Το τρίγωνο Σόιμπλε, Τσίπρα, ΔΝΤ βυθίζει τη χώρα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Δ.Χρυσικόπουλο, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2017-01-22

Κατ” αρχάς, θα ήθελα να μιλήσουμε για το ζήτημα της αξιολόγησης. Έχετε καταλάβει γιατί μοιάζουν να έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών;

Γιατί από την μία πλευρά υπάρχει μία αναποτελεσματική ελληνική κυβέρνηση που δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κανέναν τομέα πολιτικής και από την άλλη υπάρχουν ορισμένοι εταίροι με εμμονές, όπως τις απαιτήσεις στα εργασιακά για ομαδικές απολύσεις. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ορισμένοι δανειστές συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τους «χρησμούς» Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Πρόκειται για μία προειδοποίηση ότι μπορεί να χρειασθούν νέες επίπονες διαπραγματεύσεις για νέο μνημόνιο ακόμη πιο επώδυνο ώστε να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Αν δεν εγκριθεί ή δεν ευοδωθούν οι νέες διαπραγματεύσεις τότε ο Σόιμπλε θα επαναφέρει το σενάριό του για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική στην ερμηνεία αυτών των δηλώσεων. Ο Σόιμπλε εκφράζει την σκληρή γραμμή εντός της Γερμανίας και της Ε.Ε., πρόκειται για μία βαθιά συντηρητική και αντιευρωπαϊκή στάση. Αποτέλεσμα είναι το τρίγωνο Σόιμπλε, Τσίπρας και ΔΝΤ να βυθίζει την χώρα σε πιο βαθιά κρίση.

Τελικά, πώς προβλέπετε εσείς ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση; Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και νέα μέτρα;

Η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει εντός του Ιανουαρίου γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή δεν έχει καταλάβει ότι όσο πιο πίσω πάει την διαπραγμάτευση, τόσο σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση είναι η χώρα μας και τελικά στο τέλος αναγκάζεται να δεχθεί τα πάντα. Ο κ. Τσίπρας το παίζει νταής και βαρύμαγκας στο εσωτερικό ενώ στο τέλος δέχεται τα πάντα στο εξωτερικό ακόμη και τις πιο ακραίες απαιτήσεις δανειστών, όπως ο κόφτης ή το Υπερταμείο για έναν αιώνα. Αυτό θα γίνει για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση θα δεχθεί και νέα μέτρα τους επόμενους μήνες. Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία.

Σε άλλο «μήκος κύματος», η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνουν μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά από αυταπάτες και λαϊκισμούς. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε τόσο την ενότητα όσο και την ανανέωση που αποτελούν τις προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήματός μας. Και κυρίως να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν ενστάσεις για την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πώς τις σχολιάζετε;


Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τα κόμματα έχουν την πολιτική και οργανωτική τους αυτονομία, συνεπώς δεν είναι ο ρόλος μου να τις σχολιάσω. Εξάλλου το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών δεν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με την αυτονομία του όπως και η ΔΗΜΑΡ. Σήμερα απαιτείται ενότητα του ευρύτερου χώρου στο πλαίσιο της κατεύθυνσης ενοποίησης όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας σε προοδευτική κατεύθυνση μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, γνωστά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνουν νέο πολιτικό εγχείρημα. Κατά πόσο θεωρείτε ότι τέτοιες κινήσεις ευνοούν την ενότητα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Κάθε κίνηση που συμβάλλει στην ενοποίηση όλου του χώρου είναι θετική και κάθε κίνηση που συμβάλλει στον κατακερματισμό του χώρου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Ελπίζω να επικρατήσουν και σε αυτές τις κινήσεις εκείνες οι φωνές που μιλούν για ενότητα και όχι για νέο κατακερματισμό. Η δική μας πρόσκληση είναι ξεκάθαρη: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου της της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Κανείς δεν περισσεύει.

Θεωρείτε ότι η ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει άλλα στελέχη εκτός;

Όχι, όλα τα στελέχη και μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντιλαμβάνονται απολύτως ότι το μείζων σήμερα είναι η ισχυροποίηση του χώρου μας, η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός.

Η ΝΔ επιμένει να ζητά εκλογές. Πιστεύετε ότι έχει δίκιο;

Η ΝΔ ζητά κάθε μέρα εκλογές αντί να αντιπολιτεύεται. Δεν καταθέτει προτάσεις παρά μόνο ασκεί μία στείρα αντιπολίτευση. Ακολουθεί την πεπατημένη του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, όπως παλαιότερα ο Σαμαράς με τα Ζάππεια και ο Τσίπρας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει. Το θέμα είναι όμως να έρθει τι; Και η απάντηση δεν είναι να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων με την ΝΔ. Απαιτείται εθνική συνεννόηση. Για να γίνει πράξη αυτό χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τώρα τα κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει αύριο ο λαός.

Τέλος, θα ήθελα και ένα σχόλιό σας για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Νομίζετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενη λύση;

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Είναι θετικό γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί. Είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι στο βασικό πλαίσιο συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση έφθασε στο σημείο να κατατεθούν και εδαφικοί χάρτες. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία για έναν συμβιβασμό, μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Ελλάδα πρέπει σταθερά να μείνει στην θέση «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει». Τώρα αν όλα αυτά αρκούν για να υπάρξει τελικά λύση, επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις καθώς υπάρχουν αρκετοί απρόβλεπτοι παράγοντες μεταξύ των οποίων η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×