Η κυβέρνηση δεν έλαβε εντολή για ρήξη και ηρωική έξοδο
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δ. Αλειφερόπουλο, ΑΓΟΡΑ, Δημοσιευμένο: 2015-05-16
-Με τη χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας πως κρίνετε τον βηματισμό της κυβέρνησης;
Είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, με αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση καλώς προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση, εγκαταλείποντας ανεδαφικές λογικές μονομερών ενεργειών.
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση έκανε και λάθη, όπως η μη διασφάλιση της στοιχειώδους χρηματοδότησης για το διάστημα των διαπραγματεύσεων, η υπερτροφική επικοινωνιακή διαχείριση, η αργοπορία στην κατάθεση εναλλακτικών μετρήσιμων προτάσεων και η εμπλοκή τμήματος των στελεχών της στη φιλολογία περί Grexit .
Σήμερα φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτές τις αδυναμίες. Αντίστοιχα βήματα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την παράταση των διαπραγματεύσεων που αυξάνει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης υπό καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας.
-Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει με κάθε κόστος τη συμφωνία ή να προχωρήσει σε ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά;
Η ρήξη ως σενάριο πρέπει να αποκλεισθεί και από τις δύο πλευρές. Το μόνο δυνατό σχέδιο για την Ευρώπη είναι ο δημοκρατικός συγκερασμός των διαφορετικών θέσεων και η επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού, στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά επιδιώκει τη μη λήψη επαχθών μέτρων στη φορολογία, στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά την αυτοτελή αξία των επιμέρους ρυθμίσεων, το κύριο είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής εξόδου.
Αντίστοιχα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν κοινό τόπο με την ελληνική κυβέρνηση.
-Η σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα βοηθούσε ώστε να βρεθεί μια εθνική κόκκινη γραμμή ; Εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει ;
Η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα κρίσιμα θέματα εθνικής σημασίας, όπως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους , είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μπορεί να συμβάλλει θετικά, υπό τον όρο ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατανοούν ότι έχει προτεραιότητα η προώθηση του εθνικού συμφέροντος και όχι η κομματική αντιπαράθεση.
-Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα ή μήπως οι εκλογές θα αποτελούσαν μια πιο καθαρή λύση ;
Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή για αλλαγή πολιτικής εντός της ευρωζώνης. Δεν έλαβε εντολή για ρήξη και για ηρωική έξοδο. Εκτιμώ ότι η προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα δεν είναι πρόσφορο μέσο για αύξηση της πολιτικής πίεσης προς τους δανειστές.
Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφύγει στην ετυμηγορία του λαού τοποθετούμενος υπέρ της συμφωνίας που φέρνει για έγκριση ώστε να υπάρξει η λαϊκή εντολή εφαρμογής της. Δεν μπορεί όμως να μην τοποθετηθεί και απλώς να ζητήσει τη γνώμη του λαού.
-Έχετε διαψεύσει ότι δεχτήκατε πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τι απαντάτε στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είπε πως η «υποψηφιότητα σας χάλασε γιατί κάνατε διπλή διαπραγμάτευση και με τη ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και με τον Αλέξη Τσίπρα;»
Καμιά διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα δεν με αφορούν. Ας επαναλάβω όμως ότι στις 5 Οκτωβρίου του 2014, το 3Ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, μετά από εισήγησή μου, αποφάσισε:
«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή». Προς τί λοιπόν όλα τα άλλα;