Στη Βουλή, πριν την υπογραφή
Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-05-02
Δεν θα πάει στη Βουλή η σύμβαση δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης; Είναι δυνατόν να υπογραφεί τόσο σημαντική συμφωνία για τη ζωή των πολιτών και το μέλλον τους χωρίς την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας; Έτσι φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση. Με διάφορα επιχειρήματα για την τυπική εξουσιοδότηση υπογραφής δανεισμού, επιχειρεί η κυβέρνηση της διαφάνειας να παρακάμψει την κοινοβουλευτική πολιτική διαδικασία. Η παράκαμψη της Βουλής θα είναι ένας αντιδημοκρατικός ελιγμός με στόχο να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις. Να διευκολυνθούν όσοι βουλευτές προτιμούν τις υπεκφυγές.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της δημοκρατικής ανάγκης να πάρει θέση η Βουλή, να ψηφίσει κάθε βουλευτής πριν υπογραφεί η συμφωνία. Πρώτο και κύριο είναι η βαρύτητα του θέματος. Η κυβερνητική υπογραφή στους όρους δανεισμού θα καθορίσει τους προϋπολογισμούς και την οικονομική πολιτική πολλών χρόνων, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε υποτελές όργανο γιατί η κυβέρνηση φοβάται. Κατά δεύτερο λόγο, το θέμα που ξεσηκώνει τέτοια κοινωνική αναστάτωση και πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να συζητείται μόνον στα παράθυρα των τηλεοράσεων και η πληροφόρηση να είναι οι διαρροές του υπουργείου.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει με σαφήνεια. Κόμματα και βουλευτές να πάρουν θέση. Για να κριθούν και τώρα για την υπευθυνότητά τους και ευθύνης όταν οι επιπτώσεις θα είναι πασίδηλες για τη διορατικότητά τους. Είναι αποτέλεσμα ιδιορρυθμίας που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποβληθεί η συμφωνία στα κοινοβούλια; Έτσι, προκαλεί έκπληξη η άρνηση, η αποφυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά της αριστεράς να απαιτήσουν ενημέρωση και ψηφοφορία στη Βουλή, μαχητικά και αποφασιστικά.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ είναι ο Φ. Κουβέλης που έθεσε το θέμα καθαρά και εγκαίρως, αλλά δυστυχώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ διεφώνησε, προτάσσοντας αίτημα για δημοψήφισμα. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε και στην ΚΠΕ του κόμματος, όπου το έθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα, αλλά η πλειοψηφία επέμεινε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ενός δημοψηφίσματος που -αν γίνει και με ποιο ερώτημα- θα γίνει αφού όλα θα έχουν συμφωνηθεί ... Και καλά να κρύβονται οι κυβερνητικοί και η Ν.Δ. - που θέλει να συμφωνεί με όλα. Αλλά οι δυνάμεις της αριστεράς δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν στο θέμα, εκτός ίσως ... από τον εαυτό τους. Είναι δυνατόν μία λογική, συνεπής πρόταση που υποβλήθηκε από ηγετικό στέλεχος και τμήμα του κόμματος να απορρίπτεται τόσο εύκολα; Μήπως απορρίπτεται επειδή οι προτείνοντες είναι ο Φ. Κουβέλης και η Ανανεωτική Πτέρυγα;
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι η Βουλή όταν συζητήσει τη συμφωνία ή το αλλαγμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα Σταθερότητας (όπως θέλει η κυβέρνηση) θα βρίσκεται σε συνθήκες εκβιασμού. Η κυβέρνηση θα προειδοποιεί ότι καταρρέουν όλα εάν δεν ψηφιστεί... Αιτία του εκβιασμού όμως δεν θα είναι η συζήτηση στη Βουλή, αλλά ότι η κυβέρνηση πλέον δέχεται ό,τι της υπαγορεύουν.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της Ουγγαρίας δεν φώτισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε τη “βρώμικη” δουλειά για λογαριασμό της δεξιάς που επέστρεψε με συντριπτική εκλογική πλειοψηφία, ενώ συγχρόνως ανέβηκε σημαντικά η φανατική ακροδεξιά. Ο ελληνικός λαός - κατά πλειοψηφία- και ψήφισε και θέλει άλλη πορεία. Οι δυνάμεις που έστησαν το πελατειακό κράτος της παραοικονομίας, της σπατάλης, της διαφθοράς, των μεγάλων ανισοτήτων, της ακριβής κατανάλωσης των υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων, της συστηματικής καταστροφής του περιβάλλοντος, της απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, της μειωμένης παραγωγής, της φοροδιαφυγής, των προνομίων, των ελλειμμάτων και του χρέους τώρα λουφάζουν για να γλυτώσουν. Και να ξαναρχίσουν πάλι τα ίδια, μόλις κατασταλάξουν τα πράγματα, με τα μπες-βγες στα γραφεία της εξουσίας και τις εξυπηρετήσεις.
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του λαού μας -αν και κατ’ επανάληψη συμβιβάστηκε και στήριξε το πελατειακό κράτος- αναζητά μια σύγχρονη, οικολογική πραγματικά σοσιαλιστική λύση πάντα με δημοκρατία. Αυτό περιμένει ως πρόταση και πολιτική πορεία από τις αριστερές, ανανεωτικές δυνάμεις, τους έντιμους σοσιαλιστές, τους μαχητικούς οικολόγους.