Θαν. Θεοχαρόπουλος:Νέοι ηγέτες με όραμα για ένα νέο ευρωπαϊκό, εθνικό και σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα

Ομιλία στο Συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Αλλάζοντας το αφήγημα για την Ελλάδα».

Δημοσιευμένο: 2017-03-05

Κυρίες και κύριοι,

Το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ολοκληρώνεται σήμερα με την δική μας συζήτηση. Μια συζήτηση με νέους ανθρώπους, επικεφαλής σε νευραλγικές θέσεις, οι οποίοι καλούμαστε να δώσουμε το δικό μας αφήγημα για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Είναι ευθύνη μας να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών και να αρθρώσουμε επιτέλους μία πολιτική αλλαγών που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα ανοίξουν τον δρόμο στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα απαιτείται ένα νέο αφήγημα σε τρία επίπεδα:

Πρώτον το κοινό ευρωπαϊκό αφήγημα. Όσοι είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές διεκδικούμε εδώ και τώρα αλλαγή πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενοποίηση όλων των τομέων πολιτικής. Μία Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Για να μην επικρατήσουν Ευρωπαίοι Τράμπ πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη να είναι αποκομμένες από τα προβλήματα της κοινωνίας.

Δεύτερον το εθνικό αφήγημα της συνεννόησης. Στην χώρα μας απαιτείται επιτέλους εθνική συνεννόηση και όχι διχαστικές λογικές και μία κομματική αντιπαράθεση που έρχεται από το παρελθόν. Για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν πολιτικό κόστος και απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Τρίτον το νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα. Ο προοδευτικός πόλος, η κεντροαριστερά να γίνει ισχυρή με ενότητα και ανανέωση. Ισχυρή αριστερή σοσιαλδημοκρατία χωρίς αυταπάτες, λαϊκισμούς και ιδεοληψίες. Στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία εντάσσεται στον χώρο της αριστεράς, στην Γερμανία ο Σουλτς επιδιώκει μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατία με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικές αναφορές. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα χρειάζεται ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα για να ηττηθεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα συνεκτικό, προοδευτικό, αριστερό, με κοινωνικές αναφορές. με σύγχρονες θέσεις για ένα αναπτυξιακό κράτος, χωρίς μία επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας και με μία ιδιωτική οικονομία με κανόνες ανταγωνισμού που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας. Η νέα σοσιαλδημοκρατία δεν θα είναι στρατηγικός εταίρος αλλά θα είναι στρατηγικός αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης της χώρας μας, της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα είναι μία κανονική χώρα της Ε.Ε. με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέναντι στην συντηρητική παράταξη, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Σε Ευρώπη και Ελλάδα έφθασε η ώρα για νέους ηγέτες με όραμα για αυτό το νέο ευρωπαϊκό, εθνικό και σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα.

Πρέπει να διαλύσουμε οποιοδήποτε λαϊκίστικο αφήγημα. Να αλλάξουμε το αφήγημα της απελπισίας, της μιζέριας και της ήσσονος προσπάθειας, που θέλει την χώρα μας καταδικασμένη.

Αν δεν το κάνουμε, τότε τα αδιέξοδα θα έρχονται όλο και πιο απειλητικά, με το δίλημμα «νέα μνημόνια ή Grexit». Ένας είναι ο δρόμος της υπέρβασης της κρίσης, αυτός εντός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως έχει εγγενείς δυσκολίες στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τις αποφεύγει συστηματικά όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει για πρώτη φορά με απίστευτο κυνισμό την ιδεοληπτική του αντίληψη για την ανάγκη κατάληψης του κράτους από την κυβέρνηση απαξιώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενίσχυσης ή και δημιουργίας ανεξάρτητων και αξιοκρατικών αρχών και δομών. Όπως λέει αυτές είναι ιδεοληψίες δήθεν ουδέτερων τεχνοκρατών! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έχει την κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει την κρατική εξουσία! Αυτή όμως είναι μία επικίνδυνη αντίληψη για την ίδια την δημοκρατία μας. Ταυτοχρόνως, ενώ η χώρα χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσίπρας ορίζει τον κ. Φλαμπουράρη και το e-mail του ως την λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας!

Όλα αυτά όμως δεν αξίζουν στην χώρα μας και στη νέα γενιά! Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει και την αριστερά και τη νέα γενιά.

Απαιτούνται εδώ και τώρα ρηξικέλευθες αλλαγές. Και προφανώς για να γίνουν χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Απαιτείται ωστόσο και ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές πρακτικές. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Για να υπάρξει ένα νέο αφήγημα για την χώρα, από όσους έχουμε την αντίληψη ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι παγιδευμένη στα στενά γεωγραφικά της όρια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και του κόσμου.

Μόνο μέσω ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης μπορεί να υπάρξει η εκκίνηση της οικονομίας, της επενδυτικής δραστηριότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Οφείλουμε γι’ αυτό να διαμορφώσουμε και να υπερασπιστούμε μια νέα πολιτική ατζέντα∙ σύγχρονες, προοδευτικές πολιτικές που θα ευνοούν την βιώσιμη –όχι την άναρχη- ανάπτυξη και θα μειώνουν τις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες.

Χρειαζόμαστε ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μειωθεί η ανεργία, ειδάλλως κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Μόνο έτσι θα λυθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο έμεινε δέσμιο των παθογενειών του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα αναπαράγονται.

Χρειαζόμαστε πολιτικές στήριξης για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία. Με αρμονική τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι σύγκρουσή. Μια κοινωνία με ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και όχι μία επιδοματική πολιτική κρατισμού και αναπαραγωγής της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται εμβάθυνση στους δημοκρατικούς θεσμούς που απειλούνται από την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά και θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία και δεν θα διαιωνίζει το πελατειακό σύστημα και την οικογενειοκρατία που στην χώρα μας εξαλείφει τις ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν συμφωνηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις, και πολλές φορές αυτές συνεπάγονται και πολιτικό κόστος.

Φίλες και φίλοι,

Θα μπορούσα να επεκταθώ. Όμως το κυριότερο είναι ότι για να αλλάξουμε το αφήγημα για την χώρα, πρέπει να το πάρουμε αλλιώς.

Μόνο αν δώσουμε έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές και υλοποιήσουμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα για την Ελλάδα.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

Επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας

Επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας

2019-04-30

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Διάλογο με θέσεις και προτάσεις και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2019-02-28

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΗΣΕ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2019-01-29

×