Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Λαζ. Λασκαρίδη, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-06-04
Κύριε πρόεδρε, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του συνόλου των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το σενάριο της συμμετοχής της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ανοικτό. Υπάρχουν φωνές στο χώρο σας που επιθυμούν υπογείως κάτι τέτοιο;
Καμία φωνή, ούτε δημοσίως ούτε υπογείως. Το σενάριο αυτό είναι επιστημονικής φαντασίας, το οποίο ανά διαστήματα φέρνουν κάποιοι στο προσκήνιο για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών. Η κυβέρνηση σήμερα ασκεί μία αδιέξοδη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Στην διαπραγμάτευση δέχθηκε το λάθος μίγμα, μέτρα υπερφορολόγησης, κόφτη συντάξεων και μισθών, υπερταμείο εκποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων για 99 χρόνια και ουσιαστικά μη άμεση εφαρμογή ούτε της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων.
Πολλοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο τόπος δεν μπορεί ν’ ανακάμψει, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να ‘χει τις τύχες του στα χέρια της. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο μεγάλα και πολυσύνθετα που δεν μπορούν να επιλυθούν από καμία κυβέρνηση μονοκομματική ή οριακής πλειοψηφίας. Απαιτείται μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα εντός τριετίας να βγει από τα μνημόνια. Η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει συνεργασίες, δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που συνεχίζουν και βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον. Στην πολιτική πρέπει να ανοίγεις δρόμους στις κρίσιμες στιγμές και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να αποδέχεσαι τα αδιέξοδα.
Από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγεται αίτημα για πρόωρες εκλογές. Πως προσεγγίζετε την πρόταση;
Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε, δεν είναι δυνατόν η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 18 μηνών και στις κάλπες για τέταρτη φορά αν συνυπολογιστεί και το δημοψήφισμα. Για να κάνει τι η ΝΔ; Να αναλάβει μόνη της την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα τόσο μεγάλα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι και η ΝΔ δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές και όποτε και αν γίνουν θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, αλλά το θέμα δεν είναι το συμφέρον κάθε κόμματος αλλά το εθνικό συμφέρον σήμερα, και αυτό είναι η εθνική συνεννόηση.
Το εγχείρημα της διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα προχωρήσει; Είστε ευχαριστημένος από την πορεία διαλόγου με το Ποτάμι;
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων και θεωρώ ότι η συμμετοχή και η συσπείρωση ολοένα και θα αυξάνεται. Παρουσιάζουμε την σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, συγκεκριμένες προτάσεις, βαθιές τομές και ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις δημιουργεί νέες προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία που δεν πρέπει να διαψευστούν. Μάλιστα αυτή την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα πραγματοποιεί την πρώτη της δημόσια εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως αρχές Ιουλίου. Όμως πρέπει να αποφασίσουν και όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο τι θέλουν. Σήμερα δεν χωρούν παραγοντισμοί, μικροκομματικές περιχαρακώσεις, εγωισμοί, αμφισημίες και ταλαντεύσεις. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο.
Άσχετα με τις διαβουλεύσεις με το Ποτάμι, η άποψη της ΔΗΜΑΡ ποια είναι; Πρέπει να εκλεγεί επικεφαλής της Συμπαράταξης από τη βάση;
Η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε τον Μάρτιο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος ότι α) η προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα είναι σημαντική με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα και β) η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα πρέπει να γίνει με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες.
Ορίζετε τη Συμπαράταξη ως «μεσαίο χώρο»; Κι αν ναι, ποιο είναι το μέλλον της;
Η Συμπαράταξη αποτελεί το επίκεντρο της ανασυγκρότησης της σύγχρονης κεντροαριστεράς που έχει ανάγκη ο τόπος. Διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών ώστε, όπως στην Ευρώπη έτσι και στην χώρα μας, να υπάρχει ισχυρή σύγχρονη παράταξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Με δεδομένα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Η προοδευτική προοπτική που οραματιζόμαστε οδηγεί σε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος. Για αυτό αγωνιζόμαστε για μία νέα ταυτότητα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα με την σοσιαλδημοκρατία ως μία σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης.