Ο μύθος της αναβολής

Φίλιππος Σαββίδης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2004-03-28

Τον τελευταίο καιρό καλλιεργείται ένας μύθος στο Κυπριακό: ότι, δηλαδή, λύση του Κυπριακού μετά την 1η Μαΐου εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού.

Κι αυτό διότι η ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. θα αλλάξει, υποτίθεται, τα δεδομένα προς όφελος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η προσέγγιση αυτή πηγάζει από μια μυθοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε σημείο που να παραγνωρίζονται οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη. Αγνοείται, κυρίως, το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι κατά κύριο λόγο το προϊόν πολιτικών και όχι νομικών αποφάσεων, και βρίσκεται σε συνεχή μεταλλαγή και συμπλήρωση.

* Σύμφωνα με το νέο μύθο μετά την ένταξη οι Ελληνοκύπριοι θα είναι σε πλεονεκτική θέση έτσι ώστε (α) να αποδομήσουν το σχέδιο Ανάν ή ακόμα και να αποδεσμευτούν από αυτό, (β) να «εκβιάσουν» την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους σε μια λύση στα μέτρα τους και (γ) να αποφύγουν όλες τις μεταβατικές παρεκκλίσεις που προνοούνται στο σχέδιο εφαρμόζοντας αυστηρά το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η συλλογιστική αυτή οδηγεί σε μια τακτική κωλυσιεργίας, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και ουσιαστικό πρόβλημα αξιοπιστίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς τις προθέσεις της. Η σχολή της κωλυσιεργίας καθοδηγείται από μια στενά νομικίστικη αντίληψη η οποία παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Ε.Ε. είναι κατ’ εξοχήν πολιτική ένωση και όχι νομικός οργανισμός. Ούτως ή άλλως το Κυπριακό είναι πρόβλημα πολιτικό και δεν θα λυθεί μέσα από νομικές αποφάσεις και προσεγγίσεις.

* Η Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν ως τη βάση λύσης του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν άμεσα εμπλεγμένη στη προετοιμασία των σχεδίων που υποβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Συμμετέχει και σήμερα ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ως εκ τούτου, το σχέδιο που θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία αυτή θα έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα.

* Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να απαντηθεί είναι: τι θα αλλάξει στους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη μετά την 1η Μαΐου έτσι ώστε η Ε.Ε. να αναθεωρήσει τη στάση της; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα ουσιαστικά δεν θα αλλάξει.

Θα δημιουργηθούν, όμως, νέα δεδομένα, τα οποία μάλλον θα περιπλέξουν την κατάσταση εις βάρος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;

1. Η Τουρκία φαίνεται να έχει αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό. Επομένως, η ευθύνη της απόρριψης της λύσης (ειδικά μετά από ένα δημοψήφισμα όπου οι Τουρκοκύπριοι θα απαντήσουν θετικά) θα βαρύνει αποκλειστικά την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί μεν στην Ε.Ε. αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια Ενωση η οποία θα τη θεωρεί υπεύθυνη για το ότι της κληροδότησε ένα άλυτο πρόβλημα, με όλες τις συνέπειες που μια τέτοια κατάσταση συνεπάγεται.

2. Για τον διεθνή παράγοντα αυτή είναι, ίσως, η τελευταία πραγματική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αποτυχία, ειδικά με ευθύνη των Ελληνοκυπρίων, θα οδηγήσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε αναθεώρηση της στάσης τους και στην προώθηση άλλων «λύσεων», που θα αποκλίνουν κατά πολύ από το επιθυμητό, δηλαδή την επανένωση της Κύπρου, οδηγώντας ακόμα και στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

3. Μετά την 1η Μαΐου χωρίς λύση η Τουρκία, αναπροσαρμόζοντας την πολιτική της, θα προσπαθήσει και πάλι να ταυτίσει τη λύση του Κυπριακού με τη δική της προοπτική ένταξης. Ετσι, η λύση θα γίνει όμηρος της αβέβαιης ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

4. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων. Η πιθανότητα ενός νέου εποικισμού θα αυξηθεί, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα δημιουργηθούν συνθήκες λύσης ο αριθμός των εποίκων θα έχει ήδη πολλαπλασιαστεί.

5. Η μη λύση μέχρι την 1η Μαΐου θα αναγκάσει ένα μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων να αναζητήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό ή ακόμα και στα εδάφη που θα ελέγχονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν και τη δυνατότητα να ζητήσουν εφαρμογή των κοινοτικών δικαιωμάτων που προβλέπονται στο σύνταγμα του 1960.

6. Η μη λύση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Κυπριακό θα συνεχίσει να παραμένει «βαρίδι» για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ετσι, οι ελπίδες για διευθέτηση των θεμάτων που απασχολούν Αθήνα και Αγκυρα θα εξανεμιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας κρίσης στη διάρκεια ενός σημαντικού εξαμήνου για την Ελλάδα.

**Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απελευθερωμένη από τα σύνδρομα του 1959 και του 1974, πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις εκείνες στην Κύπρο που εργάζονται για λύση τώρα. Οφείλει να στείλει καθαρό το μήνυμα ότι ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη απόρριψη της λύσης. Οι κίνδυνοι από τη μη λύση είναι μεγάλοι, και οι συνέπειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

* Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ είναι διεθνολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Τι θα κάνει με το Κυπριακό ο νέος Κύπριος πρόεδρος;

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-23

Η ανάληψη πρωτοβουλίας για επιστροφή στο τραπέζι του ΟΗΕ...

Περισσότερα

Η λύση του Κυπριακού ξεθωριάζει

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-02

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οξύνονται συνεχώς και πλέον...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Π. Πολάκη δεν ξεκίνησε (ούτε τελείωσε) χθες

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-07-26

Όταν το Νοέμβριο του 2023 ο Παύλος Πολάκης τασσόταν υπέρ των...

Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Αλέξης Ηρακλείδης

Εξωτερική πολιτική:τρία μέτωπα

Αλέξης Ηρακλείδης, 2024-07-09

Η Ελλάδα σήμερα έχει να αντιμετωπήσει τρία μέτωπα ταυτόχρονα...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

×
×