Ουγγαρία: Η καταστροφή έχει μορφή καστανοκόκκινης λάσπης...
Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-10-10
Στο Κολοντάρ οι ντόπιοι μαζεύουν ό,τι έχει απομείνει αμόλυντο απʼ το βιος τους και παίρνουν τον δρόμο της εσωτερικής προσφυγιάς, μάλλον για πάντα. Θα περάσουν χρόνια για να καθαρίσει η γη σʼ αυτή την περιοχή, για να βγει καθαρό χορτάρι που να μη σκοτώνει τα ζώα, για να καλλιεργηθούν και πάλι ακίνδυνα τρόφιμα. Κι είναι αμφίβολο εάν μπορούν να καθαριστούν τα σπίτια, ώστε να φιλοξενήσουν και πάλι τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να τους αργοσκοτώνουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Άλλωστε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν έχει νόημα» να ξαναχτιστούν εδώ τα χωριά.
Κι ενώ οι άνθρωποι παλεύουν με τον εφιάλτη του παρόντος και του μέλλοντος, θέλουν ταυτόχρονα να μάθουν ποιος φταίει. Η εταιρεία που έφτιαξε «χάρτινο» φράγμα για να μαζεύει τα απόβλητα του εργοστασίου της, οι τοπικές αρχές που έπρεπε να έχουν εντοπίσει τον κίνδυνο, η κυβέρνηση που δεν επόπτευσε τους εποπτεύοντες- είτε από αμέλεια είτε από διαφθορά; Ή όλα ήταν νόμιμα, άρα φταίνε τα στάνταρτ και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά, ώστε να μη δηλητηριαστεί το σύμπαν όταν η επόμενη βροχή σπάσει το φράγμα του επόμενου ντεπό αποβλήτων στο επόμενο χημικό εργοστάσιο;
Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου δηλώνουν ότι δεν έκαναν καμία παρατυπία, ότι ακολούθησαν πιστά τα κοινοτικά πρότυπα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποβλήτων της εταιρείας είχαν ελεγχθεί μόλις προ δεκαπενθημέρου, χωρίς να εντοπιστούν προβλήματα. Παραδέχθηκε δε ότι οι αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ατύχημα.
Η οργάνωση για την προστασία περιβάλλοντος WWF, πάντως, θεωρεί ότι για τον εφιάλτη στην Ουγγαρία ευθύνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που διατηρεί «πολύ χαμηλά» τα στάνταρτ ασφαλείας για τη χημική βιομηχανία στην Ανατολική Ευρώπη, πολλές περιοχές της οποίας έχουν γίνει βιομηχανικές χωματερές.