Δ. Παπαδημούλης: Υποστηρίζουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος

Ομιλία στην Βουλή σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης

Δημοσιευμένο: 2010-05-06

Η Ολομέλεια συζητά με διαδικασίες εξπρές μέτρα που θα καθορίσουν, όχι μόνο την πορεία της χώρας για δεκαετίες, αλλά και άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, των κοινωνικά ασθενέστερων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των άνεργων.

Με αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, καλούνται να πληρώσουν μόνοι τους, το βαρύ λογαριασμό και τις μεγάλες αμαρτίες ενός πολιτικού συστήματος, που έκανε για χρόνια, για δεκαετίες πάρτι στην πλάτη τους.

Τώρα, το πολιτικό σύστημα, με την ουσιαστική συναίνεση της Κυβέρνησης και της εκ δεξιών Αντιπολίτευσης, λέει σε αυτούς τους πολίτες, που εχθές γέμισαν τις πλατείες σε όλη τη χώρα: «Μην ρωτάτε τι έγινε η ισχυρή Ελλάδα. Μην ρωτάτε τι έγινε η θωρακισμένη οικονομία, που σας λέγαμε. Μην ρωτάτε αν έπρεπε να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μην ρωτάτε γιατί διορίζαμε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -από τις πόρτες και τα παράθυρα, δεκαετίες τώρα- για λόγους ψηφοθηρίας. Μην ζητάτε λογαριασμό από εμάς. Μόνο, εσείς κορόιδα, πληρώστε τον λογαριασμό και τσιμουδιά». Να γιατί υπάρχει μεγάλος θυμός, μεγάλος φόβος και μεγάλη οργή για την αποτυχία μιας πολιτικής και ενός συστήματος διακυβέρνησης για το οποίο είσαστε συνυπεύθυνοι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Συζητάμε, σήμερα, σε βαρύ κλίμα. Γιατί, αυτές, οι ώρες σφραγίζονται από το θάνατο τριών συμπολιτών μας, προϊόν ενός δολοφονικού εμπρησμού. Είπαμε και χθες: «Καθαρές κουβέντες». Θα προσθέσω και εγώ μερικές ακόμη. Αυτή η δολοφονική ενέργεια είναι εχθρική για τη δημοκρατία. Είναι απολύτως ξένη, προς τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Υπονομεύει τον μαζικό, ενωτικό, ειρηνικό, υπερκομματικό αγώνα του ελληνικού λαού και των Ελλήνων εργαζομένων που ξεχείλισαν χθες στους δρόμους και τις πλατείες, εναντίον μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σφραγίζει το νομοσχέδιο που συζητούμε.

Γι’ αυτό ακριβώς και απαιτούμε τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Γι’ αυτό ακριβώς και απαιτούμε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Χρυσοχοίδη, να βρει αυτά τα αστυνομικά όργανα που ανωνύμως προσπαθούσαν να χρεώσουν στην Αριστερά και στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστερά, την δολοφονική ενέργεια. Να εξαντλήσει σε βάρος τους –αν δεν μπορούν να τεκμηριώσουν αυτές τις συκοφαντίες- όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Απαιτούμε, αυτοί, οι δημοσιογράφοι –παπαγαλάκια ενός ορισμένου ρεπορτάζ- ή να κατονομάσουν τις πηγές τους ή να ζητήσουν συγγνώμη ή να σκίσουν την άδειά τους.

Λυπήθηκα, χθες ως Έλληνας πολίτης, όταν είδα μια προσπάθεια σκύλευση, αυτών των τριών νεκρών, προκείμενου κάποιοι να κερδίσουν κομματικούς πόντους σε βάρος της Αριστεράς. Είναι ντροπή γι’ αυτήν την Αίθουσα, να παίζονται τέτοια πολιτικά παιχνίδια. Είναι και ντροπή να χρησιμοποιεί κάποιος τους νεκρούς, για να προσπαθήσει να καθαγιάσει μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Σας μίλησα, πριν, για το λογαριασμό –το λογαριασμό που άλλοι έκαναν για δεκαετίες Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία. Ένα λογαριασμό που γιγαντώθηκε στα έξι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, που τίναξε την μπάνκα του ελληνικού δημοσίου στον αέρα και που έρχεται με τοκογλυφικούς όρους να τον πληρώσει ο ελληνικός λαός και κυρίως οι ασθενέστεροι, μετά από επτά μήνες παλινωδιών και λανθασμένων πολιτικών χειρισμών και επιλογών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. «Πάμε στον τοκογλύφο!» Αλλά το νομοσχέδιο, δεν δίνει απλώς τα τοκογλυφικά επιτόκια! Υιοθετεί και την λογική του τοκογλύφου! Για να υιοθετήσει τη λογική του τοκογλύφου -στο βωμό της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων- χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα.

Χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα δικαιοσύνης. Οι μισθωτοί, που ψήφισαν ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, που ψήφισαν Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ρωτάνε: «Γιατί να κόψουμε από τις συντάξεις, από τους μισθούς, γιατί να πληρώσουμε εμείς, οι συνεπείς φορολογούμενοι, χιλιάδες φόρους; Γιατί να γίνονται ευκολότερες οι απολύσεις, φτηνότερες οι απολύσεις, να καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, να γίνονται φτηνότερες οι υπερωρίες και την ίδια ώρα, δεν παίρνετε ένα μέτρο για τον περιορισμό της διαφθοράς;»

Η διαφθορά δεν είναι μόνο ηθικό μέγεθος, είναι και οικονομικό μέγεθος. Και στην Ελλάδα κοστίζει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ατιμωρησία δεν είναι μόνο πολιτικό μέγεθος, είναι και οικονομικό μέγεθος. Στην Ελλάδα έχουμε διαφθορά 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, γιατί μέχρι τώρα δεν μπήκε ποτέ ούτε ένας πολιτικός ούτε ένας ανώτερος δημόσιος λειτουργός στη φυλακή, επειδή καταχράστηκε το δημόσιο χρήμα.

Και έτσι έχουμε ακριβά έργα, ακριβές προμήθειες, ακριβές μελέτες, μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που δουλεύει με συνθήκες πολιτικής δοσοληψίας με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο για τη φορολόγηση του πλούτου, για τον περιορισμό της πελατειακής σπατάλης, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ακόμη και αν μπούμε στη νεοφιλελεύθερη λογική του κ. Ντομινίκ Στρος-Κάν, που λέει για αποπληθωρισμό, ο αποπληθωρισμός δεν είναι μόνο γενναία μείωση αμοιβών, μισθών, συντάξεων, μεροκάματων, είναι και μείωση τιμών.

Και ερωτώ: Μπορείτε να μου πείτε αν σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει μια πρόταση με την οποία το κράτος να περιορίζει, να μειώνει τις τιμές που το ίδιο καθορίζει; Πού είναι οι μειώσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο.; Πού είναι οι μειώσεις στις προκαθορισμένες αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών -μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί- οι οποίοι έχουν ορισμένες από το κράτος αμοιβές και περιθώρια κέρδους; Πού είναι αυτά τα μέτρα;

Εδώ ο κ. Λοβέρδος είπε προχθές σε ένα κανάλι «Σκεφτόμαστε να βάλουμε έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες». Και με πήραν μισθωτοί και συνταξιούχοι και μου είπαν «Α, αυτή η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατανείμει δικαιότερα το κόστος». Και την άλλη μέρα ανασκολόπισε τον κ. Λοβέρδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει και μια ταπεινωτική διάταξη μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ταπεινωτική για εσάς, συνάδελφοι της Πλειοψηφίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επί έξι μήνες όπου πηγαίνατε λέγατε «το καμάρι της νέας Κυβέρνησης του νέου ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι ο νόμος περί κοινωνικής αλληλεγγύης, το επίδομα αλληλεγγύης, η αναδιανομή, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που πήραμε από τα υπερκέρδη και το δώσαμε στους φτωχούς». Καταργείτε αυτό το νόμο. Εσείς που τον ψηφίσατε και παινευόσασταν, τον καταργείτε και θα ξαναψηφίσετε την κατάργηση αυτού για το οποίο παινευόσασταν.

Και ποιες είναι οι επιπτώσεις; Όχι μόνο μια άγρια αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων, όχι μόνο ένας άγριος νεοφιλελευθερισμός με τη σφραγίδα ενός σοσιαλιστικού κόμματος και με την εκ δεξιών αβάντα, η οποία εκφράζεται είτε με ανοικτό «ναι» είτε με ένα «όχι, ναι μεν αλλά», θα οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις και την ελληνική οικονομία. Θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση.

Το μνημόνιο λέει 4% ύφεση, όταν το πρόγραμμα σταθερότητας έλεγε 0,3%, δηλαδή 12, 13 φορές μεγαλύτερη. Θα υπάρξει εκρηκτική άνοδος της ανεργίας, διεύρυνση και ένταση της φτώχειας. Δηλαδή, αυτά τα μέτρα που λέτε ότι είναι η σωτηρία της χώρας, οδηγούν σε μια σισύφεια προσπάθεια, να τα παίρνετε από το λαό, τους ασθενέστερους και να τα δίνετε στους κερδοσκόπους.

Χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή αριστερά και ο επικεφαλής των πρασίνων είπαν μια κουβέντα, που η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να την πει, ότι τα επιτόκια είναι τοκογλυφικά και ότι ο χρόνος που δίνεται στην Ελλάδα για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, να βάλει το έλλειμμα και το χρέος σε ένα λογαριασμό, δεν φτάνει. Το ζητήσατε; Δεν το ζητήσατε. Δεν το ζητήσατε, γιατί προσυπογράψατε τη λογική του τοκογλύφου.

Εμείς διεκδικούμε μια αντίστροφη αναδιανομή. Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να μαζέψει κανείς έσοδα. Σκεφτείτε μια οικογένεια. Μπορεί να μαζέψει περισσότερα έσοδα, δουλεύοντας ο πατέρας ή η μάνα δεύτερη δουλειά ή βάζοντας το παιδί να μαζεύει λεφτά στα φανάρια. Εσείς διαλέγετε το δεύτερο δρόμο. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κόψεις δαπάνες. Μπορείς να κόψεις δαπάνες κόβοντας το κάπνισμα ή κόβοντας το σχολείο, τα αγγλικά, το κολατσιό του παιδιού. Εσείς διαλέγετε το δεύτερο.

Και οι πολίτες λένε: «Πού είναι τα μέτρα για την ανάπτυξη, για την παραγωγική ανασυγκρότηση;». Εδώ κόβετε και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Δεν παίρνετε κανένα μέτρο εναντίον των καρτέλ που κρατάνε τον πληθωρισμό δυόμισι και τρεις φορές παραπάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Εμείς ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία και ενισχυμένη πλειοψηφία εκατόν ογδόντα βουλευτών. Και ζητάμε να προσχωρήσουν στην άποψη για τους εκατόν ογδόντα ακόμα κι αυτοί που δεν συμμερίζονται τις ενστάσεις μας για το θέμα της συνταγματικότητας για λόγους πολιτικούς. Δεν μπορεί αυτά τα μέτρα να περάσουν με μία απλή πλειοψηφία. Θέλουμε, επιτέλους, ο καθένας να πάρει την ευθύνη του. Οι νεοδημοκράτες που θέλουν να ψηφίσουν, να ψηφίσουν κι ο λαός να ζήσει τον έρωτά του με τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Με την ευκαιρία –επειδή χαμογελάει ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού- αγαπητοί συνάδελφοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, σήμερα είσαστε υπέρ ή κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Γιατί μέχρι τώρα, παρακολουθώντας τις δηλώσεις του Προέδρου σας, βλέπω ότι Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή είναι εναντίον και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο υπέρ.

Θα σας διαβάσω δύο μόνο δηλώσεις: Στις 17-3-2010 «Αν είναι να δανειστούμε με επιτόκια της τάξης του 6,5%» λέει ο κ. Καρατζαφέρης «γιατί να μην πάμε απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Έπρεπε να έχουμε πάει από πέρσι. Εγώ το είπα στη Βουλή, πηγαίνετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τελειώνουμε και να βάλουμε ένα πρόγραμμα να ξέρουμε».

Ένα μήνα μετά, στις 19-4-2010 ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μονόδρομος». Εξέφρασε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.50, ποια είναι η θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ο Υπουργός Οικονομικών λέει: «τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι τις 19 Μαΐου;». Εάν είχατε εκδώσει ένα λαϊκό ομόλογο με ένα επιτόκιο του 4% και ζητούσατε από τους Έλληνες πολίτες να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια για να χαλαρώσουν τη θηλιά των κερδοσκόπων, θα μπορούσατε να μαζέψετε πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτούνται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ως μία δύναμη συνέπειας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ηθικής, μαζικών και ειρηνικών αγώνων, στο όνομα, όχι μόνο αυτών που μας έστειλαν στη Βουλή, αλλά και πολλών ανθρώπων που ψήφισαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να έρθει στην Κυβέρνηση για να κάνει αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και υποστηρίζουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Εισηγήσεις

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

H ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν κεραυνός...

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

2022-03-01

Απαιτείται εθνική σύνεση, ναι σε σκληρές κυρώσεις, αλλά...

Να υψωθεί  φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

Να υψωθεί φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

2020-10-06

Κάθε δημοκρατικός/ή πολίτης, στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση...

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

2019-03-04

...Το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων,...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-02-13

“Το Σύνταγμα αποτελεί την πυξίδα για τη λειτουργία των...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σήμερα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-06-03

1. Σταδιακή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια2. Η ΟΜΟΦΩΝΗ θέση...

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

2018-01-31

...Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους;...

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

2017-12-12

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή...

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

2017-11-20

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με την διαστρέβλωση...

×
×