Ο κομβικός ρόλος ενός γεωτρύπανου...
Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-09-18
Το σενάριο μιας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας στο Αιγαίο, για να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να πιέσει την Κύπρο προκειμένου να ανασταλεί η επιχείρηση των γεωτρήσεων, είναι γνωστό και έχει δει το φως της δημοσιότητας. Είναι και βάσιμο;
Η τουρκική κυβέρνηση σε τούτη τη φάση αναπτύσσει μια διπλωματία πολυδιάστατη: καταρχάς οικοδομεί μια επίθεση φιλίας στις χώρες της αραβικής άνοιξης, επίσης έχει θέσει "υπό την αιγίδα" της την Παλαιστίνη, έχει συγκρουστεί με το καθεστώς Άσαντ και έχει ψυχραθεί με το Ιράν, έχει παγώσει τις σχέσεις της με την Αρμενία, βρίσκεται σε ψυχροπολεμικές συνθήκες με το Ισραήλ και ρίχνει γέφυρες με τις ΗΠΑ εγκαθιστώντας δύο ΝΑΤΟϊκά ραντάρ στα εδάφη της.
Η στρατηγική της τουρκικής διπλωματίας έχει πλήρως ανατραπεί -η προσέγγιση των "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες" έχει ακυρωθεί και η Άγκυρα επιχειρεί με ιδιαίτερη σπουδή να απλώσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιφέρεια. Στην εξυπηρέτηση τούτου του σχεδίου έχει κλιμακώσει την πολεμική της με το Ισραήλ ποντάροντας στην εξ αντανακλάσεως συσπείρωση του αραβικού κόσμου πέριξ της Τουρκίας.
Κατά τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ ο Τ. Ερντογάν βρέθηκε τον τελευταίο καιρό σε πλείστες όσες συσκέψεις με τη στρατιωτική ηγεσία. Στη συνέχεια κατήγγειλε αφενός την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τον μονομερή χαρακτήρα της, που δεν αντανακλά τα συμφέροντα όλης της χώρας, και αφετέρου τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ ως προς τα όρια της ΑΟΖ.
Τέλος, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που προβλέπουν μεταξύ άλλων α) την παράταξη του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, β) την πρόθεση υπογραφής μιας συμφωνίας με τα κατεχόμενα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και γ) τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή (νότια του Καστελλόριζου) που αγγίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεσμεύοντας προς τούτο με NOTAM τη θαλάσσια περιοχή των διεθνών υδάτων.
Οι συνθήκες πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου επομένως σταδιακά διαμορφώνονται και η αίσθηση της απειλής απλώνεται στον περίγυρο. Τα επιτελεία εθνικής άμυνας Αθήνας και Λευκωσίας βρίσκονται σε διαρκή επαφή, ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Γ. Παπανδρέου με τον Μπ. Νετανιάχου ενεργοποιώντας ουσιαστικά το σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ φέρεται να έχει προτρέψει τον Πρόεδρο Χριστόφια να αναστείλει τις γεωτρήσεις για να δώσει περιθώρια επιτυχίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό και η Ελλάδα αντιδρά με διαβήματα προς την Άγκυρα (ζητώντας να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή) και προς το Όσλο, καθώς πλοίο με νορβηγική σημαία πρόκειται να διενεργήσει τις τουρκικές έρευνες.
Οι πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν, πάντως, πως προχθές, ενώ ολοκληρωνόταν το αγκυροβόλημα της πλατφόρμας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της γεώτρησης, "δεν κατεγράφη τουρκική ενόχληση". Ακριβέστερα εντοπίστηκε τουρκική κορβέτα που έπλεε σε απόσταση 10 ν.μ., αλλά δεν παρατηρήθηκαν πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών. Το γεωτρύπανο λοιπόν πιάνει δουλειά και είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, να διαπιστωθεί αν θα τρυπήσει απλώς το θαλάσσιο υπέδαφος της Κύπρου ή και την ηρεμία στο Αιγαίο.