"Μπορεί ένας ποιητής να διοικήσει μια περιφέρεια;’’

Η εκλογή του Ανηψητάκη στη θέση του περιφερειάρχη

Αντώνης Χελιδώνης, Δημοσιευμένο: 2010-11-05

helidonis

Ο ίδιος επιμένει. Σε κάθε ευκαιρία, από την πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο Ηράκλειο, σε κάθε συνάντηση, στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, επιμένει και αναφέρεται στις τέσσερις πηγές της έμπνευσή μας:

«Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε όσο μένουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε»
Άλμπερτ Αϊνστάιν

«Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ γι΄ αυτήν»
Τζον Κένεντι

«Δεν θα σας πήγαινα στη Γη της Επαγγελίας ακόμα κι αν ήταν στο χέρι μου, γιατί αν μπορούσα εγώ να σας οδηγήσω εκεί κάποιος άλλος θα μπορούσε να σας ξαναπάρει από κει»
Τζον Ντος Πάσος

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης

Επιμένει! Γνωρίζει καλά και μας καλεί να αλλάξουμε, να συμμετέχουμε, να χειραφετηθούμε και να σταθούμε με ευθύνη! Μάλιστα η τελευταία ρήση του μεγάλου Κρητικού διανοητή κοσμεί την διακήρυξη της κίνησης.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης δεν είναι φίλος μου! Είναι σύντροφός μου! Τους τέσσερις τελευταίους μήνες οι επαφές και οι συνεργασίες μας πύκνωσαν και τούτο πλουτίζει ένα βιογραφικό που άρχισε να γράφεται πριν από 28 χρόνια... όταν νεολαίος συνάντησα τον Ρήγα και το άρωμα των πρώτων ιδεών. Στην κάθε συνάντηση έτοιμος να καταθέσει μια νέα πρόταση - δουλεμένη από καιρό, ώριμη να ειπωθεί και να πείσει... Σε κάθε συνάντηση, έτοιμος να ακούσει, να δεχθεί και να προωθήσει κάθε ρηξικέλευθη πρόταση - προβάλλει πάντοτε την ιδέα του Κώστα Καρατζή να αναδιοργανωθούν οι καλλιέργειες, να αντικατασταθούν τα ζημιογόνα αμπέλια με την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών, φθηνή πρώτη ύλη για τους κτηνοτρόφους του νησιού. Πρόεδρος των κτηνοτρόφων ο κ. Κώστας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει το παζάρι των διεθνών αγορών...

Από τύχη ή από επιλογή - από έναν μαγευτικό συνδυασμό αυτών των δύο - παρακολουθούσα την πορεία του εδώ και κάποια χρόνια. Στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις της κίνησης -όλες ανοικτές και δημόσιες - είχα καταθέσει την πεποίθησή μου: "ο Ανηψητάκης μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας μας" για να συμπληρώσω ότι πέρα από τα άλλα χαρακτηριστικά διαθέτει και την ωριμότητα να υπερασπισθεί σήμερα τον σύγχρονο λόγο της "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον - Άνθρωπος". Σήμερα που από επιλογή βαδίσουμε στα ίδια βήματα ενός ενδιαφέροντος πειράματος - μια κίνηση πολιτών, ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική να διεκδικεί την περιφέρεια Κρήτης - αποκωδικοποιώ τα βαθύτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παρουσίας του. Τα γνωρίσματα του προσώπου και του λόγου του...

Ο Ανηψητάκης διαθέτει ως βιωμένη εμπειρεία:

• το "πάθημα" του πρωτόπειρου βουλευτή Ηρακλείου το 1961, Λεωνίδα Κύρκου, όταν μπροστά σε ένα καταστραμμένο από τον παγετό μποστάνι, αποτόλμησε την ερώτηση "Πόσων χρονώ ήταν οι ντομάτες;". Επιδιώκει να ακουστεί ξανά η φωνή του καλού γέρου φίλου του Λεωνίδα: "Άντε μωρέ κοπέλι, μα εσύ δα δεν κατέεις πράμα. Καλά να `σαι, θα σε μάθουμε εμείς". Η πρόταση του για "Σύσταση συμβουλίου Συγκρητισμού, μιας άτυπης γερουσίας από προσωπικότητες της Κρήτης που με το κύρος της θα αμβλύνει ανόητους τοπικισμούς και θα προτείνει δρόμους ελπίδας", μπορεί να αναστήσει τις έννοιες της διαβούλευσης, της συνεννόησης, της προκοπής!

• το μάθημα και το έργο του μεγάλου επαναστάτη Αntonio Gramsci και καταθέτει με σύγχρονους όρους το ζήτημα της ηγεμονίας: "Συναίνεση και ουσιαστικός διάλογος μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο. Προτείνουμε ως ελάχιστη πλειοψηφία το 70% για να είναι οι αποφάσεις μας πλειοψηφικές και στην κοινωνία και να την εμπνέουν "

• την ανάλυση του Εnrico Berlinguer, που συνοψίζεται στη πολύτιμη φράση του Ιταλού ηγέτη: "Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τον κόσμο, ακόμη και αυτόν το φοβερό και μπερδεμένο σημερινό κόσμο μπορούμε να τον γνωρίσουμε, να τον ερμηνεύσουμε, να τον μετασχηματίσουμε (αλλάξουμε) και να τον θέσουμε στην υπηρεσία του ανθρώπου, της ευημερίας του, της ευτυχίας του. Ο αγώνας γι’ αυτό το σκοπό είναι κάτι που μπορεί να γεμίσει επαξίως μια ζωή" και καλεί να γευτούμε όλες και όλοι την αξία της κοινής περπατησιάς, της κοινής δράσης: "Κουπί υπάρχει για όλους, απ’ το νήπιο που μαζεύει το σκουπιδάκι ως τον πολιτικό που ιδρώνει στην καρέκλα του. Όσο για τη δύναμη, μπορούμε να τη βρούμε αν αποκαθάρουμε την κρητική λεβεντιά από κάθε στίγμα παρανομίας και κατεργαριάς που απέκτησε τα τελευταία χρόνια."

• το πολυεπίπεδο μήνυμα του Μάη του `68, του Μάη που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο: "Είμαστε Ρεαλιστές. Επιδιώκουμε το αδύνατο." Γράφει στη διακήρυξη: "Διεκδικούμε την πλειοψηφία για να διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που κομίζουν οι μειοψηφίες, τα κινήματα, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά και οι πολίτες, οι προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης που τούτος ο τόπος δεν έπαψε να γεννά." και πάνω σε αυτή τη θέση στήνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο ένα πρόγραμμα συνεκτικό, σύγχρονο, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά όπου όλοι θα συμβαδίζουμε για να καταστήσουμε την Κρήτη κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών στην Ν.Α Μεσόγειο. Καταθέτει την κυβερνητική πρόταση της κίνησης για την Κρήτη και την πολιτική ως πρόγραμμα κοινωνίας.

Ο ίδιος αρνείται κάθε αναφορά στο πρόσωπό του. Όχι μόνο από σεμνότητα. Ως βιωμένη εμπειρία " κουβαλάει " πάνω του τις ιδέες μας... Προχωράει στην προοπτική μας... Γράφει το "βιογραφικό" του:

Κλαδί-κλαδί

το δέντρο του μύθου

κατεβαίνω

σε κάθε στάση

παντοτινή πιστεύω

τη φωλιά μου

αδιόρθωτος μυθοποιός

ακόμα

και στο τελευταίο κλαδί

πριν απ’ το χώμα

Η κίνηση μας "Μια Κρήτη Περιβάλλον-Άνθρωπος" διεκδικεί την περιφέρεια Κρήτης. Η περιφέρεια μας χρειάζεται... Η εκλογή του Ανηψητάκη στη θέση του περιφερειάρχη θα απαντήσει με την πράξη του και σε ένα ερώτημα που του είχα θέσει στην πρώτη μας συνάντηση: "Μπορεί ένας ποιητής να διοικήσει μια περιφέρεια;’’

Προσωπικά έχω απαντήσει θετικά. Σας καλώ να το κάνετε και εσείς!

Σημειώσεις:

Διάβασα ξανά τα κείμενα και τα ποιήματα του Ανηψητάκη, τη διακήρυξη και το πρόγραμμα της κίνησης, την ιστορία "ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ" από τις Στιγμές ΙΙ του Λεωνίδα, την εγγραφή του φίλου Λ.Τσουκνίδα... Και Gramsci και Κον -Μπεντίτ...

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Κώστας Ζαχαριάδης

Τι κερδίσαμε στην ΚΕΔΕ και τι μένει για το μέλλον

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-03-12

Οι αναλύσεις και τα πρωτοσέλιδα ήταν έτοιμα πριν ανακοινωθεί...

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

×
×