχυροποιηθεί ο Συνασπισμός. Να τονίσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης αριστεράς, με αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με σύνθεση απόψεων και ενιαία δημοκρατική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε και ο Συνασπισμός και αυτά τα χαρακτηριστικά, στο όνομα ενός δόγματος που έλεγε «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε λάθος. Το συνειδητοποιούν πλέον και στελέχη που την υπεράσπισαν. Θέλω να πιστεύω και θα συμβάλω όσο μπορώ, ώστε το 6ο συνέδριο του κόμματος να είναι ένα συνέδριο ισχυροποίησης του Συνασπισμού, με τη θετική συμβολή των ιδεών, των προτάσεων και των χιλιάδων μελών του, που εμπνέονται σταθερά από τις ανανεωτικές ιδέες της αριστεράς.
* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΝ;
Ο σημερινός πρόεδρος εκλέχτηκε πριν δύο χρόνια και είναι τριάντα έξι ετών. Σε αυτό το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πρώτα απʼ όλα ο ίδιος σαφείς επιλογές, που να υπηρετούν με σαφήνεια την ισχυροποίηση και την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΝ ως «στρατηγική επιλογή μακράς πνοής». Όπως ακριβώς συναποφασίσαμε ομόφωνα με την ίδρυσή του. Να απορρίψει καθαρά τα σχέδια για διάλυση του ΣΥΝ και μετατροπή -άμεσα ή έμμεσα- του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Η κινητικότητα και η νέα γεωγραφία που τείνει να διαμορφωθεί μέσα στο κόμμα, δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή απόλυτες και ασφαλείς προβλέψεις. Δεν διαφαίνεται πάντως άλλη υποψηφιότητα. Επομένως, ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα είναι να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο όσων τον εξέλεξαν, πολύ περισσότερο που ένα υπολογίσιμο τμήμα αυτών που τον εξέλεξαν πριν δύο χρόνια, και κυρίως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, τώρα στρέφονται εναντίον βασικών πολιτικών επιλογών που και ο ίδιος υπηρετεί.
* Αποτελεί απόφαση του ΣΥΝ η προώθηση της συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους. Είναι ευκαιρία οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν μια πρόκληση για αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών προγραμματικών συγκλίσεων των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ με την απόφασή της για την εκλογική τακτική υιοθέτησε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να μεταφράσουμε την επιλογή αυτή σε ενωτικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε όλη τη χώρα, αποκεντρωμένα, μέσα από τις αυτοδιοικητικές μας κινήσεις, σε επαφή με τις εκατοντάδες οικολογικές ομάδες και κινήσεις. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δίνοντας συνέχεια στην πρωτοβουλία του ΣΥΝ για διάλογο και αναζήτηση κοινών δράσεων με το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων. Ήλθε η ώρα να δοθεί, με διορατικότητα και τόλμη, συνέχεια και νέα ώθηση σε αυτή την υπόθεση.