Εκ γενετής παθογενής

Γιάννης Λούλης, Δημοσιευμένο: 2013-06-27

Το ότι η τωρινή δικομματική κυβέρνηση θα είναι κάπως πιο συνεκτική από την προηγούμενη τρικομματική είναι δεδομένο. Όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει χάσει το εύρος που της έδινε ο Κουβέλης (ένα εύρος με ισχυρό συμβολισμό), με αποτέλεσμα να αποτελεί απλό άθροισμα δυνάμεων του φθαρμένου δικομματισμού. Οι δύο κυβερνήσεις, πάντως, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: αποτελούνται από στελέχη κομματικών μικρόκοσμων, η μεν πρώτη κυρίως από τη θλιβερή ανεπαρκή δεξαμενή της ΝΔ και η τωρινή δικομματική, πέρα από τους μέτριους της ΝΔ, αποτελείται και από ό,τι μετριότερο έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ.

Στην παρούσα φάση, κάποιοι επιχειρούν να αποδώσουν τις μεταρρυθμιστικές αρρυθμίες της τρικομματικής στη ΔΗΜΑΡ και στους δύο υπουργούς της. Πρόκειται για αστειότητες. Στο πρόσφατο Eurogroup τονίστηκε πως η χώρα μας θα έπρεπε να υλοποιήσει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, 300 μέτρα και έχει υλοποιηθεί μόνο το 40%. Φταίει γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ ή οι πολλαπλοί υπουργοί της ΝΔ από την Υγεία έως την Τ.Α.; Και ναι μεν ο Μανιτάκης έσερνε τα πόδια του στις απολύσεις (για ιδεοληπτικούς λόγους), όμως οι εκατοντάδες άχρηστοι φορείς που έπρεπε να κλείσουν, προστατεύθηκαν (για πελατειακούς λόγους) από νεοδημοκράτες υπουργούς, που τώρα ονομάτισε. Το τραγικό είναι πως αρκετοί από αυτούς μάλιστα ανταμείφθηκαν στον ανασχηματισμό! Η τρικομματική απέτυχε όχι λόγω Κουβέλη, αλλά διότι πλημμύρισε από μετριότατους κομματικούς υπουργούς.

Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι μεγάλη. Αυτή ακριβώς τη μετριότητα ανακύκλωσαν τώρα οι ενδοκομματικές ισορροπίες και τα δικομματικά παζάρια Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η δικομματική κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο όχι στην κοινωνία και στις ανάγκες της, αλλά στην εσωστρέφεια των κομματικών μικρόκοσμων. Ακριβώς όπως και η τρικομματική, έτσι και η δικομματική είναι «εκ γενετής» παθογενής.

Στο υστερόγραφο του τελευταίου βιβλίου μου, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, έγραψα για την τρικομματική πως είναι «ένα κυβερνητικό σχήμα παθογενές… με χαμηλής ποιότητας έμψυχο υλικό, που δύσκολα θα αντέξει στο χρόνο και ακόμα πιο δύσκολα θα σώσει τη χώρα». Τούτο ισχύει και για το νέο σχήμα. Μέχρι κεραίας.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

×